• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

TCG Gemlik korsana nefes aldırmadı

TCG Gemlik korsana nefes aldırmadı
Aden Körfezi'nde Türk bayrağı altında 208 gün süreyle ticaret gemilerini deniz haydutlarına karşı koruyan TCG Gemlik Fırkateyni personeli, görevlerini başarıyla yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyor.

 

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ünlü Türk denizcilerinin yıllarca sancak dalgalandırdığı Aden Körfezi'nde Türk bayrağı altında 208 gün süreyle ticaret gemilerini deniz haydutlarına karşı koruyan TCG Gemlik Fırkateyni personeli, görevlerini başarıyla yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyor.

"Mavi vatan" olarak tanımladıkları Türk deniz sularından binlerce kilometrelerce uzakta 208 gün süreyle görev yapan TCG Gemlik Fırkateyni'ndeki askerler, Türkiye'ye döndü. Ünlü Türk denizcileri Piri Reis, Seydi Ali Reis, Kemal Reis'in sancak dalgalandırdığı Aden Körfezi'nde Türk bayrağı altında deniz haydutlarıyla mücadele eden TCG Gemlik Fırkateyni, kapılarını Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerine açtı.

Türk donanmasının en gözde gemilerinden olan fırkateyn 139 metre boyunda,4 bin 100 ton ağırlığında. Radar, sonar ve termal kamera gibi sensörlerle tespit ettiği su üstü, su altı, hava ve karadan gelebilecek her türlü tehdide, sahip olduğu silah ve sistemlerle karşı koyabilen TCG Gemlik Fırkateyni'nde güdümlü mermi ve torpido atabilen SEAHAWK helikopterleri taşıma imkanı da bulunuyor.

Tamamen Türk savunma sanayisi tarafından tasarlanan ve üretilen fırkateynde, tüm sensör ve silahların bilgisayarla kontrol edilmesini sağlayan Gemi Entegre İdare Sistemi (GENESİS) adı verilen Savaş Harekat Merkezi bulunuyor.

Çok geniş harekat sahalarını, yüzlerce hava ve deniz unsurunu rahatlıkla takip etmeye imkan tanıyan Savaş Hareket Merkezi, fırkateynin beynini oluşturuyor. Deniz haydutluğu ile mücadele harekatı süresince binlerce mil ötedeki ticari gemiler, bu merkez aracılığıyla takip edildi.

-Bölgeden 7 ayda 500 Türk ticaret gemisi güvenle geçti-

TCG Gemlik Fırkateyni Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Serkan Saral,  atalarının yüzyıllar boyunca bayrak dalgalandırdığı denizlerde, uzun soluklu bir görevi başarıyla tamamlamanın mutlululuğunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Saral, uzun ve zorlu görev şartlarında Türkiye'yi temsil etme sorumluluğu bilincinde, başarma azmi ve motivasyonunu daima muhafaza eden 246 personeliyle gurur duyduğunu kaydetti.

TCG Gemlik'in 27 ülkenin üyesi olduğu Birleşik Görev Kuvveti-151'in komutasında, Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve Hint Okyanusu'ndaki yaklaşık 2.5 milyon milkarelik bir hareket alanında deniz haydutluğu ile mücadele harekatına iştirak ettiğine dikkati çeken Saral, harekat kapsamında uluslararası deniz güvenliğine katkı sağlamanın yanı sıra, bölgeden geçiş yapan yaklaşık 500 Türk ticaret gemisinin de emniyetle geçişine destek sağlandığını ifade etti.

Görev periyotu içinde Türkiye'den Somali'ye insani yardım götüren bir ticari gemiye de refakat edildiğini anlatan Saral, 145 gün fiilen denizde kalındığını, bölgedeki 6 farklı ülkeye liman ziyareti yapıldığını belirtti.

Birleşik Görev Kuvveti-151'in komutasını 19 Eylül-13 Aralık tarihlerinde Tuğamiral Oğuz Karaman'ın yaptığını hatırlatan Saral, bu süre zarfında TCG Gemlik'in Tuğamiral Karaman'ın sancak gemisi olarak görev yaptığını vurguladı.

Türkiye'den binlerce mil uzakta bir Türk Amirali'nin forsunu taşımanın kendileri için gurur kaynağı olduğunu dile getiren Saral, 8 Türk personel ile ABD, Avustralya, Hollanda, Pakistan, Suudi Arabistan ve Şili Deniz Kuvvetleri'nden gelen 11 yabancı personelin de amiralin karargahı olarak 3 ay süreyle gemilerinde bulunduğunu ifade etti.

Somali'de deniz haydutluğunun 1991 yılında iç karışıklıklar sonrasında başladığını, 2008 yılında iyice artış gösterdiğini bildiren Saral, bunun üzerine Birleşmiş Milletler'in devreye girerek bölgede askeri unsurlarca haydutlara karşı mücadele başlatıldığının altını çizdi. Saral, bölgede Nato ve Avrupa Birliği bünyesinde kurulan deniz kuvvetlerinin de haydutlara karşı görev yaptığını kaydetti.

-7 aylık görev süresince hiç ticaret gemisi kaçırılmadı-

Askeri unsurların bölgede görev almasının ardından deniz haydutlarına karşı caydırıcılık sağlandığını, 2012 yılında deniz haydutluğu faaliyetinde önemli bir düşüş yaşandığını vurgulayan Saral, "Deniz haydutluğu faaliyetlerindeki düşüşte, bölgede hareket icra eden askeri unsurların yanı sıra uluslararası kamuoyunun deniz haydutluğuna karşı bilinçlenmesi ve riskli bölgelerden geçiş yapan ticaret gemilerinin kendini korumak için tedbirler alması da önemli rol oynamaktadır. TCG Gemlik'in bölgede görev yaptığı yaklaşık 7 aylık süreçte hiçbir ticaret gemisi deniz haydutları tarafından kaçırılamamıştır" dedi.

Saral, deniz haydutluğu ile mücadele harekatının maksadının ticaret gemilerinin riskli bölgelerden emniyetle geçişini sağlamak olduğunu belirterek, görevlerini şöyle anlattı:

"Bu amaçla riskin en yüksek olduğu bölgelerde geçiş koridorunda karakol görevi yapmak, şüpheli temasları gemideki sensörlerimiz ile incelemek, ihtiyaç duyulduğunda SAT komandolarımız vasıtasıyla şüpheli teknelere çıkarak inceleme yapmak gibi görevler yürüttük. Ticaret gemileri tarafından yapılan yardım çağrılarına müdahale ettik. Bölgeden geçiş yapan Türk ticaret gemilerinin emniyetli geçişi için mevcut risk haritasına göre tavsiyelerde bulunduk, her türlü konuda destek sağladık. Kızılay Genel Müdürlüğü adına Somali'ye insani yardım malzemesi taşıyan gemilere refakat etmek gibi faaliyetlerde bulunduk."

-Deniz haydudu bir grup, SAT komandolarınca etkisiz hale getirildi-

"Görev yaptığınız sürede deniz haydutları ile hiç karşılaştınız mı-" şeklindeki sorusu üzerine Saral, şunları kaydetti:

"20 Kasım'da bölgede görev yapan deniz karakol uçağının istihbaratı üzerine bir deniz haydudu grubunu Hint Okyanusu'nda aramaya başladık. Hassas bir planlama sonrasında 21 Kasım sabahı deniz haydutlarının bulunacağını tahmin ettiğimiz bölgede, gün doğumu ile helikopterimizi havalandırdık ve çok kısa sürede deniz haydutlarını tespit ettik. Üstün teknolojik özelliklere sahip SEAHAWK helikopterini fark edince kaçmaya başlayan deniz haydutlarını gemi ile takibe başladık. Yaklaşık yarım saatlik takip sonrasında tekneyi durdurmayı başardık. Daha sonra SAT komandolarını, göndererek deniz haydutlarını etkisiz hale getirdik. Böylece bir deniz haydudu grubunun bir ticari gemiyi ve mürettebatını kaçırmasına, onlarca denizci ve ailelerine korku dolu aylar yaşatmasına engel olduk. Somali sahillerine 400 deniz mili uzakta okyanus için çok da büyük sayılmayacak bir teknede yakaladığımız deniz haydudu grubu, deniz haydutlarının kazanç uğruna gerektiğinde hayatlarını tehlikeye atacak derecede risk alabildiklerini göstermiştir."

Süveyş Kanalı'ndan yılda yaklaşık 30 bin gemi geçişi yapıldığını, böylece kanalın dünya ticaretinin yüzde 14, petrol ihracatının ise yüzde 26'sını oluşturduğunu belirten Saral, bölgenin dünya ve Türk ekonomisi için büyük önem arz ettiğini vurguladı. Saral, "Zorlu deniz ve hava şartlarının hakim olduğu bölgede TCG Gemlik Fırkateyni'nin yaklaşık 7 ay süreyle kesintisiz görev yapması, Türk Deniz Kuvvetleri'nin ulaşmış olduğu lojistik, teknik imkan ve kabiliyetlerinin göstergesi oldu" dedi.

-"Personelimiz disiplinli ve özverili karakterin bir örneğidir"-

Fırkateynde görev yapan Kıdemli Başçavuş Ferhat Kırat, uzak denizlerde aylarca görev yapmanın ve gemide yaşamanın getirdiği güçlükler bulunduğunu, ancak uzun yıllardır Türkiye'den uzaklarda görev yapan Türk Deniz Kuvvetleri personelinin bu güçlükleri aşabilecek azim ve inanca sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'yi ve Türk halkını temsil etmenin sorumluğu ve bilincini taşıdıklarını ifade eden Kırat, tüm personelin görevini eksiksiz yerine getirerek Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek için çaba gösterdiğini anlattı.

Uzun süreli görevlerde herkesin vatanını, ailesini ve yakınlarını özlediğine dikkati çeken Kırat, şöyle devam etti:

"İşimizin belki de en zor yanı budur. Ancak bahriyeli olmak bir meslekten öte, yaşam tarzıdır. Bahriyeli olmak kadar bahriyeli ailesi olmanın da getirdiği zorluklar vardır. Ailelerimizin gösterdiği metanet ve fedakarlık ile görev icra ederken, komutanlarımızın ve görev arkadaşlarımızın ailelerimize destek olması, görevimize odaklanmamıza olanak sağlıyor. Deniz Kuvvetleri'nin bize sağladığı gelişmiş uydu muhabere sistemi aracılığıyla ailelerimizle devamlı görüşme olanağı buluyoruz. TCG Gemlik olarak büyük bir aileyiz. Görevin getirdiği güçlükleri omuz omuza, birbirimize destek vererek aşmayı biliyoruz. TCG Gemlik personeli, Türk Deniz Kuvvetleri'nin disiplinli ve özverili karakterinin bir örneğidir."

TCG Gemlik'te vatani görevini yapan Mot. Er Ali Ay ise fırkateynde görev yapmanın gururunu yaşadığını, başka coğrafyaları, ülkeleri, halk ve kültürleri görme fırsatına sahip olduğunu söyledi.

Kendisinin yanı sıra TCG Gemlik'te 64 erin bulunduğuna dikkati çeken Ay, komutanların kendileriyle evlatları gibi ilgilendiğini, gemi yaşantısına adapte olmaları için büyük destek verdiğini belirtti.

Askerlik süresince tecrübeler ve unutulmayacak anılar yaşadıklarını söyleyen Ay, tezkereyi aldıktan sonra ömür boyu gururla anlatacağı günler yaşadığını vurguladı.

tcg_gemlik.20121227140210.jpg

tcg_gemlik1.20121227140223.jpg

tcg_gemlik2.20121227140234.jpg

tcg_gemlik3.20121227140245.jpg

tcg_gemlik4.20121227140256.jpg

tcg_gemlik5.20121227140307.jpg

tcg_gemlik6.20121227140318.jpg

tcg_gemlik7.20121227140329.jpg

tcg_gemlik8.20121227140340.jpg

tcg_gemlik9.20121227140352.jpg

tcg_gemlik10.20121227140403.jpg

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim