• BIST 9789.55
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Tek rakibi THY olan otobüsçüler artık hızlı trenle de yarışıyor

Tek rakibi THY olan otobüsçüler artık hızlı trenle de yarışıyor
Eskiden tek rakibi THY olan otobüsçüler artık hızlı trenle de yarışıyor.


Rekabet şartlarının eşit olmasını isteyen TOFED Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tekeli, “Havayollarına ÖTV’siz yakıt, demiryollarında doluluk odaklı bir fiyat politikası var. Haksız rekabetle karşı karşıyayız” dedi.

Havayolunun yanı sıra son yıllarda demiryolu ile de rekabet etmeye başlayan karayolu yolcu taşımacılığı sektörü, destek şartlarının eşit olmasını istiyor.

Yüksek Hızlı Tren’in İstanbul seferlerinden fazla etkilenmediklerini belirten Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkan Yardımcısı Mustafa Tekeli şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımız federasyonumuzun genel kuruluna katıldı. Orada ‘Eskiden bir laf vardı tek rakibim Türk Hava Yolları diye, artık Yüksek Hızlı Tren de sizin rakibiniz’ dedi. Eyvallah, kabul. Yapılması da lazım. Ama bizim talebimiz şu, havayollarına ÖTV’siz yakıt veriliyor. Onlar fiyatlarını aşağıya çekebiliyorlar. Demiryollarını zaten devlet yapıyor. Orada fiyat politikasını anlamak mümkün değil. Sadece doluluk üzerinden bir fiyat politikası var. Tren dolsun da kaç liradan dolduğunun önemi yok.

FİYATLAR ÜÇTE BİR AZALIR

Biz haksız rekabetle karşı karşıyayız. Biz diyoruz ki rekabet edelim, ama eşit şartlarda olsun. Onlara verilen destekler bize de verilsin. En basitinden ÖTV’siz yakıt. Zaten yakıt ÖTV’siz olsa, bilet fiyatları da üçte bir kadar düşer. YHT, 3 saat 45 dakika da Pendik’e gidiyor. Ekspres bir otobüs Ankara’dan İstanbul Alibeyköy’e 5 saatte gidiyor. Bir de siz eşyanızla gittiğiniz zaman Pendik’te inip karşıya geçmeniz ölüm.

Onun için YHT bizi çok etkilemedi. Zaten çok fazla tren seti de yok devletin elinde. Eskişehir treniyle beraber gidip geliyor. Ankara’dan Eskişehir’e kadar paket. Eskişehir’den sonra boş. Konya ve Eskişehir hatlarımız etkilendi trenden, İstanbul Pendik hattında bir etki olmadı.

TAVAN FİYATA UYULMUYOR

Bir diğer sıkıntımız otogarlarda ödediğimiz ücretler. Araç yola gidip geldiğinde ortalama 250 TL garaj çıkış ücreti ödüyor. Bakanlığın yayınladığı bir fiyat tebliği var o tebliğe uygun para alan terminal neredeyse yok. Bir Ankara, Eskişehir, Bursa uyuyor. Devletin koyduğu tavan fiyatin üzerinde tahsilat yapılıyor.”

AŞTİ’YE BAYRAM GEÇ GELECEK

Aynı zamanda Ankara Şehirlerarası Otobüs İşletmecileri ve Acenteleri Derneği Başkanlığı’nı yürüten Mustafa Tekeli, AŞTİ’de bayram hareketliliğinin geç başlayacağını belirtti.

Tekeli, “Bayram yoğunluğu olması için okulların açık olması lazım. Bayramın bir hafta öncesinden yoğun bir şekilde başlamamız gerekirdi. Şu anda öyle bir şey yok. Bayram öncesi ayın 15 ve 16’sında yoğunluk olacak. Biraz da 17’sinin sabahında yoğunluk bekliyoruz. Ankara’dan genelde gidişler yoğun olur, dönüşler seyrek olur.

Dönüş için de pazar günü akşam saatlerinde biraz hareket olacaktır. Öyle beklendiği gibi çok büyük bir yoğunluk olmaz. Zaten listelerde yoğunluk varsa ek sefer açıyorsunuz. Ama şu anda da ek seferi gerektirecek bir durum yok. Her şey normal gidiyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim