• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Tanrıkulu'dan 'Gemi adamları' sorusu

Tanrıkulu'dan 'Gemi adamları' sorusu
MHP'li vekil Ahmet Kenan Tanrıkulu; gemi adamlarının sorunları hakkında TBMM’de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Çalışma ve sosyal Güvenlik ile Maliye Bakanlarına yazılı soru önergesi verdi.

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; gemi adamlarının yaşamış oldukları sorunlar hakkında TBMM’de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Çalışma ve sosyal Güvenlik ile Maliye Bakanlarına yazılı soru önergesi verdi.
 
Tanrıkulu önergeleri ile ilgili yaptığı açıklamada; “2009 yılında mevcut iktidarın çıkardığı 5897 Sayılı Denizcilik Müsteşarlığı’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Türk girişimcilerine ait yabancı bayraklı gemilerin, Türk bayrağına geçişi kolaylaştırıldığı iddia edilmekteydi. Bizler ise; o dönem yasanın yetersiz olduğunu, yabancı bayraklı gemilere tanınan muafiyet ve kolaylıkların, Türk bayraklı gemilere sağlanmadığını dile getirmiştik. Zaman bizleri haklı çıkarmış, Türk sahipli yabancı bayraklı gemiler Türk bayrağına geçmemişlerdir. Çünkü yabancı bayraklı gemilere uluslararası alanda tanınan muafiyet ve kolaylıkları, mevcut iktidar Türk bayraklı gemilere yıllardır sağlayamamıştır. Üstelik ülke olarak ihracatımızın büyük çoğunluğunu da bu yabancı bayraklı gemiler gerçekleştirmektedirler.
 
Bayrak ve sahiplik bakımından denizcilik sektöründeki olumsuz gelişmeler sadece bunlardan ibaret değildir. Bugün gemilerde çalışan Türk gemi adamlarının da (tayfa, çarkçı, makinist, mühendis, kaptan vb.) yıllardır devam eden ve çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır. Bunların başında da yabancı bayraklı gemilerde Türk çalışma mevzuatının uygulanmaması ve kayıtdışı, mesleki becerisi yeterli olmayan, ucuz yabancı uyruklu personel çalıştırma gelmektedir.
 
Bu yüzden; Türk sahipli ancak iktidarın yabancı ülkelerin sağladığı avantajları sağlayamadığı için halen yabancı bayrak altında sefer yapan gemilerde çalışan Türk gemi adamlarımızın çalışma sorunları da giderek büyümektedir. Özellikle yabancı bayraklı gemilerde çalışan Türk gemi adamları için yeni bir sosyal güvenlik sisteminin oluşturulması zaruret olmuştur. Çünkü Deniz İş Kanunu’nun sınırları Türk gemi adamı, Türk işveren ve Türk bayraklı gemiyle çizilmiş durumdadır. Yani gemi (işyeri) Türk bayraklı olacak, işveren Türk olacak, gemi adamı da öyle! Türk gemi adamlarımızı mağdur eden bu mevzuatın biran önce değiştirilmesi ve mevzuatta yabancı gemilerde çalışanımızın tüm hakları korunmalıdır.
 
Ülkemizin işsizlik rakamları bir yıl öncesine göre neredeyse 1 puanlık artış göstererek Haziran 2013’te yüzde 8,8’i bulmuştur. Denizcilik sektörünün hesaba katılmadığı kayıtdışı istihdam ise yüzde 38’ler civarındadır. 11 yıldır kayıtdışı istihdam ile baş edemeyen iktidar yüzünden bugün denizcilik okullarından mezun olan binlerce vatandaşımız çalışma hayatı sorunları ve kayıtdışı istihdam yüzünden iş bulamamaktadır. Bunun bir başka nedeni ise yabancı bayraklı gemilerin -Türk sahipli olsa bile- kayıtdışı olarak; meslekten yeteri kadar anlamayan, yetersiz, yabancı uyruklu, ucuz eleman çalıştırmalarıdır. Eğer bu gemilerdeki kayıtdışılık kontrol altına alınmazsa, daha birçok Türk gemi adamı ve aileleri işsiz kalabilecektir.
 
Diğer yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde muhakkak denizcilik okullarından mezun olanların branşlarına göre envanteri tutulmalı, eleman ihtiyacı olan gemilerin ihtiyaçlarının, bu envanterden sağlanmasının yasal düzenlemesi gerçekleştirilmelidir.
 
Yıllardır çözülemeyen bu sıkıntılar hakkında TBMM’de üç Bakan’a vermiş olduğumuz yazılı soru önergelerimizle, bu alandaki sorunların dikkate alınmasını ve biran önce Türk gemi adamlarımız lehine çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemizin, uluslararası denizcilik sektörünün her alanında, ülkemize en az Filipinler kadar döviz kazandırabilmesi gerekmektedir” dedi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim