• BIST 9524.59
  • Altın 2488.238
  • Dolar 32.5414
  • Euro 34.7022
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Teşvikte ilk müjdeyi hangi ile verdi?

Teşvikte ilk müjdeyi hangi ile verdi?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlenen basın toplantısında yeni teşvik sistemi ile ilgili ipuçları verirken, teşvikten ilk yararlanacak ili de açıkladı.

Teşvikte ilk müjdeyi hangi ile verdi?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlenen basın toplantısında yeni teşvik sistemi ile ilgili ipuçları verirken, teşvikten ilk yararlanacak ili de açıkladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni teşvik sisteminin bölgesel kalkınmışlık, büyük yatırımlar ve stratejik yatırım boyutlarının bulunduğunu, stratejik yatırımların cari açığı azaltacak yatırımlar olacağını bildirdi.

Bakan Şimşek, İzmir Ticaret Odasının Özel Meclis ve Meslek Komiteleri Ortak Toplantısında, Türkiye'nin uzun vadede hedeflerini gerçekleştirmesi için, yatırım yapması ve bu yatırımların da desteklenmesi gerektiğini söyledi.

İzmir Ticaret Odası üyelerinin Bakan Şimşek'ten, yeni teşvik sistemine ilişkin detay istemesi üzerine Şimşek, yeni teşvik sisteminin yakın zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi ve ayrıntıya girmedi.

Bakan Şimşek, teşviğin bir kaç boyutunun bulunduğunu kaydederek, yatırım yapılırken kaynakların doğru ve rasyonel alanlara yönlendirilmesi, bölgesel kalkınmışlık farklarının azaltılması gerektiğinin altını çizdi..

Yeni teşvik sisteminde öngörülen stratejik yatırımların cari açığı azaltacak yatırımlar olduğunu ifade eden Şimşek, bölgesel kalkınmışlık boyutunda en az gelişmiş bölgelere daha yoğun, gelişmiş bölgelere daha az yoğun destek verileceğini söyledi.

Şimşek, teşviklerde büyük yatırım boyutunun bulunduğunu da kaydederek, ''Büyük yatırımları nerede yaparsanız yapın, ister İzmir'de isterseniz Hakkari'de fark etmez. Güçlü bir şekilde desteklenecek'' dedi.

Stratejik yatırımların tamamen bölgelerden bağımsız olacağını ifade eden Şimşek, bu noktada ithalatın ağırlıklı olduğu ama Türkiye'nin rekabet gücü oluşturabilecek alanları kastettiklerini söyledi.

-Teşvikte ilk müjde İzmir'e...-

''Dolayısıyla bu anlamda, İzmir de güçlü şekilde desteklenmiş olacak. Çünkü İzmir'in katma değer zincirinde yükseklere çıkması için katkısını önemsiyoruz'' diyen Şimşek, Türkiye'nin orta, uzun vadede, katma değer zincirinde yukarılara çıkabilmesi için İzmir, İstanbul ve diğer illerde çok daha farklı bir yaklaşım içerisinde olunması gerektiğini kaydetti.

-''Vergiyi tabana yaymak için çalışıyoruz''-

Vergiyi tabana yaymak için çalıştıklarını belirten Şimşek, ''Geldiğim günden beri, Maliye Bakanlığı'nda bir zihniyet devrimi gerçekleştiriyoruz. Mükellefin ve potansiyel mükellefin hareket etmesini beklemeden mükellefiyetini, sorumluluğunu yerine getirmeye çalışmasını beklemeden, proaktif bir şekilde mükellefimizin peşinde koşuyoruz'' dedi.

-''10 milyon mektup''-

''10 milyon mektup, herkese mektup'' diyen Şimşek, mektup geldiğinde mükellefin farkına vardığını söyledi. Bakan Şimşek, mektuplarda, ''Size bu avantajları getiriyoruz, bunu yapmazsanız sonuçları bu, sizin borcunuz bu...'' ifadelerinin yer aldığını söyledi.

-''Nerede kalabalık, orada Maliye''-

Şimşek, alışveriş merkezlerinde standlar kurduklarını belirterek, ''Nerede kalabalık, orada Maliye'' dedi.

Bütün illeri gelir idaresi başkan yardımcılarına zimmetlediklerini ifade eden Şimşek, yeni mükellef arayışları bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin, hızlı bir şekilde zenginleştiğini, geliştiğini, bir çok konuda çok daha iyi kamu hizmeti sunulduğuna dikkat çeken Şimşek, şöyle devam etti:

''Türkiye zenginleşiyor, vatandaşımız zenginleşiyor. Mesela kira geliri elde edenler... Bakıyoruz çok az kişi beyanda bulunuyordu. Bu sene hedefimiz bunu en az 1,2 milyon kişiye çıkarmak. Hazırlıklarımızı yaptık. Onlar gelsin beyanda bulunsun demiyoruz, beyannamelerini biz kendilerine göndereceğiz.

Bizim büyük bir veri ambarımız var. Her taraftan bize vergi akıyor. Sadece gümrüklerden, bankalardan, tapudan değil, her taraftan bize veri akıyor. Tüm mükellef bilgilerine sahibiz. Elimizde veriler var. Bu verileri biz kullanıyoruz ama vatandaşın aleyhine değil. Vatandaşın aleyhine başlangıç döneminde kullanmıyoruz. İstesek bugün 1.2 milyon mükellefin bir kısmına gideriz deriz ki bizim kayıtlar böyle, şimdi biz sizi 5 yıllık incelemeye alıyoruz. Cezasıyla, faiziyle ödenemez meblağlar çıkarabiliriz. Yapmıyoruz, tam aksine mektup gönderiyoruz. Lütfen beyan edin diyoruz.

Beyannameyi hazırlayacağız, kendilerine sunacağız, doğruysa onaylanacak, beyanname doğru değilse düzeltilecek, ama beyanname olacak. Bu vergiyi tabana yaymanın birinci adımı.''

Öte yandan, Şimşek, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın kendisini Vergi Rekortmenleri Ödül Törenine katılma sözü istemesi üzerine, törene katılmak üzere söz verdi ve İzmir'e daha sık geleceğini söyledi.

-''Hava bile atıyoruz''-

İzmir Ticaret Odası (İZTO) YÖnetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Avrupa ekonomik sıkıntılarla boğuşurken Türkiye'nin bu süreci sıkıntı yaşamadan geçirdiğini, bu nedenle tüm İZTO üyelerine adına hükümete teşekkür borçlu olduklarını belirterek ''Pek çok üyemiz ve bizler, gelen yabancılara ekonomimizi anlatarak hava bile atıyoruz'' dedi.

İzmir'in vergi tahakkuk ve tahsilatında 3. sırada yer aldığını belirten Demirtaş, vergi daireleriyle sorun yaşayan sektörlerle ilgili bilgi verdi. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim