• BIST 9084.61
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

TCDD şantiyesinde kaçak yakıt şoku

TCDD şantiyesinde kaçak yakıt şoku
Akaryakıt dolandırıcılığında sınır tanımayan şark kurnazlarının bu defa adresi demiryolları oldu. Aydın’daki TCDD şantiyesine kaçak yakıt satan bayinin savunması istendi.

Akaryakıt dolandırıcılığında sınır tanımayan şark kurnazlarının bu defa adresi demiryolları oldu. Aydın’daki TCDD şantiyesine kaçak yakıt satan bayinin savunması istendi.

 
Milyarlarca dolarlık vergi kaybına neden olan akaryakıt sektöründe kaçakçılık dur durak bilmiyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), Resmi Gazete’de yayımlanan cezaları kaçakçıların foyasını ortaya çıkardı. EPDK, denetimler sonucunda binden fazla dağıtım şirketi ve bayiye ceza kesti, bazılarından da savunma istedi. Gizli tanktan satış yapan, motorin ve benzine solventle yağ karıştıran ve 10 numara yağ tankeriyle yakalananlar var.
 
NUMUNEDE ORTAYA ÇIKTI
 
Cezalardan en çok dikkat çekeni ise Aydın Emniyet Müdürlüğü’nün 2011′de yaptığı denetimde ortaya çıktı. Emniyet’in, Devlet Demiryolları (TCDD) Aydın şantiyesinde yaptığı denetimde kaçak akaryakıt satışı tespit edildi. Soruşturma kapsamında satışı yapan bayinin savunması istendi. Numune alınan motorinde kaçak akaryakıt ayracı olarak kullanılan yeterli miktarda marker bulunmadığı belirlendi. Ayrıca numune motorinin TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde yapılan analizinde hileli ürün tespit edildiği belirtildi.
 
KISA YOLDAN VURGUN
 
Akaryakıtta artan fiyatlar, kısa yoldan para kazanmak isteyenleri cezbediyor. Son denetimlerde benzine uçak yakıtı ve gaz yağı katıldığına ilişkin tespitler arttı. Yetkililer, geçen yılların en büyük sorunu olan 10 numara yağda vergi artışının bu ürünün akaryakıtta kullanımının önünü kestiğini belirterek, “Şimdi 10 numaranın yerini gaz ve jet yakıtı aldı” dedi. İşte cezalardan başlıklar:
 
SOLVENT-YAĞ KARIŞTIRMIŞ: Birçok istasyona motorine yağ katma, solvent katma nedeniyle cezalar kesildi.
 
10 NUMARA YAĞ BOŞALTMIŞ: Gaziantep’teki bir firmanın ürettiği madeni yağı Burdur’daki istasyona boşalttığı tespit edildi.
 
GİZLİ TANK: İlan edilen cezalarda bazı istasyonlarda yer altında kaçak akaryakıt satılan gizli depolar bulundu.
 
DENİZDE YETKİSİZ SATIŞI: İstanbul Sahil Güvenlik Komutanlığı, bir şirketin usulsüz akaryakıt transferi yaptığını tespit etti.
 
HİLELİ YÖNTEMDE PATLAMA YAŞANDI
 
EPDK’nın 2012 Petrol Sektörü Raporu yaşanan usulsüzlüğü de gözler önüne serdi. Buna göre 12 bin bayinin bulunduğu sektörde 2012 yılı boyunca 1.4 milyar TL tutarında 9 bin 304 ceza kesildi. Cezada ilk 3 sırayı İstanbul, Ankara ve Mersin aldı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim