• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Temiz enerjiye ilgi

Temiz enerjiye ilgi
Petrolün varil fiyatının 100 doların üzerine çıkmasının ardından dünya temiz, tükenmez enerji kaynaklarına yöneldi.

Temiz enerjiye ilgi

Petrolün varil fiyatının 100 doların üzerine çıkmasının ardından dünya temiz, tükenmez enerji kaynaklarına yöneldi.

Temiz Enerji Vakfı (TEMEV) Başkanı Prof. Dr. Demir İnan, fosil yakıtlara bağımlı hale gelen dünya ülkelerinin, petrolün varil fiyatının 100 doların üzerine çıkmasının ardından temiz, tükenmez enerji kaynaklarına yöneldiğini söyledi.
 
Prof. Dr. İnan, Türkiye'nin temiz, tükenmez enerji konusunda iyi bir potansiyele sahip olduğunu, ancak bundan yeteri kadar yararlanılmadığını belirtti.
 
Dünya ülkelerinin fosil enerji kaynaklarına bağımlı olduğunu ifade eden İnan, ''Dünya, fosil yakıtlara o kadar bağımlı hale gelmişti ki artık hiçbir şeyi düşünmüyordu. Ama 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren insanlar yeni enerji bulma zorunluğunu hissetti. 'Petrolün varili 100 doları aşarsa temiz enerjiler çok revaçta olur' sözünü hep kullanırdık. Özellikle son dönemlerde görüyoruz ki fosil yakıtlara bağımlı hale gelen dünya ülkeleri, petrolün varil fiyatının 100 doların üzerine çıkmasıyla temiz, tükenmez enerji kaynaklarına yöneldi'' diye konuştu.
 
İnan, nükleer enerjiyi enerjiyi tercih edenlerin de olduğunu ifade ederek, ''Ancak nükleer enerjiye çok fazla bel bağlarsak insanoğlu dünyada daha az süre yaşar. Ama temiz, tükenmez enerjiler konusundaki kaynaklar tüm ülkelere hakça dağıtılmıştır. Yeter ki biz bunları kullanabilecek teknolojiyi geliştirilelim'' dedi.
 
Türkiye'nin güneş enerjisini ısıya dönüştürme konusunda Çin ve AB ülkelerinin ardından üçüncü sırada yer aldığını vurgulayan İnan, şunları söyledi:
 
''İsveç'te güneş enerjisi kullanılıyor. Biz ise bunu çok yaygın kullanamıyoruz, daha yaygın kullanabiliriz. Ayrıca 3 tarafımız denizlerle çevrili. Rüzgar potansiyelimiz çok iyi. Deprem kuşağındayız. Yer içi ısısından çok iyi yararlanabiliriz. Ne isterseniz var. Ancak bu konuda teknolojiyi geliştirmek gerekir. Güneş ısı dönüşümlerini çok yaygın kullanıyoruz. Güneş enerjisini elektriğe dönüştürme konusunda ise biraz daha yeniyiz, ancak bu konuda çok hızlı gelişen bir yapıya sahibiz. Genel olarak ise temiz, tükenmez enerji kaynaklarından ürettiğimiz elektrik miktarında 2002'den bu yana yüzde 64'lük bir artış söz konusudur.''
 
Türkiye'de özellikle son yıllarda temiz enerji potansiyelini kullanma konusunda ciddi adımların atıldığına dikkati çeken Prof. Dr. İnan, ''Geçen yıl hazırlanan kanunla temiz kaynaklardan 500 kilovat altında enerji elde eden kişi, bunu satabilecek. 500 kilovatın üzerinde ise bunun lisansını alacak. Bundan sonra temiz, tükenmez enerjiyi kullanma konusunda işler çok hızlanacak, ben buna inanıyorum'' diye konuştu.
 
Dünyanın geleceğini temiz enerjide görmek gerektiğini ifade eden İnan, Türkiye'nin temiz enerjiyi çok iyi işletebilecek bir konumda olduğunu, dolayısıyla bu konudaki teknolojik gelişmelere açık olması gerektiğini belirtti. İnan, ''Türkiye, 3 kıtanın ortasında çok stratejik bir noktaya sahip. Böyle bir ülke dünyada yok. Bizim burada yaptığımız çalışmalar bütün ülkelere vitrin olmalıdır'' dedi.
 
Prof. Dr. İnan, Türkiye'de rüzgar türbininin denizlere de yerleştirilip bu alanlardan da yararlanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim