• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

TGDF'den 'Ramazan'da zam yok' sözü

TGDF'den 'Ramazan'da zam yok' sözü
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, hammadde fiyatları artışına rağmen sanayicinin Ramazan ayında zam yapmayacaklarını söyledi.

Ramazan öncesinde gıda piyasalarındaki son gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelen Kopuz, Ramazan ayına denk gelecek bir zam beklemediklerini, aksine geçen yıla oranla bazı gıda ürünlerinin fiyatlarında düşüş olduğunu belirtti.

Ramazan öncesinde dünya ve Türkiye'de gıda piyasaları ve fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulunan Kopuz, sektör olarak hazırlıklarının tamamlandığını ve Ramazan ayı süresince hemen hiçbir gıda ürününün temininde ve piyasaya arzında sıkıntı yaşanmayacağını kaydetti.

Her Ramazan'da gıda ürünlerine zam konusunun gündeme getirildiğini anımsatan Kopuz, ''Global ölçekte ham madde fiyatlarında yaşanan önemli ölçüdeki artışa karşın, sanayici olarak gıda ve içecek ürünlerine zam yapmadık, kimsenin de fırsatçılık yapmasına izin vermeyeceğiz'' dedi.

Ramazan öncesi fiyat hareketlerinin normal seviyelerde kaldığını söyleyen Kopuz, ''İklim şartlarında ve rekoltede çok büyük ve beklenmedik değişiklikler olmadığı takdirde önümüzdeki aylarda da fiyatların normal seyretmesini bekliyoruz'' dedi.

Bir önceki aya göre fiyatlardaki en önemli düşüşün ana harcama grupları arasında yüzde 3,42 oranla gıda ve alkolsüz içecekte göze çarptığını belirten Kopuz, ''Tereyağı, tavuk eti ve sütte yüzde 2'ye yakın bir fiyat indirimi yaşanırken, domates, kabak, taze fasulye, patlıcan ve patates gibi ürünlerde bu oran yüzde 8 ile yüzde 47 arasında değişiyor. Kırmızı ette de fiyatlar dengeye kavuştu, arz kaynaklı fiyatların yükselmesi gibi bir sorun şu an için yok. Ramazan alışverişi yapmak isteyen şu an yapsın. Ramazan'da fiyat düşüşleri daha yavaş olur'' şeklinde konuştu.

Oranların temmuz ve ağustos aylarında çok fazla değişeceğini tahmin etmediklerini söyleyen Kopuz, ''Mevsimsel etkiler nedeniyle bir miktar daha ucuzlama görülebilir; çünkü kış mevsimi tarımsal ürünlerimiz açısından çok uygun şartlarda geçti. Yani, vatandaşımızın yaklaşan Ramazan ayında pek çok gıda ürününü geçen yılın altındaki fiyatlarla satın alacağını memnuniyetle söyleyebiliriz'' dedi.

''Kumanya pazarı 3-4 milyar lirayı buluyor''

Her Ramazan'da yüz binlerce gıda kumanyası hazırlandığını ve buradaki ek ticaret hacminin bu yıl da 3-4 milyar lira aralığında gerçekleşmesini beklediklerini söyleyen Kopuz, ''Farklı çeşitliliğe ve ebatlara sahip kumanyalar her bütçeye göre hazırlanıyor ve çoğu vatandaş kumanyaları ikram amaçlı alıyor. Anadolu'da kumanya paketleri önemini korurken, metropollerde trend hediye çeklerine dönüyor'' dedi.

Tüketiciyi kumanyalarla ilgili uyaran ve merdiven altı diye tabir edilen açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan, üzerinde üretim izni olmayan ürünlerin satışı ve tüketimi konusuna dikkati çeken Kopuz, ''Gıda güvenliğini tehdit eden bu durumun önüne ancak bilinçli tercihler yaparak geçebiliriz, bu halk sağlığının korunması ve kayıt dışı ile mücadele etmek adına son derece önemlidir. Halkımızın ambalajlı, gıda güvenliği kriterleriyle üretilmiş ve onay almış işletmelerin gıdalarını tercih etmeleri, hem kayıt dışının önlenmesi hem de halk sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir'' dedi.

Kopuz, ihracat rakamları ve büyüme hedefleri hakkında şunları aktardı:

''2012 yılında sabit bazda yüzde 7 büyümeyi hedefliyoruz. Şu an 200 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2011 yılında sektör olarak 8,9 milyar dolar ihracat yaptık. Bu yılın Ocak- Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre global ihracatta süt ve süt mamullerinde yüzde 25,7, şeker ve şeker mamullerinde yüzde 24, meyve sebze konservelerinde yüzde 14,1, makarna ve diğer unlu mamullerde yüzde 29,3'lük artış yaşadık.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim