• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

THY, 2012'de 38 milyon yolcu hedefliyor

THY, 2012'de 38 milyon yolcu hedefliyor
Türk Hava Yolları (THY) 2012 için 38 milyon yolcu ve 7,8 milyar dolar ciro hedeflediklerini bildirdi.

THY, 2012'de hedef büyüttü

Türk Hava Yolları (THY) 2012 için 38 milyon yolcu ve 7,8 milyar dolar ciro hedeflediklerini bildirdi.

Genel Müdürü Temel Kotil, bu yılın sonunda yolcu sayısında hedefleri olan 33 milyona, ciroda da 7 milyar dolara yaklaşacaklarını belirterek,

Temel Kotil,  Avrupa'da satın alma gücünün düştüğünü, buna bağlı olarak seyahatlerin azaldığını ve daha ucuz hava yolu şirketlerinin tercih edilmeye başladığını ifade ederek, bazı hava yolu şirketleri için şartların zorlaştığını söyledi.

Kotil, ''Oturmuş, kökleşmiş, bütün işini bitirmiş, evine uykuya giden hava yolu şirketleri için bu durum zorlaşıyor. Bizim gibi dinamik hava yolları ise devamlı bir şey yaptığı için sürekli ekstra yolcu çekiyor. Bir taraftan azalması sıkıntı getiriyor öbür taraftan da hava yolları buna cevap olarak kapasite kesiyorlar. Beklentimiz, 2012'de Avrupalılar'ın biraz sefer azaltacağı yönünde. Sadece Türkiye değil, bütün dünya network'üne hitap ettiğimiz için her türlü azalma bize artı olarak geliyor'' şeklinde konuştu.

Yolcunun uçmaya devam ettiğini, daha ucuz bilet istediğini, THY'nin de rakiplerine kıyasla yüzde 30-40 daha ucuz bilet sattığını belirten Kotil, frekans sayılarını gittikçe artırdıklarını, daha cazip hale geldiklerini söyledi. Kotil, şöyle devam etti:

''2008-2009'un tekrarlanmasını umuyoruz. O zaman şöyle olmuştu; biz 2006'da 24 hat açmıştık, karımız çok düşmüştü, ama kar etmiştik. 2007'de bu daha büyük bir artı olarak bize geldi, dünyada karda ilk 6'ya girdik. 2008'de akaryakıt fiyatları fırladı, herkes kapasite kesti, biz ise yolumuza devam ettik, yine karda dünya 6.'sıydık. 2009'da da ekonomik krize rağmen 6. olduk. Bundan sonra o sürecin başlayacağını bekliyoruz.

2011'de büyük şoku aldık, çok tedbir aldık, birçok proje yaptık. Bunun meyvesini 2012'de görürüz. Yani 2011'in meyvesini önümüzdeki yıl toplayacağız. Bu, 'biz 2012'de rahat duracağız' demek değil. Hiçbir zaman da yan gelip yatmayız. 2011'in 3. çeyreğinde nasıl bir tempoya girdiysek bu yüksek tempoyu yıllar boyu devam ettireceğiz.''

-''Bu yıl içeride çok az büyüdük''-

Temel Kotil, 2010'da 29,8 milyon olarak gerçekleşen yolcu sayısında bu yıl için hedeflerinin 33 milyon olduğunu hatırlatırken, bu rakamın biraz aşağısında kalacaklarını, sistem olarak yüzde 11, yurt dışında da yüzde 15 büyüdüklerini, bunun ''yurt içinde bu yıl çok az büyüdükleri'' anlamına geldiğini söyledi. Kotil, 2011 hedefi olan 7 milyar dolar olan ciro rakamına da yakın geleceklerini bildirdi.

2012 bütçesini tamamladıklarını belirten Kotil, ''Önümüzdeki yıl için 38 milyon yolcu hedefliyoruz. Bütün sistem olarak yolcuda yüzde 17, yurt dışında ise yüzde 20 büyüme hedefliyoruz. Bu çok iddialı ve güzel bir hedef. 2012 ciromuz da yaklaşık 7,8 milyar dolar civarında olur diye düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.

Kotil, 2012'nin bu yıldan daha rahat geçmesini beklediklerini ifade ederek, bu yıl büyük uçakları besleme konusunda ocaktan hazirana kadar sıkıntı bulunduğunu, daha sonra toparladıklarını, iki çeyrekteki zararın ardından 9 ayda kar açıkladıklarını, bunun şu anda pozitif devam ettiğini anlattı.

Büyüme hamlesi yaptıkları 2006'da da aynısını yaptıklarını kaydeden Kotil, ''Tabii zor geliyor. Ondan sonra yavaş yavaş kendini toparlayıp rayına girmiş oluyor. Şu anda o rayına girme gerçekleşmek üzere'' dedi.

-''Çok dev bir ulaşım ağına sahibiz, anahtarı bizde''-

THY Genel Müdürü Kotil, yolcunun THY'nin uçuş ağını beğendiğini, uçuş ağlarının her geçen gün biraz daha büyüdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti.

''Çok dev bir ulaşım ağına sahibiz, anahtarı bizde. Dünyada herkesle yarışacak bir network kuruyoruz. Yolcu sayısı ve cirodan ziyade bizim ağımız işin özünü oluşturuyor. Nereye, nasıl uçuyoruz? Yolcu buna para veriyor. Yeni uçuş noktalarımız da olacak. Üzerinde çalıştığımız yerler var. Örneğin önümüzdeki ay içinde İstanbul'dan Somali'nin başkenti Mogadişu'ya uçuşlara başlamayı planlıyoruz. Somali'ye haftada 2 sefer yapacağız.''

2010 yılında 4 milyar dolar ihracat yaptıklarını, bu yıl ise bu rakamın daha çok olacağını belirten Kotil, ''Bizim gözümüz dışarıda'' ifadesini kullandı.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya günde 1 olan sefer sayısını yazdan itibaren 2'ye çıkarmayı planladıklarını kaydeden Kotil, ''Burası bizim ihracat kapılarımızdan biri. Şu anda buraya yapılan seferle Batı'yı besliyoruz. Doğu'yu da beslemek için günde 2 sefer yapacağız'' diye konuştu.

Ortadoğu'nun 2003'den başlayarak her yıl kar ettikleri bir nokta olduğunu vurgulayan Kotil, bunun ''Araplar, Ortadoğulular Türkiye'ye çok geliyor'' diye algılanmaması gerektiğini, oluşturdukları network ile Kanada, ABD, Brezilya ve Almanya gibi ülkelerden Ortadoğu'ya gitmek isteyenleri taşıdıklarını kaydetti.

Kotil, bu yıl yüzde 38 olan transit yolcu miktarının 2012'de yüzde 40'a çıkmasını beklediklerini, kısa süre içinde de yüzde 50 hedefine ulaşmak istediklerini söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim