• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Tarihi Paşabahçe Vapuru müze oluyor

Tarihi Paşabahçe Vapuru müze oluyor
Şehirhatlarının en eski deniz taşıtlarından Tarihi Paşabahçe Vapuru, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'in girişimleriyle müze, nikah ve sergi salonu olarak ilçeye kazandırılıyor.

En yaşlı vapur müze oluyor

Şehirhatlarının en eski deniz taşıtlarından Tarihi Paşabahçe Vapuru, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'in girişimleriyle müze, nikah ve sergi salonu olarak ilçeye kazandırılıyor.

İstanbul'un yemyeşil doğası ve tarihiyle nadir güzellikteki semtleri arasında yer alan Beykoz, ilçenin tarih zenginliğini artıracak bir değeri daha kucaklıyor. Şehirhatlarının en eski deniz taşıtlarından Tarihi Paşabahçe Vapuru, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'in girişimleriyle müze, nikah ve sergi salonu olarak ilçeye kazandırılıyor

İstanbul'un kibar hanımefendileri ve beyefendilerini şehrin bir yakasından diğerine taşıyan Paşabahçe Vapuru İtalya'nın Toronto kentinden başlayan ve günümüze kadar uzanan serüvenini paylaşmak üzere Beykoz sahilindeki yerini aldı. 2010 yılı başlarına kadar şehrin değişik ilçeleri arasında hizmet veren ve ardından emekliye ayrılan Paşabahçe Vapuru, Beykoz Belediyesi ve İDO arasında varılan mutabakat çerçevesinde tamir ve bakımı yapılmak üzere Beykoz sahilinde kendisi için yapılan iskeleye demirledi. 57 yıl İstanbullulara hizmet veren vapur bundan böyle adının esinlendiği Beykoz'a tarih ve kültür zenginliği katmanın yanı sıra müze, sergi ve nikah salonuna olarak da hizmet verecek. İstanbulluların hoş anılar yaşadığı bir mekan olarak aslına uygun şekilde dizayn edilecek olan vapur bugüne kadar ki tanıklıklarını da ziyaretçilerle paylaşacak.

VAPURDA NİKAH DA KIYILACAK

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, vapurun belediye önünde iskelede yer aldığını, müzenin yanı sıra kültür ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapacağını, dileyen ilçe sakinlerinin nikahlarını bu vapurda kıydırabileceklerini söyledi. İstanbul'un simgeleri arasında yer alan vapuru ilçeye kazandırmaktan duyduğu memnuniyeti de ifade eden Çelikbilek, başlattıkları uygulamayla genç kuşaklara tarihi değer taşıyan yapıların yaşatılması konusunda örnek olduklarını da dile getirdi. İçinde cam sanatları müzesi, kütüphane ve restoranın da yer alması planlanan Tarihi Paşabahçe Vapuru'nun sonbaharda ziyarete açılması planlanıyor.

ŞEHİR HATLARININ EN YAŞLISI

İstanbul'un yakın tarihine tanıklık eden Paşabahçe Vapuru II. Dünya Savaşı öncesinde İtalya'da savaş gemisi olarak inşa edildi ve henüz kullanıma alınmadan savaşın bitmesi nedeniyle yolcu vapuruna dönüştürüldü. Şehirhatlarının en büyük ve en hızlı vapuru olma özeliğini taşıyan Paşabahçe, 73.8 metre boyunda, 12.9 metre eninde ve 2.8 metre derinliğinde. Yolcuların geçişini sesinden anladığı vapurda her biri bin 600 beygir gücünde 2 adet dizel motor bulunuyor. Çift pervaneli olan Paşabahçe saatte 18 mil hız yapabiliyor. Güçlü motoru ve sağlam teknesine duyulan güven nedeniyle Paşabahçe İtalya'dan İstanbul'a 2,5 gün süren bir yolculuğun ardından 2 Ekim 1952'de getirildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim