• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

THY, filosuna 5 yeni uçak daha kattı

THY, filosuna 5 yeni uçak daha kattı
THY, ailesine kattığı beş yeni uçakla Avrupa'nın en genç filosu oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, THY'nin sektördeki iddiasının daha da büyüdüğünü belirterek, "İstikrarlı büyüme sayesinde 'uçağa binmeyen kalmasın' idealimizi tam anlamıyla yakalamış olacağız." dedi.

Son beş yılda yaptığı atak ve kârlılıkta dünyanın altıncı büyük şirketi olarak dikkat çeken Türk Hava Yolları (THY), filosunu büyütüyor. 126 yurtdışı, 37 yurtiçi uçuş noktasıyla Güney Avrupa'nın en iyi havayolu THY ailesine 5 yeni uçak daha katıldı.

Uçakların teslimi, THY Teknik AŞ ve Amerikan menşeli motor üreticisi Pratt&Whitney'in ortaklığıyla kurulan Türk Motor Merkezi'nin açılışı dolayısıyla Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda gerçekleşti. Tören öncesi Başbakan ve bazı bakanlar hizmete alınan "Beylerbeyi'' ve "Konak'' adlı uçaklarda incelemelerde bulundu. Erdoğan, uçağın kokpit bölümüne de geçerek, özelliklerine ilişkin yetkililerden bilgi aldı. Başbakan Erdoğan, uçağın ekonomik sınıf bölümündeki yolcu koltuğu aralıklarının dar olduğunu dile getirdi.

Teslim aldıkları uçakların emniyet, huzur ve konfor içinde özellikle sevenleri birbiriyle buluşturmasını, ayrılıkları adeta vuslata çevirmesini, uzakları yakın etmesini temenni ettiğini belirten Erdoğan, uluslararası bir markaya dönüşen THY'nin ülkenin gururu haline geldiğini belirtti. "Bu istikrarlı büyüme sayesinde, bugün uçağa binemeyen, bugün bu imkâna hâlâ sahip olamayan kesimler de inanıyorum ki uçakla, uçak yolculuğuyla tanışacak ve inşallah 'Uçağa binmeyen kalmasın' idealimiz tam anlamıyla yakalanmış olacaktır.'' diyen Başbakan, bugün (dün) teslim aldıkları 5 uçakla Türk Hava Yolları filosundaki uçak sayısının 149'a yükseldiğini, göreve geldiklerinde bu sayının 59 olduğunu ifade etti.

2 adet A 330, 2 adet B 777 ve bir adet A 330 kargo uçağı ile THY'nin sektördeki iddiasının daha da büyüdüğünü belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Şu anda Avrupa'nın en genç filosuna sahibiz. 2011'de teslim alacağımız 29, 2012'de teslim alacağımız 18, 2013'te teslim alacağımız 4 ve 2014'te teslim alacağımız 3 uçakla filomuz 200 uçağı aşmış olacak."

Başbakan Erdoğan, birçok ile havaalanı kazandırdıklarını ve Türkiye sınırları içinde her yere uçakla gidilebilsin diye Iğdır, Şırnak ve Hakkari'ye havaalanı açacaklarını belirtti.

Erdoğan, çeşitlendirme mantığıyla bir başka adım daha attığını belirterek, İstanbul'da yakında üçüncü havalimanı kurulacağını açıkladı. Başbakan, "İstanbul'umuzda üçüncü bir havaalanını da görürseniz buna şaşmayın. Çünkü şu anda iki tane havalimanı, ihtiyaca cevap vermiyor. Şu anda Sabiha Gökçen'de bile sıkışmaya başladık. Rötarlar bundan kaynaklanıyor. İstiyoruz ki rötarlar olmasın. Vatandaşım 'ben şu saatte kalkıyorum' dediği zaman, uçak o saatte kalkmış olsun.''şeklinde konuştu. THY Genel Müdürü Temel Kotil de 2011'de Avrupa'nın ilk beş yıldızlı havalimanı hedefine ulaşacaklarını söyledi.

Gezdikçe çok şey öğrendim

Bir ülkenin ulaşım haritasının, aynı zamanda o ülkenin refah haritası, adalet haritası, aynı zamanda o ülkenin demokrasi haritası olduğunu belirten Erdoğan, "Otoriter, baskıcı, yasakçı devlet anlayışı, vatandaşın seyahat etmesini istemez, bundan rahatsız olur. Zira, seyahat eden vatandaş, kıyas yapabilme kabiliyetine kavuşur. Hani en çok gören mi, gezen mi, okuyan mı meselesi var ya... İşte gezen az bilir diye bir şey yok. Ne kadar gezersen, en az okuyan kadar bilgi sahibi olursun. Çok önemli. Belediye başkanıydım, gezdikçe çok şeyler öğrendim ve öğrendiklerimi İstanbul'a taşıdım.'' dedi. İstanbul'a yaptıklarının birçoğunun dünyanın değişik yerlerinde gördükleri olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Zira bilim, bizim yitiğimizdir, nerede bulursak alırız. Bulduk, aldık, getirdik. Alıp getirmeye devam edeceğiz. Gelişmiş bir ülkeye gideceğiz, buradaki imkânlar bizde neden yok diye sorgulayacağız. '' diye konuştu.

Uçakların özellikleri

Boeıng 777

Uzun menzilli, geniş gövdeli, çift koridorlu, çift motorlu yolcu uçağı.

Dünyanın en büyük ve yaygın büyük çap turbofan motoruna sahip.

Üç sınıfta 283 ve 368 arasında tek sınıf yapılandırmasında 550 yolcu taşıma kapasitesi bulunuyor.

5235 ila 9380 deniz mili (9695 - 17.500 km)'ye kadar menzili vardır.

Yuvarlak gövde kesiti, bıçak-kuyruk konisi, altı tekerlekli ana iniş takımı ile diğer uçaklardan ayrılıyor.

A330-300

Verimliliği ve konforu ile öne çıkıyor.

Uzun menzilli uçakların en küçüğü olduğu ifade ediliyor.
A330-200F kargo uçakları ise 70 ton yük taşıma kapasitesine sahip.

Değişik boyutlardaki yükleri taşıyabiliyor.

Kendi sınıfındaki kargo uçaklarına göre daha düşük maliyette, daha fazla yükü taşıyabilme özelliğine sahip.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim