• BIST 9456.54
  • Altın 2497.51
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.7825
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

TCDD ile Belediye körfezi temizleyecek

TCDD ile Belediye körfezi temizleyecek
Aliağa-Menderes Hattı'nı 1 milyar 300 milyon liralık yatırımla hayata geçiren TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de körfezi birlikte temizleme kararı aldı.

TCDD ile Belediye körfezi temizleyecek

Aliağa-Menderes Hattı'nı 1 milyar 300 milyon liralık yatırımla hayata geçiren TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de körfezi birlikte temizleme kararı aldı.

Türkiye'nin en büyük demiryolu banliyö sistemi olan Aliağa-Menderes Hattı'nı 5 yıllık uğraş ve yaklaşık 1 milyar 300 milyon liralık harcama sonucu İzmir'de hayata geçiren Ulaştırma Bakanlığı TCDD Genel Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi, şimdi de körfezi birlikte temizleme kararı aldı. Ortaklaşa yürütülecek çalışma doğrultusunda TCDD ve Büyükşehir Belediyesi önce çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu alacak. Hemen ardından TCDD İnciraltı açıklarındaki Yenikale bölgesi ile Alsancak Limanı arasındaki alanın derinleştirme çalışmasını yapacak. TCDD'ye bu çalışması için gereken gemileri, Büyükşehir Belediyesi satın alacak.

2 YIL SÜRECEK

Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi de (İZSU), Karşıya ve Bostanlı açıklarında dere yataklarından iç körfeze biriken çamur ve rusubat ile geçmişte yıkılan Tuzla açıklarındaki Ragıp Paşa Dalyanı'ndaki kalıntıları temizleyecek. İZSU ayrıca iç körfezin kuzeyindeki kanal çalışmalarını yapacak. Çalışmaların yaklaşık 2 yıl süreceği belirtildi. TCDD ve Büyükşehir Belediyesi'nin dev ortaklığı tamamlandığında İzmir Limanı, körfezdeki derinleştirme sayesinde 3'üncü nesil dev yolcu gemilerine de açılmış olacak. Akıntının az olması ve dere yataklarının sürüklediği çamur ve rusubat sonucu her geçen gün biraz daha dolan iç körfez ve bu nedenlerle hareketliliğini kaybeden İzmir Limanı, hayata geçirilecek iyileştirme çalışmaları sayesinde eski canlı günlerine yeniden kavuşacak.

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, işe Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan ÇED raporu alarak başlayacak. Bu konuda birlikte Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ile görüşen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğolu ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, raporun alınmasından sonra yürütülecek ortak çalışma ile dip derinliği yüksek olan dev gemilerin İzmir Körfezi'ne girişi ve Alsancak Limanı'na gelişiyle ilgili sıkıntıyı ortadan kaldıracak. TCDD, Büyükşehir Belediyesi bütçesinden alınacak son teknolojiye sahip dip taraması yapabilen gemilerle, körfezde derin bir koridor açacak. İnciraltı açıklarındaki Yenikale ile Alsancak Limanı arasında açılacak koridor sayesinde şu anda 12 metre civarında olan derinlik, 16-18 metreye kadar çıkarılacak. Yapılacak çalışma sonrasında yeterli derinlik olmadığı için körfeze giremeyen gemilerin yolu açılacak. Derinleştirme sonucu ortaya çıkacak çamur da ÇED raporu kapsamında belirlenen alana dökülecek.

İHALEYE ÇIKILACAK

Daha önce dere ağızlarının temizlenebilmesi için Ulaştırma Bakanlığı'na ait gemileri kullanan Büyükşehir Belediyesi, bu sefer işi kökünden çözecek. Büyükşehir Belediyesi, ihaleye çıkarak son teknoloji ile donatılmış gemiler alacak. Böylece iç körfezdeki derinleştirme çalışmaları planlanandan çok daha kısa sürede hayata geçirilebilecek. Derinleştirme çalışmaları sırasında kullanılacak gemilerin alımı konusunda Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü'nde uzman öğretim görevlileri ile birlikte teknik şartname hazırlıklarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, şartnameyi tamamladıktan sonra alım ihalesine çıkacak.

ÜÇÜNCÜ NESİL GEMİLER

İç körfezin kuzeyinde bulunan Karşıya ve Bostanlı açıklarında dere yataklarından sürüklenerek yağmur suları ile birlikte iç körfeze akan rusubatın yarattığı yığılmayı İZSU Genel Müdürlüğü temizleyecek. İç körfezdeki sirkülasyonu zayıflatan ve geçmişte İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yıkımı gerçekleştirilen Ragıp Paşa Dalyanı'ndan arta kalan kalıntılar yine İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek temizlik çalışmaları kapsamında kaldırılacak. İZSU Genel Müdürlüğü, ayrıca iç körfezin kuzey bölümünde açılması öngörülen kanal çalışmalarını da gerçekleştirecek. Çalışmalar bittiğinde Alsancak Limanı'na yanaşamayan üçüncü nesil dev gemilerin de önü açılacak. Kuzeydeki derinleştirme çalışmaları sayesinde su sirkülasyonu artacak. İç körfezde yaşayan canlı türleri çoğalacak. Sirkülasyon ile körfezde doğal hayattaki iyileşme artacak. Böylece İzmir Körfezi'ndeki su kalitesi denize girilebilecek seviyeye gelecek.

"Örnek olacağız"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İç körfezin derinleştirilerek büyük tonajlı gemilerin limana girişini sağlayacak çalışmaların İZBAN Modeli'nde olduğu gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD tarafından birlikte gerçekleştirileceğini söyledi. Kocaoğlu, "Büyük tonajlı gemiler, yakın coğrafyadaki alternatif limanları tercih eder oldu. Ancak hükümetimizin, limana yeni yatırımlar yapma konusunda aldığı karar, kan kaybetmeye başlayan ticarete yeniden ivme kazandıracak. İki kurum arasındaki örnek işbirliği, İzmir'de meyve vermeye devam edecek" dedi.

Çamur için 3 öneri

İZSU Genel Müdürlüğü, körfezdeki tarama sonucu ortaya çıkması beklenen 680 bin metreküp çamurun nereye döküleceği konusunda 3 alternatifli bir rapor hazırladı. Rapora göre deniz tabanından alınan çamurun ağır metal açısından zararsız olması halinde, borular vasıtasıyla taşınarak Çiğli'deki Atıksu Arıtma Tesisi'nde bulunan arazinin uygun bölümlerine serilip, burada geri kazanılabileceği kaydedildi. Çamurun ağır metal barındırmaması halinde şimdi yapıldığı gibi, halen kullanılmakta olan Urla Hekim Adası açıklarındaki izinli alana boşaltılmasına da devam edilebileceği belirtildi. Çamurda ağır metal açısından zararlı sonuçlar elde edilmesi halinde ise, çamurun borular vasıtasıyla taşınarak geçici olarak Çiğli'deki Atıksu Arıtma Tesisi alanında oluşturulacak kurutma tesisinde yüzde 90 oranında kurutularak eski taş ocaklarında depolanabileceği ifade edildi. Bu önerilerin ÇED raporu başvurusunda da iletileceği kaydedildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim