• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

TCDD: YHT'de zarar iddiası doğru değil

TCDD: YHT'de zarar iddiası doğru değil
TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinde 5,2 milyon liralık zarar iddiasının doğru olmadığı, yüklenicinin yaklaşık bedelden yüzde 36 tenzilatlı olarak işi yaptığını bildirdi.

TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı gazeteler ile bazı internet haber sitelerinde "Sayıştay'ın 2012 raporundaki öneriler" kaynaklı haberlerin yer aldığı anımsatılarak, cevabı Tcdd Genel Müdürlüğünce Sayıştay'a verilen önerilerin, söz konusu haberlerde yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırılması şeklinde kamuoyuna yansıtılmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Başkentray ihalesinin altyapı, üstyapı, elektromekanik sistemler ve binalar olmak üzere farklı iş kalemlerini içinde barındırdığı ve Kamu İhale Kanunu'nun 62/C maddesine uygun olarak ihaleye çıkıldığının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İlgili kanun maddesinde '…her türlü onarım işleri ile işin yapımı sırasında belli aşamalarda arazi ve zemin etütleri gerekmesi veya uygulamada imar ve güzergah değişikliklerinin muhtemel olması nedenleriyle ihaleden önce uygulama projesi yapılamayan, bina işleri hariç, yapım işlerinde ise kesin proje üzerinden ihaleye çıkılabilir' denilmektedir.  İlan olunan ihale dokümanında ve eklerinde kesin projeye göre ihaleye çıkıldığı belirtilmiş, istekliler de buna göre teklif vermişlerdir. İhale sürecinde bu konuda ihaleye katılanlarca herhangi bir itiraz ve şikayette bulunulmamıştır. KİK mevzuatına uygun olarak ihaleye kesin projeyle çıkılmıştır. Kaldı ki konu KİK ve yargı sürecinde olup kesinleşmiş bir ihale kararı da bulunmamaktadır."

Eskişehir Gar Geçişi "strut" ihalesine gerçekçi metrajlarla çıkılmadığı iddiasına da değinilen açıklamada, uygulamanın sözleşme ve ekleri doğrultusunda yapıldığı, uygulama aşamasında Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının görüşlerinin alındığı, ayrıca konunun Tcdd Teftiş Kurulu Başkanlığınca incelenerek, işlemin sözleşme ve eklerine uygun olduğunun raporla tespit edildiği, uygulamanın Tcdd Genel Müdürlüğü ve kamu menfaatine uygun yapıldığı, herhangi usulsüzlüğün söz konusu olmadığı bildirildi.

Ankara-Sivas Demiryolu Projesi

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinde yaklaşık bedelden daha yüksek tutarlı bir sözleşme imzalanmadığı ifade edilen açıklamada, yapılan imalatların tamamının sözleşme ve eklerine uygun olarak yapıldığı, 5,2 milyon liralık zarar iddiasının doğru olmadığı, yüklenicinin yaklaşık bedelden yüzde 36 tenzilatlı olarak işi yaptığı kaydedildi. Açıklamada, ilgili mevzuata aykırı bir hususun bulunmadığının altını çizildi.

Bursa-Yenişehir Yüksek Hızlı Tren projesinin 870 milyon lira yaklaşık bedelle ihaleye çıkıldığının anımsatıldığı açıklamada, ihaleyi yüzde 55 kırımla, 393 milyon lira teklif veren isteklinin kazandığı belirtildi. Yaklaşık maliyetlere göre yüklenicinin daha yüksek fiyat verdiği iddiasının gerçek dışı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, projede zorunlu olarak yapılan güzergah değişikliğinin maliyeti artırmadığı, aksine düşürdüğü ifade edildi.

Açıklamada, 2012 Sayıştay Raporunda yer alan önerilere TCDD Genel Müdürlüğü tarafından cevap verildiği kaydedildi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim