• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

TC-GAP baştan aşağı teknolojikleşti

TC-GAP baştan aşağı teknolojikleşti
Devlet havuzundaki özel jetlerden TC-GAP uçağı Alman VIP uçak tasarım firması 328 Group tarafından baştan aşağı yenilendi.

Devlet havuzundaki özel jetlerden TC-GAP uçağı Alman VIP uçak tasarım firması 328 Group tarafından baştan aşağı yenilendi.

Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde satın alınan 38 milyon dolarlık iki Gulfstream GIV uçağından biri olan 25 yaşındaki TC-GAP (Diğeri TC-ATA) modern bir özel jet haline getirildi. TC-GAP Ahmet Necdet Sezer döneminde tasarruf gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı envanterinden çıkarılmıştı. 2007’de Çankaya Köşkü’ne çıktıktan sonra 3 ay içinde 7 ülkeyi gezen Gül, seyahatlerini kiralık uçakla gerçekleştirdi. Bu sırada TC-GAP yeniden Cumhurbaşkanlığı envanterine alınarak THY hangarında bakımı yapıldı. Gül’ün uçuş ekibinde yer alacak 3 pilot da eğitim için İngiltere’ye gönderildi. 2011 ortalarına kadar Gül’e hizmet veren ancak sık arızalanan TC-GAP tam bir renovasyona uğradı. Son dönemde Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın kullandığı uçak, Almanya merkezli dünyaca ünlü havacılık firması 328 Group ve THY’nin bakım onarım şirketi Turkish Technic tarafından gerçekleştirilen ortak çalışma ile GAP uçağının iç tasarımı baştan aşağı yenilendi.

iPad ve iPhone uyumlu

Özel jetlerin tasarımı ve yenilenmesi konusunda ünlü 328 Group, TC-GAP’taki modifikasyonları Cenevre’deki havacılık fuarında şöyle detaylandırdı:

- Uçağın içindeki görüntü ve ses sistemi tamamen değiştirildi. Bu alanda 1 numara olan Amerikan Rockwell Collins şirketine ait dünyanın ilk HD görüntü kalitesine sahip özel jet multimedya sistemi olan HDTV Venue sistemi yerleştirildi.

- Uçak içi ses ve görüntü sistemi Blu Ray DVD okuyucu, MP3/CD çalar ve uydu radyosu olarak bilinen XM radyo özelliklerine sahip.

- Uçuş rotasını göstermek için 3 boyutlu Airshow moving maps sistemi yer alıyor.

- Kabin aydınlatma, klima, hatta pencere ayarları bile dokunmatik OLED ekranlarla yapılır hale getirildi.

- Venue sistemi, iPhone ve iPad’lerle tam uyum halinde çalışıyor. Örneğin iPad ekranındaki bir görüntüyü tek bir tuşla uçağın ana HD ekranına yansıtmak mümkün oluyor. Playstation ve Xbox gibi oyun konsolları da sisteme bağlanabiliyor.

Divan kalktı koltuklar geldi

- Uçakta yer alan divan kaldırılarak yerine iki Business Class koltuk yerleştirildi. Divanın kaldırılması nedeniyle gövdeye monte edilmesi gereken bir panel uçağın yapısına uygun şekilde 328 Group’un Oberpfaffenhofen fabrikasında üretildi ve İstanbul’da montaj işlemi gerçekleştirildi.

- Uçağın döşeme ve ahşap kaplaması tamamen sökülerek yenilendi. Mühendisler haftalarca Turkish Technic’in İstanbul’daki hangarlarında çalışarak GAP uçağının yenilenmesini sağladı. Turkish Technic’in başyardımcısı Can Şaşmaz da fuarda yaptığı açıklamada bu ilk işlerinde başarıya ulaşmaktan dolayı mutlu olduklarını açıkladı. 

2.20130531095310.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim