• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Tanyaş: “Lojistikte Master Planı Şart”

Tanyaş: “Lojistikte Master Planı Şart”
Lojistik Derneği Başkanı Mehmet Tanyaş, Türkiye’de lojistiğin sadece kara yolu üzerine kurulduğunu, diğer ulaşım yollarının göz ardı edildiğini belirterek, “Lojistik alanında master planı hazırlamamız şart.

Lojistik Derneği Başkanı Mehmet Tanyaş, Türkiye’de lojistiğin sadece kara yolu üzerine kurulduğunu, diğer ulaşım yollarının göz ardı edildiğini belirterek, “Lojistik alanında master planı hazırlamamız şart. Bu şekilde dünya ile rekabet edemeyiz” dedi.

BUSİAD Evi’nde düzenlenen ‘lojistik köy’ toplantısında konuşan Mehmet Tanyaş, Türkiye’de lojistik sektörü dendiğinde sadece kara yolunun akla geldiğini ifade etti. Türkiye yollarında 732 bin kamyonun olduğunu kaydeden Tanyaş, 100 bin tırın da lojistik alanında kullanıldığına dikkat çekti. Avrupa’da böyle bir tablonun olmadığını dile getiren Tanyaş, “Enteresan bir şey. Avrupa’da tır ağırlıklıdır. Biz kamyon işini severiz. Yolların durumu ve sanayinin kümeleşmemesi sebebiyle kamyona yöneltildik. Maalesef Türkiye yanlış yönlendirildi. Kara yolunun sektördeki payı yüzde 92. AB’de ise bu oran yüzde 44′tür. Afedersiniz bize bunu bir şekilde yedirmişler” diye konuştu.

Lojistik sektörünün Türkiye’de ihmal edildiğini vurgulayan Tanyaş, “Bunun için lojistik merkezleri kurmalıyız. Başka türlü bu oranı düşürke şansımız yok. Ancak biz böyle lojistik merkezlerini plansız kurarsak sıkıntı yaşarız. Lojistik geniş kapsamlı bir kavram. Çünkü gözle görülmez. Lojistik bunların hepsini yöneten organizasyondur. Bu bütün bir arada iyi yönetilmelidir” dedi.

Lojistik pazarının büyüklüğü : 4,5 Trilyon dolar

Dünya lojistik sektörünün pazar büyüklüğünün 4,5 trilyon dolar olduğunu ifade eden Tanyaş, Türkiye’nin lojistik alanında master planı yapması gerektiğinin altını çizdi. Tanyaş, şöyle devam etti:

“Türkiye’de lojistik sektöründe kara yolu yüzde 92, demir yolu yüzde 5, deniz yolu ise yüzde 3 ağırlıklı. Türkiye’nin bir an önce lojistik master planını oluşturması lazım. Bu dengenin değişmesi lazım. Biz bu şekilde gidemeyiz. Böyle dünya ile rekabet edemeyiz. Şu an nasıl rekabet ediyoruz ben de anlamıyorum. Bu resmi değiştirmeliyiz.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim