• BIST 9079.97
  • Altın 2323.68
  • Dolar 32.3605
  • Euro 34.9265
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C

Tartus deniz üssünü boşaltma planı hazır

Tartus deniz üssünü boşaltma planı hazır
Rusya Genelkurmay Başkanlığı Interfax’a yaptığı açıklamada Suriye’nin Tartus deniz üssünün hemen tahliyesinin gündemlerinde olmadığını, ancak gerekli olması durumunda bölgede Rus donanmasına ait gemilerin hazır tutulduğunu söyledi.

 

Kaynak açıklamasında, “Tartus deniz üssünü normal çalışmalarını sürdürüyor. Şu an tahliye gündemde değil. Rus savaş gemileri Rus uzmanların tahliyesi olasılığı öngörülmüştü. Bu amaçla büyük gemiler Ağustos başından bu yana Tartus’ta bulunuyor. Bir kısım lojistik ihtiyaçlarını karşıladı. Henüz gemilere malzeme ya da insan yüklenmedi.” şeklinde konuştu.
 
Üssün taşınması ile ilgili özel planları olduğunu kaydeden yetkili, “Suriye’de krizin ilerlemesi durumunda, insanlar, silahlar ve özel belgeler Novorossisk’e taşınacak. Geri kalanlar ise özel birlikler tarafından imha edilecek ya da yakılacak…” dedi.
 
Plana göre Kuzey Filosu’ndan Aleksandr Otrakovski, Georgi Pobedonosets ve Kondopoga gemileri bu tahliye için görev yapacak, Tartus’tan aldıkları insan ve diğer mühimmatı Novorossisk limanına taşıyacaktı. Bunun için Boğaziçi ve Çanakkale Boğazları da 11-12 Ağustos tarihlerine geçiş için rezerve edilmişti.Rusya Genelkurmay Başkanlığı Durum Merkezi’nden uzmanlara göre Suriye’de hükümeti olayları kontrol altında tutuyor ve durum Tartus üssünü tehlikeye sokacak kadar sıkıntılı değil.Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov da 28 Ağustos’ta yaptığı açıklamasında Rus askeri uzmanların Suriye’yi boşaltması için herhangi bir durum görmediklerini, henüz ülkeden ayrılmayı konuşmak için erken olduğunu ifade etmişti. Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Viktor Çirkov da Ekho Moskvı’ya yaptığı açıklamada, gerekli görülmesi durumunda Rus personelin tahliyesini gerçekleştirebileceklerini söylemişti. Rusya Karadeniz Filosu Komutanlığı da Interfax’a yaptıkları değerlendirmede PM-138 teknik geminin Tartus limanına geldiği, ancak tahliyelerin başlamadığını aktarmıştı.1977’den bu yana Suriye Tartus deniz üssü N720 ismi ile Rus Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Tartus, Rusya’nın eski Sovyet toprakları dışında bulunan tek askeri üssü olarak biliniyor. Her altı ayda bir yenilenen üste 50 Rus personel görev yapıyor. 
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim