• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

THK'dan havacılık sektörüne personel

THK'dan havacılık sektörüne personel
THK bünyesinde kurulan ve mezunlarına iş garantisi vaat eden THK Üniversitesi, havacılık sektöründe A dan Z, ye uzman personel yetiştirecek...

Bu yıl tercih kılavuzlarında yer alacaklarını belirten Rektör Ünsal Ban, “Atatürk’ün ‘İstikbal göklerdedir’ sözünü vücuda getiriyoruz. Hostesinden, trafik kontrolörüne kadar sektörün tüm ihtiyaçlarına yönelik mezunlar vereceğiz” dedi.

TÜRK Hava Kurumu (THK) bünyesinde kurulan ve mezunlarına iş garantisi vaat eden THK Üniversitesi, havacılık sektöründe A’dan Z’ye uzman personel yetiştirmeye hazırlanıyor. Bu yıl tercih kılavuzlarında yer alacak üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Üniversitenin Türk Hava Kurumu tarafından kurulduğuna dikkat çeken Ban, şunları söyledi:

“THK Üniversitesi, Atatürk’ün ‘İstikbal göklerdedir’ ifadesinin bir şekilde vücuda getirilmesidir. Atatürk 1925 yılında, bu kurumu kurmuştur. Ve bu kuruma demiştir ki; ‘Türk gençliğine havacılığı sevdirin ve mutlaka uçak üretiminde bulunun’. Nihayetinde o tarihten 1950’lere kadar bu kurum uçak üretmiş ve ürettiği uçakların bir kısmını Hollanda’ya bir kısmını da Danimarka’ya ihraç etmiştir.

Bugünlere gelindiği Mütevelli Heyeti başkanımız Osman Yıldırım’ın düşüncesiyle böyle bilgi birikimi ve deneyimi olan Türk Hava Kurumu’nun bir üniversite kurması gündeme geldi.

Türkiye’de bir ilk

Bu yıl 60 pilotaj, 60 da sivil hava ulaştırma bölümü olmak üzere 120 öğrenci alacağız. Bunların yüzde 20’si burslu olacak. THK milletin kurumu olduğu için ilk 10 bine giren şehit çocuklarına da üniversitemiz ücretsiz eğitim imkanı sağlayacak. Havaalanında yer hizmetlerinden, pilotuna, trafik kontrolöründen havacılık sanayisine kadar her alanda öğrenci yetiştireceğiz.

Sektörde korkunç açık var
THK Üniversitesi Türkiye’nin havacılık ve uzay alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir. Başka bir üniversite yok. Üniversitemizde eğitilecek her çocuk havacılık ve uzay sanayinde faaliyette bulunacak.

Türkiye’de toplam 780 yabancı pilot var ve sektörde şu anda korkunç bir açık var. Bu sektördeki istihdam yıllardır uçuş okullarıyla sağlanıyordu, Türk Hava Kurumu da bünyesindeki uçuş okullarıyla bu alana hizmet veriyordu. Bu eğitimler yaklaşık 18 ay sürüyordu. Ancak, şimdi üniversite mezunu profesör doktor pilotlar yetiştireceğiz, Türkiye’de bu yok.

Biz buradan astronot da, hostes de, biletleme elemanı da, işletmeci de, pilot da yetiştireceğiz. Türkiye’nin bu anlamda baktığınız zaman bu sektörü tam olarak kapsayan tek eğitim kurumu oluyoruz.

4 meydanımız var

Üniversitenin iki eğitim kampüsü olacak, biri Etimesgut Türk Kuşu’nda diğeri de İzmir’de açılacak. Öğrencilerimiz, stajlarını ve uygulamalarını ise Eskişehir’deki İnönü kampüsümüzde gerçekleştirecek. THK Üniversitesi öğrencilerinin en büyük avantajlarından biri ise, dört tane meydana sahip olmaları olacak. Öğrencilerimiz ister İzmir Efes’te, ister İnönü’de, ister Etimesgut’ta isterse de Antalya’da uçabilecek.

Sanayiyle kol kola

Üniversitelerin ana hedefi öğrenci yetiştirmektir, ama bizim ana hedeflerimizden bir tanesi de, Ar-Ge üreten, sanayiyle sürekli kol kola çalışan bir üniversite olmak. Çünkü Türkiye’nin gündemine 1960’lı yıllarda giren bir konu var, nedir üniversite sanayi işbirliği sağlansın. O yıldan bugüne kadar üniversite sanayi işbirliği ne kadar sağlandı? Türk Hava Kurumu Üniversitesi bunu yapacak. Teknoloji üreten ve bunları pazarlayan, yani biz öğrenci üzerinden para kazanmayı asla hedeflemiyoruz. THK zaten bu milletin bir kurumu. Bizim ana hedefimiz Türkiye’nin çağ atlamasına katkıda bulunmak. Bu nasıl olur? Herkesin ürettiği ürünleri almak değil, başkalarının üretemediği ürünleri üretmekle olur.

Firmalarla anlaşmalar yaptık

Ortadoğu, Asya, Kuzey Avrupa ve Moskova’ya kadar bu bölgede böyle bir üniversite yok. Üniversitemizin kurulma aşamasında TAI, TEI, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümesi, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, THY ve AtlasJet’le görüşmelerimizi yaptık, onlar da bu konuya çok sıcak yaklaştılar. Mezunlarımızın hepsine şimdiden iş bulduk, hepsinin iş garantisi var. Kasım ayında ek kontenjanla öğrenci alacağız. 200-250 öğrenci almayı düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl 800’e ulaşmış olur öğrenci sayımız.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim