• BIST 9530.85
  • Altın 2478.447
  • Dolar 32.4855
  • Euro 34.588
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

Taşımacıların transit geçiş hakkını istiyor

Taşımacıların transit geçiş hakkını istiyor
Türk taşımacıları, Avusturya’nın transit ticaretin önündeki engellerin kaldırmasını ve Macaristan güzergahından gelen yıllık 25.000 aracın geçişi için transit geçiş belgesi tahsis edilmesini istiyor.

Türk taşımacıları, Avusturya’nın transit ticaretin önündeki engellerin kaldırmasını ve Macaristan güzergahından gelen yıllık 25.000 aracın geçişi için transit geçiş belgesi tahsis edilmesini istiyor.

UND, Avusturya makamlarının dikkatini bu konuya çekmek üzere başkent Viyana’da bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin ihraç ve ülkeye dönüşte ithal yükünü taşıyan Türk araçlarının Avusturya’dan yıllık transit geçiş ihtiyacının yaklaşık 120.000 adet olmasına karşın Avusturya Türkiye’ye uzun yıllardır 15.000 transit geçiş belgesi tahsis ediyor. Türk araçlarının kalan transit geçiş ihtiyacı ise yine uzun yıllardır Ro-La trenlerinin kullanması ve bu tren kullanımından kazanılan karayolu ödül belgeler ile sağlanıyor.

Türk taşımacısı yavaş ve daha maliyetli olmasına rağmen bu sorunu Macaristan, İtalya ve Slovenya’dan kalkan Ro-La trenlerini  kullanarak çözmeye çalışıyordu. Türk taşımacılarının bu geçici çözümünün bir ayağı da Aralık 2012 tarihinde Macaristan’dan kalkan Ro-La tren seferlerine son verilmesi ile yok oldu. Macaristan bu güzergahı kullanan Türk araçlarına ek transit geçiş belgesi tahsis etmesine rağmen, Avusturya bu duruma herhangi bir çözüm önermedi. Sektörün temsilcisi UND bugün Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir basın toplantısı düzenleyerek Avusturya makamlarının ve kamuoyunun dikkatini bu konuya çekti, Türkiye İhracatçılar Meclisi de toplantıda UND’ye destek için Viyana’da idi. 

Basın toplantısında konuşan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Türk taşımacısının Macaristan üzerinden gelen transit güzergahını kapatan Avusturya adeta modern zamanların Çin Seddi’ni oluşturmuştur” dedi. Şener, kapanan Szeged-Wels tren hattı sayesinde Avusturya üzerinden transit geçiş yapan 25.000 Türk aracı için bu ülkeden 25.000 adet transit geçiş belgesi haklarının bulunduğunu belirterek, bu belgelerin Türkiye’ye tahsis edilmesi gerektiğini belirtti. Şener, “Dün Macaristan-Avusturya sınırı Nickesldorf’taydık.13 aracımızın transit geçiş belgesi olmadan Avusturya’yı geçişine refakat ettik. Şimdi Avusturya’dan kalan 24.987 geçiş hakkımızı istiyoruz. Avusturya Türkiye dostluğuna ve ekonomik işbirliğine uygun olarak bu transit belge hakkımızı vermeli ve Türk taşımacısının önünü açmalıdır” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreter Yardımcısı Bahadır Öztanyel de yaptığı konuşmada, Dünya Ticaret Örgütü Ticaret ve Gümrük Tarifeleri Genel Anlaşması’na (GATT) istinaden ülkelerin coğrafi sorumluluklarını kötüye kullanamayacaklarını anlatarak, “Türk araçlarına yapılan her türlü engelleme ürün maliyetlerini artırırken, ürünlerin tüketiciye ulaşmasını engelleyecektir. Avusturya’yı taraf olduğu bu anlaşmaya uymaya davet ediyoruz” dedi.

Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği Uzmanı ve UND Danışması Can Baydarol ise durumun GATT Anlaşmasının V. Maddesi ve Türkiye-Avrupa Topluluğu Gümrük Birliği Anlaşmasına aykırı olduğunu belirtti. Baydarol, “Avrupalılar Türkiye üzerinden geçiş haklarını özgürce kullanabilirken, Türk taşımacıları engelleniyor, bu haklarını kullanamıyor. Araçlar engellendiğinde taşımacılık hizmeti daha maliyetli hale geliyor, bunun bedelini ise üretici ve tüketici ödüyor. Bu durum Gümrük Birliği ile yasaklanan eş etkili vergidir. Kota ile araç sayısının kısıtlanması ise malın miktarının kısıtlanmasıdır aslında, bu da Gümrük Birliği kurallarına aykırıdır” dedi. Baydarol, “Avusturya son 3 yılda Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkedir. Avusturyalı üreticiler bu uygulamanın kendi rekabet güçlerini zayıflattığını görmelidir” dedi.

und.20130827171013.jpg

und1.20130827171025.jpg

und2.20130827171037.jpg

und3.20130827171051.jpg

www.Ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim