• BIST 9705.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Termik karınca düşük kalorili kömür yiyecek

Termik karınca düşük kalorili kömür yiyecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Kömür İşletmeleri ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, 20 dolarlık kömürden yaklaşık 2 bin dolarlık bir katma değer oluşturduklarını söyledi.

Termik karınca düşük kalorili kömür yiyecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Kömür İşletmeleri ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, 20 dolarlık kömürden yaklaşık 2 bin dolarlık bir katma değer oluşturduklarını söyledi.

Bakan Yıldız, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ), Gazi Teknopark'ta yürüttüğü Ar-Ge faaliyetlerini yerinde inceleyerek, projelerle ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.

Türkiye'de kömür rezervlerinin oldukça önemli bir kısmının düşük kalorili olduğuna dikkati çeken Yıldız, bunun için Ar-Ge faaliyetlerini artırmak gerektiğini kaydetti. Ak Parti hükümetleri ile son 10 yıl içinde Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan payın 3 katına çıkarılarak 10 milyar liraya ulaştırıldığını belirten Yıldız, “Tabii ki bunlar gerekli, ama henüz yeterli değil. Bu ödeneklerin artırılması, teknik dalları, yatırımcı sektörleri yakından ilgilendiriyor” dedi.
 
Türkiye'nin 2023 hedeflerini hatırlatan Bakan Yıldız, bu hedefler doğrultusunda ithalatın ve cari açığın olabildiğince azaltılması gerektiğini ifade etti. Sadece enerji sektöründe bir çok alanda cari açığın azaltılmasına yönelik çalışmalar yapıldığının altını çizen Yıldız, TKİ'nin Gazi Üniversitesi Teknopark ile yürüttüğü düşük kalorili kömürden metan gazı ve hümik asit üretimine ilişkin projenin bunun somut bir örneği olduğunu söyledi.
 
Bu projelerde özellikle çevreye duyarlılığın ön planda tutulduğunu anlatan Yıldız, söz konusu proje ile ilgili çalışmaların 2 yıldır sürdürüldüğünü bildirdi. Proje kapsamında, termik karıncalarından elde edilen mikroorganizmalar kullanılarak düşük kalorili kömürden hümik asit ve metan gazı üretildiğini anlatan Bakan Yıldız, söz konusu bakterilerin 1 ton kömürü 42 günde yediğini ve 60 metreküp metan gazı elde edildiğini belirtti. Yıldız, “Buradaki bakteriler
bir fabrika gibi kullanılıyor. O yüzden bizim bakterilerimiz değerli, iyi bakteriler” dedi.
 
Elde edilen metan gazının mutfakta bile kullanabileceğini ifade eden Yıldız, bunun dışında tarım, savunma, çevre alanlarında kullanılabilecek çeşitli ürünlerin de aynı yöntemle elde edildiğini belirtti. Proje kapsamında, suda bulunan ağır metallerin ve toksik maddelerin filtrelenmesinde, baca gazı emisyonunda ve asitli suların filtre edilmesinde, kullanılacak organik hümik toprak düzenlenmesinde ve katı atıkların koku giderimi ve patlayıcıların geri dönüşümünde kullanılacak ürünlerin üretildiğini anlattı.
 
Projeye kapsamında yılda 10 bin ton üretim gerçekleştirecek bir pilot tesis kuracaklarını belirten Yıldız, bu tesisle ilgili yatırım miktarının TKİ'nin bütçesine konulduğunu, böylece Türkiye'nin çevre, enerji, tarım, savunma sanayi sektörlerindeki ihtiyaçlarının bir bölümünün bu tesiste üretilen ve hepsi yerli ürünlerle karşılanacağını bildirdi.

“27-28 milyon dolarlık bir pilot tesis kuracağız”

Laboratuvar çalışmalarında, 5 ayrı sektörde kullanılacak diğer ürünlerle birlikte, 20 dolarlık kömürden yaklaşık 2 bin dolarlık bir katma değer oluşturduklarını belirten Yıldız, “İnşallah 27-28 milyon dolarlık bir pilot tesis kuracağız. Bu ticari bir tesis olacak. Çıktılarını direkt piyasada kullanabileceğiz. Bizim elde ettiğimiz verilerden çok ciddi bir katma değer oluşuyor. Aynen madencilikte ve yer altı kaynaklarında elde ettiğimiz katma değer gibi” diye konutu.
 
Daha sonra gazetecilerle birlikte tesisi gezen Bakan Yıldız, enerji sektörünün çevre için, bütünleşik bir şekilde çalışmasının pek alışılagelen bir şey olmadığını ifade etti. Yıldız, “Genelde enerji kirletir çevre temizler' anlayışı vardır. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Çevreye duyarlı, hassas bir şekilde bu çalışmalarımızı yürütmemiz lazım. Eğer Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bir proje yürütüyorsa çevreye duyarlı, çevreye hassas bir şekilde yürütüyor.

HES projeleri de, kömür projeleri de böyle olacak. Ben açıkça söylüyorum; kömür çevreye kirletiyorsa, biz onu yapmayacağız. Ama biz kömürü yapacağız ve o çevreyi kirletmeyecek. bu proje onun en somut örneklerinden bir tanesidir” dedi.
 
Bakan Yıldız, bir soru üzerine, yaz mevsimiyle birlikte klima kullanımının arttığına işaret ederek, daha az enerji tüketen tasarruflu klimaların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim