• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Tesla'dan 650 km menzilli otomobil

Tesla'dan 650 km menzilli otomobil
Elektrikli otomobiller konusundaki en büyük handikaplardan biri olan menzil problemi, Tesla’nın yeni otomobili Roadster 3.0 ile tarihe karışıyor.

Enerji ithalatçısı Rusya’yı ekonomik krize sokmak isteyen ABD ve Arap ülkeleri petrol fiyatını 60 dolarlara kadar düşürmüşken elektrikli otomobil üreticileri zor günler yaşıyor olabilir ama pes etmiyorlar. Tesla’nın yöneticileri suni olarak düşürülen petrol fiyatlarının, sanki petrol çok ucuzmuş görüntüsü yarattığını ancak dünyadaki petrol rezervlerinin bu jenerasyonun görebileceği şekilde tükeneceğini ve ulaşım için elektrikli otomobillere muhtaç kalacağımızın altını çiziyorlar.

Bu sırada Tesla motors, önemli bir gelişme olarak 2015′in ilk günlerinde medyaya tanıtılması beklenen yeni elektrikli spor otomobili Roadster 3.0′ın 650 km’lik menzili ile elektrikli otomobilleri, benzinli otomobillerin bile önüne geçiriyor.

Menzil konusundaki gelişmenin asıl kaynağı ise firmanın kullandığı yeni pil teknolojisi. Önceki modellerde kullanılan 53kWh’lık pil paketi yerine, otomobil üreticisi şimdi aynı hacime 70kWh pil paketi yerleştirmeyi başarmış. Ayrıca otomobilin iç tasarımı ve tekerleklerde yapılan güncelleme ile piller için daha faza yer açmak da mümkün olunca aracın tek şarjla gidebildiği mesafe 650 km’ye çıkmış bulunuyor. 650 km’lik menzil, piyasadaki bazı benzinli otomobillerin bir depo benzin ile gidebildiği mesafeden bile iyi bir menzil olarak dikkat çekiyor.

Tesla, benzin kullanmayan elektrikli araçlar üretmek konusunda bir hayli yol kat etti, bunların arasında şehir içi otomobilleri, aile otomobilleri, lüks sedanlar da yer alıyor, ayrıca Roadster gibi spor modelleri de elektrikli otomobillerin yüksek hız yapamayacağı algısını yenmeye yardımcı oldu.  

Ancak otomobillerin fiyatları, benzinli otomobillere göre birez yüksek. Elektrikli araçlarda kullanılan pahalı pil teknolojileri ve ülkemizdeki yüksek ithalat vergileri nedeniyle Türkiye’de de Tesla’nınkiler gibi yüksek performanslı elektrikli otomobilleri kısa süre sonra görmek mümkün olmayabilir.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim