• BIST 9524.59
  • Altın 2494.543
  • Dolar 32.5378
  • Euro 34.6868
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Tek istifa nedeni para değil G kuvveti

Tek istifa nedeni para değil G kuvveti
Türk Hava Kuvvetleri’nden istifa eden savaş pilotlarının sadece daha yüksek maaş nedeniyle ayrılmadığı kaydedildi.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre F-16 ve F-4 savaş uçaklarıyla uçarken yüksek seviyede maruz kaldıkları G kuvveti nedeniyle “yıpranma ihtimali” olan pilotlar yer görevlerine alınıyor. Mecburi hizmet süresini dolduran savaş pilotları, yer görevini kabul etmeyerek istifa ediyor. 2014 başında 74 savaş pilotu istifa etmişti.

Kılcal damarlar patlıyor

Özellikle F-16 pilotlarının maruz kaldığı “G kuvveti” uçak aşağı veya yukarı sert manevralar yaptığı zaman ortaya çıkıyor. G kuvveti ile yapılan manevralarda pilotun vücudundaki kan aşağı doğru inerken beyne, yukarı doğru yükselirken de ayaklara hücum ediyor. Aşağı doğru sert manevralarla alçalırken ortaya çıkan “negatif G” kuvvetinin ise en tehlikesi olduğunu belirten askeri kaynaklar bu durumda pilotun beynine kanın hücum etmesinden sonra ölümcül tehlikelerin ortaya çıkabileceğini belirtti. Göreve yeni başlayan pilotlarda yüksek G kuvvetlerine maruz kaldıklarında vücutlarındaki kılcal damarlar patlıyor. Bu nedenle sık sık sağlık kontrolünden geçirilen savaş pilotlarında ortaya çıkan en küçük sağlık problemi F-16 ile uçmalarına yasak getiriyor. Uzun süre savaş uçaklarıyla uçan pilotlar bu nedenle bir sağlık sorunları olmasa bile olası riskleri önlemek amacıyla uçuştan alınıyor.

Önce küskünlük sonra istifa

F-16 ile uçtuktan sonra yer görevini kabul etmediklerini komutanlarına ileten pilotların çoğu zorunlu hizmet sürelerini de doldurdularsa istifa ediyor. Hava Kuvvetleri’nde F-16 ile uçabilmenin havacı subaylar arasında gelinen en üst nokta olarak tarif edildiğini belirten kaynaklar, F-16 ile uçuş görevinden alınan pilotların bir süre küskünlük yaşadıktan sonra istifaya yöneldiklerini kaydetti.

Solo Türk en zoru

TSK’daki pilot istifaları en son Solo Türk gösteri ekibinin komutanı Binbaşı Yalın Ahbab ile gündeme gelmişti.

Binbaşı Ahbab da istifasının ardından, “Her titreşimini hissedebildiğim, egzoz kokusu burnuma parfüm; tiz hava alığı sesi kulağıma ninni gibi gelen, Gücünü yüreğimle; kıvraklığını kendi bedenimle bütünleştirdiğim, Beni hiçbir zaman mahcup etmeyen F-16 ‘Savaşan Şahin’im ile son uçuşumu yaptım. Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Hava Kuvvetleri’ni yurt içi ve dışında temsil etmenin verdiği gurur, duyduğum haz paha biçilemez” açıklamasında bulunmuştu.

Askeri kaynaklar Solo Türk uçağı gibi üzerinde fazladan yakıt tankı olmayan F-16’ların hafif oldukları için daha yüksek G kuvveti yarattıklarını kaydetti.

İt dalaşını bile bitiriyor

Yüksek manevra kabiliyeti olan savaş uçaklarının Ege’de de görev yaptığını belirten bir askeri kaynak, Yunanistan ile Ege denizinde yaşanan it dalaşlarının da G kuvveti nedeniyle bir süre sonra bitirildiğini kaydetti. Yunan ve Türk pilotları keskin manevralar nedeniyle maruz kaldıkları kan basıncına dayanamayarak bu it dalaşını sonlandırıyor.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim