• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Tavşanlı'dan 30 yıllık enerji üretilecek

Tavşanlı'dan 30 yıllık enerji üretilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın açıkladığı Afyon Dinar’daki 950 milyon tonluk linyit rezervinin ardından Kütahya Tavşanlı’da da 110 milyon tonluk linyit sevinci yaşandı.
Türkiye’nin önemli linyit yataklarının yer aldığı Kütahya Tavşanlı’da 140 milyon ton civarında çıkarılmayı bekleyen rezerv için düğmeye basıldı.  Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre, 1 yıl süren hazırlık döneminin ardından TKİ tarafından hazırlanan proje kapsamında, 140 milyon ton rezervin 110 milyon tonluk kısmının termik santralde değerlendirilmesi planlandı. 26 Mart’ta proje ihaleye açıldı. İhaleyi Çelikler Holding kazandı. İhaleye göre holding bölgeye bir termik santral kuracak. Firma devlete kilovat saat başına 5.03 kuruş ödeyecek. Projenin hayata geçirilmesi halinde yaklaşık 2000 kişinin bölgede istihdam edilmesi bekleniyor. 
 
YILLIK ÜRETİM 35 MİLYON TON 
 
TKİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye’de yıllık 35 milyon ton kömür üretiliyor. Bunun yaklaşık 30 milyon tonu termik santrallerde değerlendiriliyor. Türkiye’deki termik santral kapasiteleri ise 340 megavat olarak biliniyor. Tavşanlı’daki termik santralin 5 yıl içinde faaliyete geçmesi halinde mevcut rakamlara göre 4 katı kadar bir enerjinin 30 yılı aşkın bir süre kullanılması söz konusu olacak. TKİ kömüre bağlı enerji üretiminin yüzde 10’unu sağlıyor. Bu enerji TKİ tarafından çıkarılan 30 milyon ton kömür ile elde ediliyor. 140 milyon ton kömürün piyasaya sunulmasıyla birlikte bu rakam 4 katını bulacak. 
 
Hedef %35’e çıkarmak 
 
TKİ Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş, “Türkiye Kömür İşletmeleri yaptığı hamle ile geçtiğimiz yıllarda yüzde 5’lerde kalan üretim oranını yüzde 25’lere çıkarmayı başardı. Hedefimiz bu rakamı 3-4 yıl içerisinde yüzde 35’lere çıkarabilmek. Maden Tetkik Arama Enstitüsü rakamlarına göre 2005 yılına kadar 8,3 milyar ton kömür rezervden bahsediliyorken bugün itibariyle Türkiye’de 14,1 milyar tonlu rakamlara ulaşmış durumdayız” dedi.  
 
Rezervin %45’i linyit
 
Linyit birleşimindeki karbon oranı yüzde 60 yüzde 75 olan, kahverengi ya da siyah renkli kömür olarak tanımlanıyor. Linyit dünya kömür rezervlerinin yaklaşık yüzde 45’ini oluşturur. Ancak ısıtma değeri, depolanma kolaylığı ve öteki özelliklerinden dolayı taş kömürünün gerisinde olduğundan, linyit yatakları yeterince işlenemiyor. 
 
İstihdama da katkı yapacak 
 
AK Parti Kütahya Milletvekili Prof.Dr. Vural Kavuncu Belgrad üniversitesi ile yapılan çalışmanın önemini vurgulayarak, “Buradaki rezervin modern yöntemler ile ancak çıkarılması mümkün. Özel sektör Belgrad Üniversitesi’nin verdiği rapor ve kendi tecrübeleriyle buradaki değerli linyit yatağını değerlendirecek. Burada kurulacak termik santral ile bölgede istihdam sağlanacak ayrıca milli birer değerimiz olan madenlerimizi en verimli bir şekilde kullanma imkânına kavuşacağız” diye konuştu. 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim