• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

TALPA yabancı pilotlara karşı bayrak açtı

TALPA yabancı pilotlara karşı bayrak açtı
Türkiye Havayolları Pilotları Derneği TALPA, son yıllarda havayolu şirketlerinde artan yabancı pilot istihdamına tepki gösterdi. TALPA, önceliğin yerli pilotlar olması gerektiğini kaydetti...

YABANCI PİLOTLARA BAYRAK AÇTI!

Türkiye Havayolları Pilotları Derneği TALPA, son yıllarda havayolu şirketlerinde artan yabancı pilot istihdamına tepki gösterdi. TALPA, önceliğin yerli pilotlar olması gerektiğini kaydetti...

Türkiye Havayolları Pilotları Derneği TALPA, son yıllarda havayolu şirketlerinde artan yabancı pilot istihdamına tepki gösterdi. TALPA, önceliğin yerli pilotlar olması gerektiğini kaydetti.

 
TALPA, son yıllarda hızlı gelişen havacılık sektörünün, ihtiyacı olan pilot gereksinimini mevcut kaynaklarla karşılayamadığı için yabancı pilot istihdamına yöneldiğini ancak bunun da bazı sorunları beraberinde getirdiğini bildirdi. TALPA konuya ilişkin düşüncelerini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yazılı bir dilekçe ile iletti.
 
Özellikle son 1–2 yıldır artan pilot eğitim ve yetiştirme kaynaklarının, pilot ihtiyacını karşılayabilecek yeterliliğe ulaştığının altının çizildiği dilekçede, “ Milli kaynakların artmış olmasına rağmen şirketler yabancı pilot alımına devam etmiş, eğitimlerini tamamlayan pilotların istihdamı konusunda adımlar atmamıştır. Halen sektörde çok fazla miktarda yabancı pilot istihdamı devam etmektedir. Birçok ülkede ; özellikle Avrupa’daki ekonomik sorunların artması ile birlikte yabancı pilotların milli şirketlerde istihdamı konusu tekrar gündeme gelmiştir. 23 – 24 KASIM 2011 tarihinde katılım sağlanan “ECA General Assembly”de gündeminde de görüşülmüştür.Bu pilotların çalışma şartları, sosyal güvenlikleri, vergi yükümlülükleri, yaşanan uyuşmazlıklardaki kanuni uygulamaları konusundaki sorunlar gündeme alınmıştır” denildi.
 
YABANCILARA SAĞLANAN İMKANLAR DAHA İYİ
 
İstihdam sorunları yaşanan havacılık sektöründe, işsizliğin yüksek seviyelerde gözlemlendiği ekonomik ortamda, yabancı pilotların istihdamının halen yüksek oranlarda seyretmeye devam etmesinin önemli bir sorun olarak değerlendirildiği yazıda, “ Sektörde çalışan yabancı pilotların ekonomiye katkısı olmadığı gibi ve birçok Avrupa ülkesinde de tartışıldığı gibi zararlı olarak değerlendirilmektedir. Yabancı pilotlar ülkemiz şirketleri tarafından istihdam edilmekte ve ücretleri ödenmektedir. Hatta bazı şirketler bu pilotların iskan ve iaşelerini de karşılamakta, milli pilotlara göre daha yüksek harcamalarla bu pilotları istihdam etmeye devam etmektedirler. Bu pilotlara sağlanan birçok imkan T.C  vatandaşı pilotlara sağlanmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.
 
YABANCI PİLOTLARIN DİL SORUNU
 
Yabancı pilotlar kazançlarının büyük bir bölümünü kendi ülkelerine taşıdığı ve ülke ekonomosine katkısının bulunmadığı da vurgulanırken “ Yüksek gelirlere rağmen Türkiye’de harcanmayan gelirler, ödenmeyen vergiler ekonomiyi canlandırmayacağı gibi diğer alanlarda da istihdama olanak sağlamamaktadır. Çeşitli nedenlerle yabancı pilotlar T.C vatandaşı pilotlar kadar aktif ve efektif kullanılmamaktadır. Özel sözleşmelerle sağlanan haklarda, sistem içinde görev yapan pilotlar arasında da huzursuzluklara neden olmakta ve uçuş emniyetine olumsuz etkide bulunmaktadır. Birçok ülke kendi lisanlarını yeterli seviyede konuşamayan pilotları şirketlerinde istihdam etmemektedir. Türkiye’de şirketler çalışan hemen hemen hiçbir pilot Türkçe diline hakim değildir. İngilizce ortak lisan gibi görülmekle birlikte %90’ın üzerinde Türkiye’de çalışan pilotların ana dilleri de İngilizce değildir. Çoğunluğunun 2 nci ve 3 ncü lisanı olarak İngilizce lisanı görülmektedir” denildi.
 
TALPA son olarak “Dernek olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sektörde öncelikli istihdam edilmesini,  yabancı pilotların istihdamının zorlaştırılmasını, bu konuda yaptırımlar olmasını, milli pilotların üzerinde haklarla istihdam edilen yabancıların şirketlerde bulundurulmamasını değerlendirmekteyiz” önerisini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne iletti.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim