• BIST 9079.97
  • Altın 2301.842
  • Dolar 32.3299
  • Euro 35.1048
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

T-37 Eğitim uçakları değiştiriliyor

T-37 Eğitim uçakları değiştiriliyor
İzmir`in Foça ilçesi Aslanburnu mevkisi açıklarında düşen T-37 tipi jet eğitim uçaklarıyla bugüne kadar 12 kaza meydana geldiği öğrenildi.

Bu uçakların, KT-1 tipiyle değiştirileceği belirtiliyor.

Kaza hakkında açıklama yapan İzmir Valisi Cahit Kıraç, "Enkaza henüz ulaşılamadı. Derinliği 127-130 metre olan bölgede çalışmalar devam ediyor." dedi. Foça ile ona bağlı Yenifoça beldesi arasındaki Aslanburnu açıklarında balıkçılar, dün (16 Ocak) saat 16.45 sıralarında denize uçan bir cismin düştüğünü görerek yetkililere bildirdi. Bunun üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı, İzmir`deki Sivil Savunma`ya bağlı kurtarma ve askeri kurtarma ekipleri bölgeye hareket etti. Eğitim uçağında bir eğitmen Türk pilot yüzbaşı ve Pakistanlı bir pilot öğrenci bulunduğu öğrenildi. Olayın duyulmasının ardından bölgeye çok sayıda arama kurtarma ve sağlık ekibi sevkedildi. Karada sağlık ekipleri hazır bekletilirken uçağa ulaşabilmek için havadan ve denizden arama çalışmaları sürüyor.
 
 
T-37 jet eğitim uçaklarında, bugüne kadar 12 kaza meydana geldi. İlk uçak, 12 Şubat 1980`de İzmir Cumaovası yakınlarında düştü. Yalnız uçuş yapan Teğmen İ.Kemal Turhan şehit oldu. Güzelbahçe açıklarında ise 14 Temmuz 2011`de düşen T-37 uçağında Pilot Öğretmen Yüzbaşı Hasan Öztürk ve pilot adayı Teğmen Erol Er şehit olmuştu. Pilotların, uçağı yerleşim alanlarına düşmek üzereyken denize yönelttiği belirlenmişti. 5 Mart 2007 tarihinde de aynı tipte bir uçak Manisa`da düşmüş, Teğmen Barış Çakır şehit olmuştu. Mart ayındaki bu kazanın ardından, eylülde bu defa İzmir`de bir T-37, yine eğitim uçuşu sırasında düştü. Uçakta bulunan Yüzbaşı Ahmet Kendir ve Teğmen Ersun Atılgan, son anda kendilerini fırlatarak kurtuldu.
 
Jet motorlu, Amerikan Cessna şirketi imalatı olan T-37`ler, Türk Hava Kuvvetleri`nde jet başlangıç uçuş eğitiminde kullanılıyor. Çiğli`deki 122. Filo`da görev yapan uçaklar, Güney Koreli KAI şirketinin imalatı, pervaneli KT-1`lerle değiştiriliyor. Bu uçakların üretimi, Ankara`da Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tesislerinde yapılıyor. T-37 ile temel jet eğitimini 122. Filo`da bitiren pilot adayı teğmenler, daha sonra T-38 uçaklarıyla eğitimlerini tamamlayarak pilot brövesi almaya hak kazanıyor. Hava Kuvvetleri`nde 1963 yılında kullanılmaya başlanan T-37`le,r son bir yıldır Ankara`da TAI tesislerinde üretilen Koreli KAI tasarımı KT-1 uçaklarıyla değiştiriliyor. Yıl sonuna kadar T-37`lerin tamamen değiştirilmesi bekleniyor. 
 
www.UlasimOnline.Com 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim