• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Taşımacılık rüzgarla büyüyecek

Taşımacılık rüzgarla büyüyecek
Rüzgar enerji santrallerine yönelik yatırımlar, enerjide proje taşımacılığının büyümesini sağlıyor.

 

Artan enerji yatırımları, özellikle de rüzgar enerji santrallerine yönelik yatırımlar, enerjide proje taşımacılığının her geçen daha da büyümesini sağlıyor. Türkiye’de rüzgar enerjisinde mevcut kurulu gücün 2 bin MW, lisans verilen gücün ise 8 bin MW civarında olduğuna değinen Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği Genel Müdürü Engin Kuzucu, bu rakamın 2015′te 15 bin MW’a; 2020′de ise 20 bin MW’a yükselmesi beklendiğinin altını çiziyor. Kuzucu, özellikle rüzgar enerjisi santrallerine yapılacak yatırımların taşımacılık sektöründe en az 500 milyon Euro büyüme yaratacağının altını çiziyor.
 
Enerji lojistiği alanında Türkiye’deki Pazar payının büyük bir kısmına sahip olan ve 2012 yılında taşımacılık sektörünün Oscar’ı sayılan ESTA 2012 Mükemmeliyet Ödülü’nü alan Hareket’in bugüne kadar Türkiye’de taşıma ve montajını gerçekleştirdiği rüzgar enerjisi yatırımları 947 MW’a ulaşıyor. Yüzde 45 pazar payına sahip Hareket, rüzgar enerjisi projelerinin büyük çoğunluğunu Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde gerçekleştiriyor. Son 3 yıl içinde ekipman ve çalışan kadrosuna 25 milyon euroluk yatırım yapan Hareket, mevcut projelerinin de tamamlanmasıyla bu rakamı 1000 MW’ ın üzerine a çıkartacak.
 
Hareket Proje Taşımacılığı Genel Müdürü Engin Kuzucu, yaşanan küresel ekonomik daralmaya rağmen Türkiye’de ve civar ülkelerde proje taşımacılığı sektöründe iş hacminin arttığını söylüyor. Bu artışı enerji yatırımlarının ekonomik daralmaya rağmen devam etmesine bağlayan Kuzucu, Türkiye’deki enerji lojistiği pazarının yıllık büyüklüğünün yaklaşık 150 milyon Euro olduğunun altını çiziyor. Türkiye dışında, Azerbeycan, Türkmenistan, Gürcistan, Irak, Suudi Arabistan, Rusya ve Ukrayna’nın da yoğun olarak çalıştıkları pazarlar olduğunu belirten Kuzucu, 2013’te hızlanacak yatırımlarla birlikte kendilerinin de daha fazla projeye imza atacaklarını söylüyor.
 
Rüzgarın geleceğin enerjisi olacağını söyleyen Engin Kuzucu, Türkiye’de bu alanda yatırımların geç başladığını ama her geçen gün artarak devam ettiğinin önemini vurguluyor. Rüzgarda kurulu kapasitenin 2020 yılında 20 bin MW’a ulaşacağını tahmin ettiğini söyleyen Kuzucu, mevcut tamamlanmış kapasitenin 2 bin MW civarında olduğunu, bunun da önümüzdeki 8 yıl içinde yaklaşık 18 bin MW daha kurulması gerektiği demek olduğunun altını çiziyor. 18 bin MW’lık rüzgar santrali yatırımının, yaklaşık 9 bin adet rüzgar kulesinin taşınması ve montajını gerektirdiğini söyleyen Kuzucu, bunun sektöre ciddi bir ivme kazandıracağını dile getiriyor. Bu hedefe ulaşmak için her yıl yaklaşık 1.100 kulenin taşınmasının ve montajının yapılmasının gerektiğini belirten Kuzucu, tüm bunların göz önüne alındığında sektörde önümüzdeki 8 yıllık dönemde yaklaşık 500 milyon euroluk bir büyümenin gerçekleşeceğini vurguluyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim