• BIST 9104.98
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

THK uçağı Akdeniz'in sularına gömülecek

THK uçağı Akdeniz'in sularına gömülecek
1968 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterine girenDornier tipi kal olmuş uçak, dalış turizmi için Antalya Yat Limanı açıklarında batırılıyor.

1968 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterine giren ve uçuş eğitiminin yanı sıra Kıbrıs Barış Harekatı'nda da kullanılan, 1991 yılında ise Türk Hava Kurumu'na verilen Dornier tipi kal olmuş uçak, dalış turizmi için Antalya Yat Limanı açıklarında batırılıyor.

PARÇALAR YENİDEN BİRLEŞTİRİLDİ

Türk Hava Kurumu Antalya Körfezi'nde yapay resif oluşturmak, dalış turizmine katkı koymak adına Etimesgut Türk Kuşu Eğitim Tesisleri deposundan alınan Dornier tipi uçağı Antalya Büyük Liman'daki Çelebi Marine'ye parçalar halinde indirildi. Uçağın yeniden montajının yapıldığını belirten THK Antalya Şubesi Başkanı Vasıf Yüceliş, Antalya'da balık ve deniz canlılarının üreme ihtiyaçlarının karşılanması ve dalış turizmine katkı sağlamak amacıyla ömrünü tamamlamış Dornier tipi kal olmuş uçağı denize batırmayı hedeflediklerini söyledi.

Daha önce Kaş'ta başlatılan çalışmanın bir benzerini Antalya'da gerçekleştireceklerini kaydeden Yüceliş, şöyle konuştu: "Öncelikle yapay resif, daha sonra dalgıç turizmini geliştirmek amacıyla, Antalya Divan Talya Otel'i önünde, THK'ya ait Dornier tipi kal olmuş bir uçağımızı denizde batıracağız. Dornier uçağı, 1968'li yıllarda Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmiş uzun yıllar paraşütle atlama ve uçuş eğitimlerinde kullanılmıştır. Bunun yanında Kıbrıs Barış Harekatı'na katılmış bir uçaktır. Daha sonra 1991 yılında thk'ya devredildi THK’da  paraşütle atlama eğitiminde kullanılmıştır. 1998 yılında ömrünü tamamlayarak Etimesgut'taki THK’'nın uçak hal deposuna kaldırılmıştır. Biz de başlattığımız çalışmayla bu uçağı o hurdalıktan çıkarıp denizin maviliklerinde balıklara yuva olmasını sağlayacağız. Dalış turizmi için de bir alternatif olacak"

3 HAZİRAN'DA BATIRILACAK

Bora Marine Dalış Malzemeleri Sahibi Burcu Altunseçen ise, uçağın, batırılacağı alana özel balon yardımıyla römorkörle götürüleceğini söyledi. 3 Haziran tarihinde batırılacak olan uçağın programına, Milli Dalgıç ve Serbest Dalış Dünya Rekortmeni Şahika Ercümen, Kültür ve Turizm eski Bakanı Kürşat Tüzmen de katılacak.

UÇAK HAKKINDA

Alman üretimi olan Dornier, NATO kanalıyla Türkiye'ye getirildi. Bir kısmı hibe edilen bu uçakların ilk modelleri, Kıbrıs Barış Harekatı'nda kullanıldı. Kara Kuvvetleri için üretilen uçağın en büyük özelliği, piste ihtiyaç duymaması, düz araziler ve kısa mesafelerde iniş ve kalkış (stol kabiliyeti) yapabilen bu uçaklar, pilot ve paraşüt eğitimlerinde kullanılmaktadır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Özel Hareket Başkanlığı, paraşüt eğitimi için bu uçağı kullandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim