• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Tarihi yarımada 2011'de trafğe kapatılıyor

Tarihi yarımada 2011'de trafğe kapatılıyor
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, 2011'e yeni bir çehre ile girecek. Büyükşehir Belediyesi, tarihi yarımadayı trafiğe kapattı.

TARİHİ YARIMADA TRAFİĞE KAPATILIYOR

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, 2011'e yeni bir çehre ile girecek. Büyükşehir Belediyesi, tarihi yarımadayı trafiğe kapattı.

Sultanahmet, Sirkeci ve Beyazıt'ı içine alan 'Tarihî Yarımada' yılbaşından itibaren sabah 10.00'dan akşam 18.00'e kadar araç trafiğine kapatılacak. Böylece turistler Sultanahmet Camii, Ayasofya Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı, Gülhane Parkı ve Beyazıt Camii gibi mekânları daha rahat gezebilecek. Proje tam 90 cadde ve sokağın trafiğe kapatılmasını öngörüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Tarihî yarımada adım adım yayalaştırılacak. Hele metro faaliyete geçince araç trafiğinden iyice arınacak" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) 'Sirkeci Hocapaşa, Hobyar Mahallesi ve Çevresi Yayalaştırma ve Trafik Sirkülasyon Projesi', Beyazıt-Sultanahmet-Sirkeci tramvay güzergâhı ile Ragıp Gümüşpala Caddesi, Cemil Birsel Caddesi arasındaki bölgeyi kapsayan yeni bir yayalaştırma trafik sirkülasyon projesi çalışmasının yapılmasını kararlaştırdı. Karar uyarınca, 'Fatih ilçesi Ragıp Gümüşpala Caddesi, Prof. Dr. Cemil Bilsel Caddesi, Nuruosmaniye ve Ankara Caddesi arası Yayalaştırma ve Trafik Sirkülasyon Projesi' hazırlanarak, toplam 90 cadde ve sokağın trafiğe kapatılması öngörüldü. Sadece resmî araçlar, vilayet, konsolosluk, zabıta ve polis araçları, PTT ve bankalara ait araçlar, itfaiye ve cankurtaran araçlarının 24 saat giriş-çıkış yapabilmesine imkan tanınırken, yayalara bırakılmış alanlarda park yapılması da yasaklandı.

Proje hakkında bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tarihî yarımadanın adım adım yayalaştırılacağını söylüyor. Tarihî yarımadadaki lastik tekerlekli araçların bölge açısından ciddi sıkıntı oluşturduğuna dikkat çeken Topbaş "UKOME, ana cadde ve meydanlarda bir düzenlenme yapıyor. Büyükşehir olarak İstanbul 2010 Ajansı ile bir yayalaştırma çalışmamız var" diyor. Topbaş, Laleli'nin yayalaştırıldığını hatırlatırken, "Şimdi de Sultanahmet yayalaştırılacak. Sert zemin düzenlemesi çalışmaları yapılıyor ve zemin çalışması biten yerler trafiğe kapatılıyor" ifadelerini kullanıyor. Laleli'deki esnafın yayalaştırma çalışmalarından memnun olduğuna değinen Başkan, şöyle devam ediyor: "Daha fazla insan rahatlıkla dolaşıp alışveriş yapabiliyor. Aynı şekilde tarihî yarımadada yayalaştırma çalışmaları sürecek. Yılbaşında bazı meydanlar araç trafiğine kapanacak."

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de çok ciddi turizm potansiyeli olan bu alanda yayalaştırma çalışmalarını sene başından itibaren TÜRSAB ile birlikte ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yaptıklarını söylüyor. Cruise (dev yolcu gemisi) yolcularının turizm potansiyeline değinen Demir, çok sınırlı zamanda 5 bin kişinin aynı anda geldiğini belirtiyor. Bu yolcular kısa zaman içinde hem İstanbul'u görsün hem de alışverişlerini yapsınlar diye 2010 yılına mahsus olarak yolcuları taşıyan otobüslerin sadece Sultanahmet Meydanı'ndan girip, Ayasofya yönüne dönmeleri için bir yer ayarlandığını kaydediyor. Her otobüsün ancak 15 dakika kalabildiğini aktaran Demir, yeni planlarını şöyle anlatıyor: "Ancak bu bizim yayalaştırma projemizi zaman zaman sıkıntıda bırakıyordu. Otobüsler burada duramadıkları için Yerebatan Sarnıcı'nın üzerinde durmaya başlamışlardı. Orada da sarnıç zarar görür diye endişe duyduk. Bunun çözümünü Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi ile görüştük. Gemilerin yanaştığı Salıpazarı ile Sultanahmet Meydanı'ndaki tramvay durağının arkasına bir tane durak yapıp mevcut tramvay yolunu kullanmak suretiyle gemi yolcularının özel bir tramvayla Sultanahmet ve Beyazıt'a taşınmaları ve tekrar demiryolu ile Salıpazarı'na götürülmesi çalışması var. Proje tamam. Bu Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ve gayretiyle gerçekleşecek bir proje. Toplam 2 milyon TL'lik bir proje. Mayıs ayına yetişir diye ümit ediyorum."

ESNAF, YAYALAŞTIRMA PROJESİNİ DESTEKLİYOR

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği LASİAD Başkan Vekili Gıyasettin Eyüpkoca, tarihî yarımadanın kademeli olarak trafiğe kapatılmasını olumlu karşılıyor: "Yalnızca turizm ve vatandaşlar açısından değil, güvenlik ve temizlik açısından da çok önemli bir gelişme" Daha önce örnek olarak uygulanan bölgelerde yayalaştırmanın önemini gördüklerini ifade eden Eyüpkoca, "Esnaf, vatandaş herkes memnun. Dış Laleli'de yayalaştırma tamamlandı ve şimdi Alt Laleli de yayalaşacak. Bunun daha da yaygınlaşması taraftarıyız" diyor.

Eminönü Sanayici ve İşadamları Derneği ESİAD Kurucu Başkanı Cemal Çoban, yayalaştırma çalışmaları ile Eminönü'nün tarihî sokak kimliğini pekiştireceğini vurguluyor. Çoban, şunları söylüyor: "Kaliteli turist sayısı artacak. Tarihî dokunun görselliğini etkileyen araçlardan bölge kurtulmuş olacak. Biz istiyoruz ki Eminönü de Taksim-Talimhane gibi tamamen yayalaşsın, sokaklarımız tertemiz olsun ve insanlar güvenli bir şekilde dolaşsın."

Bölgedeki esnafın en büyük sorununun trafik olduğuna dikkat çeken Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat da projeyi destekliyor. Yayalaştırma ile turistlerin artık daha rahat alışveriş yapacağını dile getiren Fırat, şöyle konuşuyor: "Şehre turist çekmekten daha önemli olan bu turistlerin alışveriş yapmasını sağlamaktır. Yayalaştırma ile turistler trafikte vakit kaybetmeyecek. Çünkü Kapalıçarşı'ya 15 dakika yürüme mesafesindeki Laleli'den otomobillerle gelen turist, trafik nedeniyle bir buçuk saatte ancak gelebiliyor. Tur operatörleri de Kapalıçarşı için 2 saat süre ayırıyor. Yani yayalaştırma ile birlikte turistler artık alışveriş için daha fazla vakit ayırabilecek. Trafikteki araçların çekilmesiyle alanlar genişleyecek. Nerede ne yenir, ne içilir belli olacak. Yeşil alanlar daha geniş olacak ve turistler gazetesini-kitabını alıp rahatça okuyabilecek."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim