• BIST 9524.59
  • Altın 2496.239
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.7285
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

TDP: Magusa limanının özelleştirilmesi asla kabul edilemez

TDP: Magusa limanının özelleştirilmesi asla kabul edilemez
KKTC'deki Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Mağusa Limanının özelleştirilmesinin asla kabul edilemeyeceğini ve limanlar bölgesinin kirli sanayiden kurtarılarak turizm ve ticaret limanı haline gelebileceğini söyledi.


KKTC'deki Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Mağusa Limanlar bölgesinin kirli sanayiden kurtarılarak turizm ve ticaret limanı haline gelebileceğini kaydetti.

Genel Başkan Cemal Özyiğit, Milletvekili Hüseyin Angolemli, İlçe Başkanı Mustafa Emiroğluları ile Çevre, Şehircilik ve Ulaştırma Komitesi Başkanı Ercan Hoşkara’dan oluşan TDP heyeti Mağusa Limanlar bölgesinde incelemelerde bulundu.

Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen) Başkan ve üyeleri, Limanlar Dairesi Müdürü ve Liman İşçileri Şirketi yetkilileri ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirerek bilgi alan, sorunları dinleyen heyet, bölgede incelemelerde de bulundu.

“Ciddi sağlık tehdidi var”

Güç-Sen yetkililerinden aldıkları bilgilere göre, yıllar önce serbest bölge olmasına karar verilen limanda, tam bir yağmanın hakim olduğunu, bazı alanların işgal edildiğini, atıkların denize döküldüğünü ve sağlık açısından son derece riskli bir hale geldiğini belirten Özyiğit, başta orada çalışanlar olmak üzere, bölge halkının sağlığının gerçekten ciddi tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

“Çok başlılık hakim”

Özellikle serbest liman içerisinde var olan çok başlılığın karmaşaya neden olduğunu, bunun da var olan sorunların artmasını sağladığını belirten Özyiğit, siyasetin muhtemel olumsuz müdahalelerinden arınmış özerk bir yapı kurularak karmaşaya son verilebileceğini söyledi.

“Ölüsü bile kar ediyor”

TDP Genel Başkanı Özyiğit, altyapısı bu kadar eksik, çok ciddi sorunları bulunan, düzensizliğin hakim olduğu bir yapının bile kar ettiğini, Limanlar Dairesi Müdürlüğü’nden aldıkları bilgiye göre yıllık 10-12 milyon TL’lik kar elde edildiğini açıkladı.

Elde edilen karın genel bütçe içerisine gitmesinden dolayı ne eksik aletlerin alınabildiğini, ne de tamir yapılabildiğini belirten Özyiğit, bunların yapılamadığı yerde yatırım yapılmasının zaten imkansız olduğuna vurgu yaptı.

Bu kadar önemli bir potansiyele sahip limanlar bölgesine, yıllar içerisinde yatırım yapıp kar oranlarının çok yükseklere çıkarılması yerine, batırılarak özelleştirilmeye çalışılmasının topluma yapılan en büyük kötülüklerden biri olduğunu vurgulayan Özyiğit, “Bu tür stratejik öneme sahip yerler maalesef özelleştirme adı altında peş keş çekilmektedir”  dedi.   

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy'un, Limanların özelleştirileceği, öncelikli olarak da Mağusa Limanı’nın özelleştirileceği yönündeki açıklamasının asla kabul edilemeyeceğini belirten Özyiğit, Hasan Taçoy’un Limanları özelleştirmek istemesindeki amacını da açıklamasını istedi. 

Bu kadar önemli, stratejik ve kamuya büyük gelir getirme potansiyeli olan bir yerin özelleştirilmesinin, üstelik kapsamlı çözüm müzakerelerinin olumlu bir havada sürdüğü bir ortamda gündeme getirilmesinin arkasında yatan düşüncenin mutlaka irdelenmesi gerektiğini belirten Özyiğit, “Halkın kurumları, UBP hükümeti döneminde de peş keş çekilmiştir, üzülerek görüyoruz ki CTP–DP hükümet döneminde de aynı anlayış devam ettirilmektedir. TDP olarak bu peşkeşlere karşı durduk bundan sonra da halka ait olan ortak değerleri halk yararı için korumak adına üzerimize düşen ne varsa yapmakta kararlıyız” ifadelerini kullandı.

“Liman işçilerinin sorunları çok”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, liman işçileri şirketleri ile emekçilerin birçok sorunlarını olduğunu, ancak bu sorunların çözülmesi biryana ilgilenen bir yetkilinin bile olmadığını belirtti.

2008 yılında doların 1.45 olarak sabitlendiğini, ancak dolar bugün neredeyse 2 katına çıkmasına rağmen ödemelerin halen 1.45’ten yapıldığını belirten Özyiğit, işçi şirketlerinin gereken düzenlemelerin yapılması talebine kulak verilmesini istedi.

Liman bölgesinde işçilerin kullanacağı bir tuvalet olmadığı gibi, ellerini yıkayacakları suyun bile bulunmadığını üzülerek gözlemlediklerini belirten Özyiğit, bu konuda hiçbir mazeret kabul edilemeyeceğini kaydetti ve ilgili kişi ve kurumları bu utanca son vermeye çağırdı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim