• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Tarımda gübre yerine deniz suyu

Tarımda gübre yerine deniz suyu
Samsun’da faaliyet gösteren bir ilköğretim okulu öğrencisi yaptığı deney çalışmasında, tarımda kimyasal gübrelerin yerine deniz suyunun kullanılabileceğini yaptığı deneyle ortaya koydu.

Samsun’da faaliyet gösteren bir ilköğretim okulu öğrencisi yaptığı deney çalışmasında, tarımda kimyasal gübrelerin yerine deniz suyunun kullanılabileceğini yaptığı deneyle ortaya koydu.

İlköğretim Okulu 8’inci sınıf öğrencisi Beyhan Asya Seher Özeren, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ülke genelinde organize edilen “7. Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması” için deniz suyunu içeren bir proje hazırladı. Yaklaşık 4 aydır “Derişimi Ayarlanmış Deniz Suyu İle Bitki Yetiştirme” projesi üzerinde çalıştığını kaydeden Özeren, “Amacım, deniz suyunun derişimini ayarlayıp gübre ihtiyacını en aza indirmek. Deniz suyu ile organik tarım yapmak.

Deniz suyu kullanmamın nedeni ise ülkemizin ve dünyanın sahip olduğu yoğun kaynak olması. Deniz suyu içindeki maddeler tarımda kullanılan gübrelerin yapısında vardır. Örneğin amonyumsülfat, amonyumnitrat, fosfor, azot gibi bileşenler bitkinin daha fazla büyümesini sağlar. Bende buradan yola çıkarak deniz suyunu inceledim. Aynı bileşenlerin onda var olduğunu tespit ettim. Bu projenin geliştirilip yaygınlaştırılması ile çiftçilerimiz daha pahalı olan gübreler yerine deniz suyu kullanmaları ülke ekonomisine katkı sağlayacak.” dedi.

İlk deneyinde bitkilere yüzde 40 sonrakinde yüzde üçüncüsünde ise yüzde 7 oranında deniz suyu verdiğini belirten Özeren, “Ben deneyimi çimler üzerinde denedim. Çimlere yüzde 7 oranında deniz suyu kullanıldığında gübrenin sağladığı değişim aynen gerçekleşiyor. Şimdi çimler için yüzde 7 olan deniz suyu diğer bitkiler içinde yapılacak olan basit deneylere bu oranlar bulunarak tarımda kullanılabilir. Sonuç olarak ise gübre kullanmadan diktiğim çimler deniz suyu kullanarak hem daha gür hemde daha hızlı bir şekilde büyüdü. Asıl amacım ise kimyasal gübrelerin kullanılmasını sonlandırarak, organik olarak ülkemizde ve dünyada çokça bulunan deniz suyunu tarımda kullanmak.” diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim