• BIST 9538.72
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 25 °C

Tevfikat uygulaması kaldırıldı

Tevfikat uygulaması kaldırıldı
İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği(İSTAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orduhan dernek binasında düzenlenen basın toplantısında KDV’de Tevfikat uygulamasının kaldırıldığını kamuoyunun bilgisine sundu.

İSTAB Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Karakış, Naci Ateş ve Köksal Yüzbaşıoğulları’nın da bulunduğu toplantıda Başkan Hakan Orduhan, KDV'de Tevfikat uygulamasının servis taşımacılığı sektörüne çok ciddi bir finans yükü getirdiğine, bu uygulamanın yeniden düzenlenmesi için İSTAB olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na müracatları sonucunda servis taşımacılığında Tevfikat uygulamasının kaldırıldığını dile getirdi. Bu konudaki çalışmalarından  dolayı İSTAB yönetim kuruluna ve anlayışlı yaklaşımından ötürü Gelir Dairesi Başkanlığı’na teşekkürlerini sundu.

Orduhan konuşmasında:
“14 Nisan 2012 tarih 28264 sayılı resmi gazetede yayınlanan 117 sayılı KDV tebligatının içinde yer alan Tevfikat uygulaması servis sektörünü de içine almıştır. Bu karar alınırken servis taşımacılarının alacağı yük hesaba katılmamıştır. İSTAB yönetimi olarak önce KDV Dairesi Başkanlığı’na ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’na ziyaretlerde bulunduk. Ziyaretlerimizde Tevkifatın, servis firmalarına çıkaracağı sıkıntıları, ileride oluşabilecek olumsuzlukları ve modelin nasıl olması gerektiği konusunda görüşmelerde bulunduk. Yapmış olduğumuz açıklamaların akılcılığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından derhal kabul gördü ve bununla ilgili bir sirküler yayınladılar. Burada Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İSTAB’a karşı göstermiş olduğu anlayışlı yaklaşımına teşekkür ediyoruz.  İSTAB’ın ortaya koyduğu akılcı yaklaşımın ve modelin ortaya konmasındaki katkısını paylaşmak istiyorum.” dedi.

Orduhan, ”Kar marjlarının %3, %5’lere düştüğü servis taşımacılığı sektöründe eğer Tevfikat uygulamasına devam edilseydi servis şirketleri ciddi bir finansman yükü ile karşı karşıya kalacaktı. 100 TL + %18 KDV’yle 118 TL’ye taşıdığımız bir yer için sıfır marjla çalıştığımızı varsayarsak tedarikçimize 118 TL ödeme yapıyorduk. Tevfikat uygulaması başladığında ise daha önce 100 TL + %18 KDV’yle 118 TL aldığımız yerden 100 TL + %18 KDV’nin yarısı 109 TL alacak, tedarikçiye öderken ise 100 TL + % 18 KDV 118 TL ödeyecektik. Aradaki % 9’ luk Tefvikat farkını devletten alacaklı kalacak bunu da yıllara sirayet eden bir çalışma ve vergi incelemesi sonunda almamız söz konusu olacaktı ki bu da kazancının yarısını devlete bırakan bir uygulama olacaktı. Buda sektördeki birçok firmanın kapanmasına neden olacaktı.” dedi.

Mayıs ayını da içine alacak şekilde bu uygulamaya son verildi. Servis firmaları artık KDV Tevfikatına maruz kalmayacak ancak tedarikçilerine ödeme yaparken KDV Tevfikat uygulaması yaparak %9’u vergi dairesine yatıracaklar.

Beyanname verme süresinin ayın 24’ünde son bulduğunu hatırlatan Orduhan, Tevfikat vermiş olan firmaların düzeltme beyannamesi vererek işlemi düzeltmeleri gerektiğini ayrıca firmaların taşımasını yapmış oldukları şirketlere kesmiş oldukları faturaları da düzeltmeleri gerekeceğinin altını çizdi. 

resim-019.jpg

resim-020.jpg

resim-021.jpg

resim-022.jpg

Murat Özdağ - İstanbul Haber Ajansı

 

www.UlasimOnline.Com

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim