• BIST 9079.97
  • Altın 2324.391
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.885
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C

Tel Aviv'e uçuşların yarısından fazlası iptal edildi

Tel Aviv'e uçuşların yarısından fazlası iptal edildi
İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na "güvenlik riski" nedeniyle son 24 saatte toplam 244 seferden 144'ü iptal edildi.

Çok sayıda uluslararası havayolu şirketi, güvenlik riski nedeniyle Tel Aviv seferlerini iptal ettiğini, bazı şirketler ise İsrail'e uçuş yasağını 24 saat daha uzattığını duyurdu.  

Ben Gurion Havalimanının yakınına roket düşmesinin ardından THY, Air France, Lufthansa, United ve Delta'nın aralarında yer aldığı 30'un üzerindeki uluslararası havayolu firması İsrail'e uçmama kararı aldı.

Türkiye'de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de güvenlik riski gerekçesiyle Salı gece saat 22.00'dan itibaren söz konusu havalimanına seferlerin durdurulduğunu açıklamıştı. Buna göre, söz konusu havalimanına son 24 saatte toplam 244 seferden 144'ü iptal edildi. 

Bu arada ABD Federal Havacılık İdaresi, Amerikan havayolu şirketlerinin Salı günü İsrail'e uçuşlarını yasaklayan kararını bu sabah kaldırdı. 

Geçen yıl 14,2 milyon kişi kullanmıştı

İsrail devletinin kurucularından, ilk başbakan Ben Gurion’ı adını taşıyan ve ülkenin dünyaya açılan tek kapısı olan Tel-Aviv'deki havalimanı İsrail ekonomisi için büyük önem taşıyor. Söz konusu havalimanını geçen yıl 14,2 milyon kişi kullandı. Yolcuların yaklaşık yüzde 20’sini iş için gelen işadamları oluşturdu. Bu nedenle uçak seferlerinin iptal edilmesi ülkedeki ticari hayatı olumsuz etkiledi.

Öte yandan İsrail turizmden yıllık 8 milyar dolar kazanıyor ve bu gelirler gayri safi milli hasılasının yaklaşık yüzde 2’sini oluşturuyor. Güvenlik riski nedeniyle İsrail'in turizm gelirlerinde de düşüş bekleniyor. İsrail’in Gazze'ye operasyona başlamasından sonra, temmuz ve ağustos döneminde toplu olarak yapılan rezervasyonların yüzde 30'unun iptal edildiği belirtiliyor.

En son Saddam'dan dolayı seferler durmuştu

Uluslararası havayolu şirketleri, Tel Aviv Havalimanına seferlerini en son 1991'deki Körfez Savaşı sırasında  Saddam Hüseyin tarafından gönderilen Scud füzelerinden dolayı durdurmuşlardı.

İsrail’in El Al Havayollarından dün yapılan açıklamada, sefer iptallerinin en az 40 milyon dolar zarara yol açabileceği belirtildi. 

Öte yandan İsrail Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz, Amerikan havayolu şirketlerine, uçak seferlerini normale döndürmeleri için çağrı yaptı. Söz konusu havalimanının güvenli olduğunu belirten Katz, havayolu şirketlerinin uçuşları durdurarak terörün eline bir ödül verildiğini iddia etti.

Çatışmalar yolcuları korkutuyor

Havayolu şirketlerindeki yetkililer, Malezya uçağının Ukrayna üzerinden geçerken vurulması sebebiyle, uçuşlar konusunda yolcuların daha hassas olduğunu belirtiyor.

Öte yandan bir çok uluslararası havayolu şirketinin İsrail'e uçuşlarını durdurmasının ardından İsrail El Al Havayolları, sefer sayısını arttırdı.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim