• BIST 9079.97
  • Altın 2325.64
  • Dolar 32.34
  • Euro 34.8326
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Taksiciye ÖTV indiriminde cevapsız sorular

Taksiciye ÖTV indiriminde cevapsız sorular
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 2016 sonuna kadar taksiciye verdiği "ÖTV bizden müjdesi"nde kanunun ne zaman çıkacağı ve nasıl bir satış yasağı geleceği merak konusu oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara 'da, ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Şoför Esnafı Buluşması"nda verdiği  ÖTV vaadi kafalarda soru işareti yarattı.

Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüslerini  2016 yılı sonuna kadar yenileyeceklerden  ÖTV alınmayacağı hakkında kanunun ne zaman çıkacağı henüz belirsiz. Araçlarını yenileyecek esnaf ve şirketler ÖTV muafiyetinin seçim öncesi mi sonrası mı yapılacağı konusunda bilgisi olmadığından  yenilemeleri durdurdu.
 
Resmi açıklama yok
 
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar otomotiv sektörü olarak kendilerine  henüz resmi bir açıklama gelmediğini belirtti. Aybar,” Biz de sizin gibi gelişmeleri yakın takip ediyoruz. Bildiğiniz gibi bu bir ÖTV kanunu değişikliği gerektiriyor. Türkiye ’de 3 milyon 200 bin adet 20 yaş üzeri motorlu taşıt var ve bu yaşlı araçlar her gün yollarda çevreyi kirletiyor, aşırı yakıt sarfiyatı ve trafikte tehlike oluşturuyor. Böyle bir yasa değişikliği otomotiv endüstrimizin lehine olduğu gibi çevre, yakıt ekonomisi ve trafik güvenliği nedeniyle de son derece yararlı olacaktır.”dedi.
 
Satış sınırı konulması bekleniyor

Hükümetin yeni düzenleme yapması durumunda akla gelen  sorulardan biri de taksi otomobillere konacak satış süresi sınırı. Motor hacmi 1.6lt otomobillere kadar olan yüzde 45’lik ÖTV’nin alınmaması durumunda anahtar teslimi yaklaşık 50 bin TL olan bir otomobil yaklaşık 16 bin TL  daha ucuza alınabiliyor. Araçlarını ucuza değiştirme imkanına sahip olacaklara tıpkı “engellilere yönelik araçta ÖTV indirimi”nde uygulanan muafiyet ve satış sınırlaması gibi yaptırımların gelmesi bekleniyor. ÖTV indirimli aracı alacak taksici ve diğer  esnafın bu araçları 2’inci ele çıkartırken bir zaman kısıtlamasına tabi olacakları belirtiliyor. Ancak bu süre de henüz belli değil.   

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim