• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

THY eğitimde dünya birinciliğini hedefliyor

THY eğitimde dünya birinciliğini hedefliyor
Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi’nin toplantısında kurumun verdiği eğitimin tüm aşamaları basına tanıtıldı. Genel Müdür Temel Kotil THY’nin eğitimde de dünya birinciliğini hedeflediğini söyledi.

 

Türk Hava Yolları, Uçuş Eğitim Merkezi’nde verdiği eğitimleri basın toplantısıyla kamuoyuna tanıttı. 1994 yılında bu yana 20 binin üzerinde kursiyere eğitim vererek havacılık sektörüne girmelerini sağlayan merkezde verilen eğitimin tüm aşamaları THY üst düzey yöneticilerinin katılımıyla basın mensuplarına anlatıldı. Simülatör, yangın, türbülans gibi acil durumlarda neler yapılması gerektiği, host ve hostes adayları ve THY yöneticileri tarafından bizzat kamuoyuyla paylaşıldı.

Tanıtım programı öncesi konuşan THY Genel Müdürü Temel Kotil, eğitimin her aşamasında doktor hassasiyetiyle çalıştıklarını, çünkü diğer alanlarda bir numara olabilmenin il koşulunun eğitimde bir numara olmaktan geçtiğini söyledi. Kotil, Atatürk Havalimanı’ndan da övgüyle söz ederek şu an dünyanın 4. Büyük havalimanı olduğunu, bu yılın ağustos ayı itibariyle de yolcu kapasitesi yönünden 2. Sıraya geleceğine inandıklarını belirtti. Kotil şöyle konuştu: “Bir ülkede sektör ve devlet el ele vererek tek bir yöne odaklanmışlarsa o alanda büyümemek diye bir şey söz konusu olamaz. Şu anda dünyadaki en iyi eğitim merkezlerinden birindeyiz. Pilotlarımız ve kabin görevlilerimiz burada yetişiyor. Bu cihazların her birinin değeri 12 -14 milyon dolar arasında değişiyor. Ancak bu, sadece pahalı cihazlarla olacak bir iş değil. Burada asıl önemli olan eğitmenlerimizin ve öğrencilerimizin bu kadar istekli olması. Biz görevlileriyle ve teknolojisiyle dünyanın en iyilerinden birisiyiz. İnşallah daha da yukarılara çıkacağız.”
 
“2020 HEDEFİMİZ 90 MİLYON”
 
Dünyanın en büyük 3. havaalanı olacağı söylenen İstanbul’un 3. havaalanın da çok büyük avantaj sağlayacağını söyleyen Kotil, transfer noktalarının daha geniş olmasının da yolcuları rahat ettireceğini ifade etti. Genel Müdür Kotil 2013’te 46 milyon yolcu rakamına ulaşmak istediklerini 2020 hedefinin ise 90 milyon olduğunu açıkladı.
 
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da merkezin 18 seneyi her yıl üzerine koyarak geçirdiğini, her gün uluslararası standartların da üzerine çıkmak için yol kat ettiğini belirtti. Topçu şunları söyledi: “Türk Hava Yolları olarak 97 ülkede 220 noktaya uçuyoruz ve Avrupa’nın en büyük 3. şirketiyiz. Elde ettiğimiz birçok başarı ve pek çok alanda birincilik var. Özellikle son 3 yılda yapılan 50 milyon dolarlık yatırımla sahip olduğumuz tüm uçaklar için simülatör eğitimi verme yeteneğine ulaştık. Ayrıca 6 ayda bir de yenileme eğitimi vermekteyiz. Yeni uçuş kurallarının ve tekniklerinin eğitimi de yine bu merkezde veriliyor. THY olarak yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme yakaladık. ‘Uçuş güvenliğinde nasıl en iyi oluruz?’ diye düşünerek bu alanı daha iyi bir seviyeye getirmek için hiçbir masraftan kaçınmadık. Güvenlikte dünyadaki birçok havayolu şirketinden daha iyi olduğumuzu düşünüyorum.”
 
“STANDARTLARIMIZA UYGUN PİLOT BULAMIYORUZ”
 
Topçu, Türkiye’de pilot yetiştirme noktasında hala ciddi sıkıntıların olduğunu belirterek kendilerinin standartlarına uygun pilot bulmakta güçlük çektiklerini açıkladı. Kotil sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an yaklaşık 250 pilotumuz var. Türkiye’de bu açığı görünce kendi bünyemizde yılda 100 pilot yetiştirme kapasitemiz varken, bunu daha yukarılara taşımak için birtakım hamlelere giriştik. Bu çerçevede Aydın Havalimanı’nı 2012 yılı içerisinde Devlet Hava Meydanları’ndan 25 yıllığına kiraladık. Şu an yenileme çalışmaları devam ediyor. İnşallah 1 Mart 2013 tarihi itibariyle eğitime açılmış olacak. Elbette ki burası da yeterli olmayacak. 2013’ün ilk çeyreğinde 300’e yakın pilot adayımızı, yetiştirilmek üzere Amerika ve Avrupa’ya gönderiyoruz. Türkiye’de de eğitimin kalitesini yukarıya çekmek için yatırımlarımız sürecek. Birkaç gün içinde 12 tane yeni eğitim uçağı alacağız. Aynı zamanda simülatör ihtiyacını karşılamak için 3 yeni simülatör daha almaya karar verdik. Gelecek 1 yıl içinde onlar da filomuza katılmış olacaklar. Mesele uçak almak değil, bunun lojistiğini tamamlayabilmek. Mevcut personelin yeteneklerini, birikimlerini geliştirmek için eğitimler düzenliyoruz. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz: ‘Yukarıya çıkmak kolay; ama yukarıda kalmak zordur.’ Safha denetlemelerinde sonuncuyken, bugün Avrupa’nın bir numarası haline geldik. Biz her şeyimizle bir numara olmak zorundayız. Her zaman daha iyi olmak için mücadele edeceğiz. Bu noktalara gelmemize vesile olan, burada emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.
 
Topçu, bir gazetecinin sorusu üzerine 3. havaalanında operasyonların daha iyi yapılması ve özellikle de trans yolcuların daha rahat etmeleri için ihaleyi kazanan firmaya bu konulardaki tüm isteklerini ileteceklerini söyledi.
 
İZMİR UÇAĞININ PİLOTLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUM
 
Toplantının ardından simülatöre geçildi. Burada basın mensuplarıyla sohbet eden Temel Kotil, Kaptan Bahadır Erdoğan ve Öğretmen Kaptan Mustafa İnanç Ersoy’la beraber simülatörün işlevlerinden bahsetti. “Genel Müdür olmama rağmen beni oturtabilecekleri tek yer simülatördür.” diyen Kotil, geçtiğimiz günlerde yıldırım çarpması sonucu düşme tehlikesi geçiren THY’nin İstanbul-İzmir uçağıyla ilgili de, “Böyle bir tehlike her zaman söz konusu olabilir. Ben, o uçağımızı başarılı bir şekilde yere indiren pilot arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
 
Kotil simülatörle ilgili de şunları söyledi: “Burada gördükleriniz birebir uçağın kokpitinde yer alan cihazların kendisidir. Pilotlar uçuş yapmadan önce burada başlarına gelebilecek her şeyi tecrübe ederler. Bu motorlardan bir tanesi bozulsa bile tek motorla Atlantik’i geçebiliyorsunuz. Diyelim ki okyanusun hem Amerika’ya hem de Avrupa’ya eşit uzaklıkta bulunan bir noktasında uçağınızın motorlarından birisi durdu, tek motorla yüzde yüz emniyetle Amerika’ya ya da Avrupa’ya geçebiliyorsunuz. Uçaklarımız ve simülatörlerimiz, ne durumda olduklarının öğrenilmesi için 6 ayda bir genel olarak gözden geçirilir."
 
Öte yandan Uçuş Eğitim Başkanı Sedat Şekerci de bazı istatistiki bilgiler verdi. Şekerci, 8.500 m2'lik alanda, 40'ın üzerindeki konferans salonunda aynı anda 800 kişiye eğitim verebildiklerini, 50'si yerli, 150'si yabancı olmak üzere şu an 200 öğrencilerinin olduğunu söyledi. Şekerci, sürekli iyileştirmelerle kaliteyi artırdıklarını da sözlerine ekledi.
 
thy-ulasim-2.20130201163932.jpg
 
thy-ulasim-3.20130201164122.jpg
 
 
thy-ulasim-4.20130201164141.jpg
 
thy-ulasim-5.20130201164154.jpg
 
thy-ulasim-6.20130201164215.jpg
 
thy-ulasim-7.20130201164229.jpg
 
thy-ulasim-8.20130201164241.jpg
 
thy-ulasim-9.20130201164259.jpg
 
thy-ulasim-10.20130201164315.jpg
 
thy-ulasim-11.jpg
 
Haber ve Fotoğraflar: Ulaş KIROĞLU
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim