• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

"THY dünyanın sayılı şirketlerinden oldu"

"THY dünyanın sayılı şirketlerinden oldu"
Kıbrıs Postası yazarlarından İsmet Kotak, "KKTC’de havacılığı gelire dönüştürmek" başlıklı bir yazı kaleme almış.

"THY dünyanın sayılı şirketlerinden oldu"

Kıbrıs Postası yazarlarından İsmet Kotak, "KKTC’de havacılığı gelire dönüştürmek" başlıklı bir yazı kaleme almış. Peki, Kotak neler diyor?

Emeklinin “Anayasa altında kazanılmış hakkına” kadar inerek “Bütçeye” gelir sağlamaya çaba harcandığı dönemde, artık bu ülkeye verimli yatırım yapılmasını konuşmak zorundayız.İş alanı açacak,çalışana ekmek kapısı yaratacak,üretecek,satacak ve de vergiye katkı sağlayacaksınız.Bugün “Havacılık sektörünü” konuşacağız.

Kumarhane,Betting-Shop, ahlâksızlığın dik alâsı olan gece kulüpleri ile güya turizm yapıldığını sanmak aptallıktır.Bu, ülkenin elden gimesine kadar bir çizgi izler.Bu kadarlık kırmızı çizginin aşılmasını bile yeterli bulmayanlar,kanla-canla alınan bu toprakları Çin’in “Makao” adasına dönüştürmemizi istiyorlar.”Makao’nun” ne rezillik olduğunu bilmeyen mi var?Bunu gidip Istanbul’un dibindeki tarihi “Prens adalarında” yapınız.Sonra da saçınızı başınızı yolunuz.Bizi deneme tahtası yapmayınız.Biz Kıbrıs’ta davanın “Kumarhane cenneti” olduğunu kabul etmiyoruz.

Kıbrıs(Rum)Cumhuriyeti’nde Casino izni bile yok ama orada yılda 3 milyonluk bir turizm hareketi vardır.KKTC’de cicili-bicili isimler altında sürekli içkili meyhaneler açılıyor. Gençlere hitap eden DJ ve Program sürükleyiciler, hoparlörden bağırıyorlar: “Şu numaralı masadaki gençler en çok içenler olarak gecenin kazananı seçildiler(!)....Ödül olarak bir şişe içki veriyoruz...” Gençliği nereye itiyoruz? Aldıran var mı?
Dayanaksız,ülkeye zarar veren,gençliği yıkıma taşıyan ve aileleri yok eden “Balon sektörlere” itibar edilmemesi gerektiğini vurguluyorum.Oturup hesap yapsınlar;acaba bu sektör bütçeye ne kadar katkı sağlıyor?Ben iddia ile yazayım;devede kulak... Kaçakçılığı,soygunu,cinayeti ve ahlâki değerlerin sıfırlanmasını getirmesi caba!Üniversite sektörüne de şamar indiriyor. KKTC’nin kaçakçıların cenneti olduğu damgasını yiyor benim uğrunda Şehitler verdiğimiz ve vatan yaptığımız bu topraklar...

İşte bunun için Eğitim,Sağlık,Tarım ve Ticaret sektöründen sonra “Havacılık sektörünün “ üzerinde durmak istiyorum.YAGA bu çalışmaya katkı koymuştu ama ne CTP, ne de şimdiki UBP Hükümetini inandıramamış olmalı ki tek adım atmadılar.Projeleri rafta beklettiler.KTHY bununla çıkış yapacaktı;ona bile zararları dokandı.

Türkiye, havacılıkta özel sektöre de fırsat tanıyınca havalandı. Türk Hava Yolları profesyonellerin elinde dünyanın sayılı havayolu şirketlerinden biri oldu.Türkiye sektörü bir bütün olarak ele aldı.Meydanların bazılarını özel şirketlerin işletmesine verdi.Hava taşımacılığı yayıldı,işletmeci şirket adeti arttı.Çünkü Türkiye yıllık ziyaretci ve iş adamı sayısı toplamı 30 milyonu aştı.Türkiye’nin hedefi en az Ispanya kadar yani 80 milyon olmalıdır.Bunun taşımacılığını denizden-havadan ve karadan yapmak geniş bir girişimdir.Üstüne üstlük “Havacılık Sektöründe” yan hızmetler de gelir getirir.Uçak bakım onarımı,yedek parça,haberleşme aygıtları,pilot ve hostes gereksinimi,meydan olanakları, catering hızmetleri diye zincirleme gider.Havacılığın her safhası ülkeye gelirdir.Uçakların ülke üstünden geçerken verilen yön bulma hızmetleri bile önemli gelirdir.

KKTC’de ise havacılık, sadece yolcu taşımacılığı olarak algılanmaktadır.Havaalanlarında düşüne düşüne,gümrüksüz içki,sigara ve parfüm satışını iş addettiler.

Şahsen,yerli ve yabancı yatırımcılarla proje hazırlayıp sunduk.Dış yatırımcıyı defalarca KKTC’ye getirip en üst kademede toplantılar yaptık.Bu hem CTP ve de UBP iktidarında oldu.Ancak kafa sallamaların ötesinde sonuç alamadık.Her seferinde “Havacılık Projesi” sunduk.İki yılda 2400 kişiye direk ve en az o kadar da dolaylı iş alanı açacağımızı belgelerle kanıtladık. Adaya gelip de torba dolusu yalan sunanlara dönüm dönüm bedava fiyatına arazi sunanlar,ister Ercan ister Geçitkale Havaalanında Uçak Hangarı yapacak yer tahsis etmediler.Proje için tek kuruş kredi istememize rağmen onay vermediler. İş yapamayacak firmalara her istediklerini bol keseden verenler,Havacılık alanındaki yabancı ortaklı bu girişime asla destek vermediler.
Gün gele Projenin içeriğini de açıklarım.Çünkü bu dev proje KKTC’yi Ortadoğuda bir yerlere taşıyacaktı.Çünkü biz helvacı veya börekci dükkânı,ya da kozmetik mağazası,ya da gençliği zehirlemek için meyhane veya gece kulübü yatırımı yapmayacaktık...

En az üç Bakan bizi avuttu.Şimdi de yazılarımıza Anayasal sürede yanıt verilmiyor.Konu hâlâ dosyalarda;biz de ufkumuzu Türkiye’ye çevirdik.KKTC’de engel varsa Anavatanda bunu başarmak daha kolay.En azından ambargo belâsı yok.Bunun zararı kime? KKTC’ye...İş açılacak,istihdam yapılacak,dışa hızmet satılacak ve dçviz sağlanacaktı.Maliye Bakanı Bütçeye gelir bekliyor ama yatırım konusunda Hükümetler kalem oynatmıyorlar.

Beyler,KKTC Kıbrıs adasında 3500 kilometre karelik bir ülkedir.Deniz ve hava taşımacılığından başka dayanağı yoktur. Havacılıkta dev adım atılması,bu halka gelir demektir. Bunu engellemek bu vatana yarar sağlamaz.
Ambargo kalksın diyorlar;biz ambargoyu delmenin en iyi yolunu açıyoruz,ama itibar eden yok.Geçenlerde İkinci Cumhurbaşkanı Sayın M.Talat’la bir araya geldik ve sorunları konuştuk. “Havacılık Projemizi” anlattım.CTP iktidar döneminde buna olumlu yaklaşılmadığını ve sonuç alınamadığını aktardım.”Projeden ahberim olmadı;oysa bu yabancı ile ortak yatırım olarak son derece önemli idi” dedi.Ben de Sayın Usar,Sayın Taçoy ve şimdi de Sayın Saner döneminde de “Havacılık Projesine” gereken önemin verilmediğini anlattım.O da hayret etti. Bu ülkede “Gençleri zehirlemek için” bar,disko,betting-shop hatta gece kulübü açabilirsiniz ama iki yılda 2400 kişiye doğrudan,bir o kadar da yan işletmelerle iş sağlayacak,gelir getirecek, hazineye vergi geliri sağlayacak ciddi ve verimli Projeye dönüp bakan olmaz.
Sayın Bakanlar hâlâ bekliyoruz.Değilse, ninemin dediği gibi “Karşıya(Anadoluya) geçip” bunu başaracağız. Tercih sizin...Türkiye havacılıkta önemli ülkelerden biri konumuna geldi.Kimi yatırım için buraya kimi oraya...Kaybeden KKTC olur.

İsmet KOTAK-Kıbrıs Postası

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim