• BIST 9659.17
  • Altın 2495.067
  • Dolar 32.5864
  • Euro 34.8484
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Tekel kırılıyor İDO'ya rakip geliyor!

Tekel kırılıyor İDO'ya rakip geliyor!
Bursa ile İstanbul arasında deniz ulaşımını sağlayan İDO'nun uygulamalarına yönelik artan şikayetler üzerine şirkete rakip firma kurma fikri gündeme geldi.

Tekel kırılıyor İDO'ya rakip geliyor!

Bursa ile İstanbul arasında deniz ulaşımını sağlayan İDO'nun uygulamalarına yönelik artan şikayetler üzerine şirkete rakip firma kurma fikri gündeme geldi.

İDO'nun esnek fiyat uygulamasıyla vatandaşları mağdur ettiğini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mudanya'dan İstanbul'a yolcu taşımak için çalışmaya başladıklarını açıkladı.
 
Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak BURULAŞ bünyesinde bir deniz otobüsü işletmesi kuracaklarını belirten Başkan Altepe, yolcu taşıma ve liman izni için harekete geçtiklerini ifade etti. Deniz ulaşımı konusundaki çalışmaların 3 yıldır sürdüğünü anlatan Başkan Recep Altepe, İDO'nun vatandaşları mağdur ettiğini öne sürdü. Başkan Altepe, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar kara ulaşımı kadar deniz ulaşımı da bizim gündemimizdeydi. Deniz ulaşımı kısa yoldan İstanbul'un Avrupa yakasıyla bağlantıyı direkt sağlayabiliyor. Bu açıdan da büyük bir avantaj. Yaklaşık 1,5 saatte oraya ulaşılabiliyor. Bugüne kadar İDO güzel bir şekilde götürüyordu. Özelleştimeden sonra her yerde önemli sıkıntılar oluşmaya başladı. En çok fiyat politikası eleştiriliyor. Bu, benim de hiç beğenmediğim bir politika. Hiç hoşuma gitmiyor. Bir 10 liradan 30 liraya çıkmaz. 10 liradan olsa 12 lira olur. Böyle bir dengesizlik olunca herkes rahatsız oluyor. Keşke İDO aynı şekilde işletmeye devam etseydi. Her zaman bu deniz ulaşımı konusunda çalışmamızı yapmıştık. Herhangi bir sıkıntı olursa, kriz çıkarsa biz bu konuda 3 yıldır çalışma yapıyoruz. Son zamanlarda sadece Bursa'dan değil, Yalova'dan ve çevre şehirlerden şikayetlerin artmaya başladığını biliyoruz. Biz de bu konuda çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu konuda alternatif olması gerekiyor. Keyfi kararlar olmamalı. 10 liralık bir araç 30 liraya çıkmamalı. Vatandaşlarımızın mağdur olmasını izleyemeyiz."
 
Kuracakları deniz otobüsü işletmesiyle her an faaliyete geçme safhasına geldiklerini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Şu anda izinlerle ilgili başvuruları yapıyoruz. İzinlerle ilgili liman başkanlığından izin çıkarsa hemen başlayacağız. İstanbul Avrupa yakasına Bursa'dan direkt ulaştırmak istiyoruz. Biz rahat rahat alır ve işletiriz. O konuda arkadaşlarımız pazarlığı yapıyorlar. Bu uygulamayı kısa sürede sonuçladıracağız." dedi.

 Özelleştirmeden önce Bursa-Yenikapı arasında sabit fiyat uygulaması yapan İDO, özelleştirme sonrası başlattığı esnek bilet politikasıyla daha önce 22 liradan satılan sabit bilet fiyatı 40 lirayı aşabiliyor. Koltuk seçmede de uygulanan estra ücret yolcuları şaşırtmıştı.
 
TAYAN DA REKABET KURUMU'NA ŞİKAYET ETTİ
 
Öte yandan CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan da sıkıntılarla ilgili Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a soru önergesi verip, ‘Hakim durumu kötüye kullandığı" gerekçesiyle İDO'yu Rekabet Kurumu'na şikayet etti.
 
İDO'nun bu tekel gücünü kötüye kullanarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması hakkındaki kanunun 6.maddesinde öngörülen "Hakim durumun kötüye kullanılması" suçunu işlediğini belirten Tayan, Bugün fiyat tarifesi sık sık değişmekte, her gün yeni bir uygulama ile hakim durumu kötüye kullanmaktadır" dedi. Rekabet Kurumu'na yaptığı başvuruda İDO'nun gişe ve internet üzerinden alınan bilet uygulamasının kasıtlı olarak yavaşlatıldığını ve vatandaşların daha pahalı olan ekspres bilete yönlendirildiğine değinen Tayan, hizmet bedeli adı altında alınan ekstra ücretlerin yolcuların sert tepkisine neden olduğunu söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim