• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

THY, ilginç girişimlere devam ediyor

THY, ilginç girişimlere devam ediyor
Hızla genişlettiği filoyla Avrupa'nın hatta dünyanın en önemli havayolu şirketleriyle çok sıkı bir rekabet içine giren THY ilginç girişimlere imza atmaya devam ediyor..

Türk Hava Yolları (THY) yeni hatların yanı sıra yeni alanlara da uçuş yapıyor. Hızla genişlettiği filoyla Avrupa'nın hatta dünyanın en önemli havayolu şirketleriyle çok sıkı bir rekabet içine giren THY ilginç girişimlere imza atmaya devam ediyor..Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yanında 380 bin metrekare kapalı alanda bir teknik bakım hizmeti için tesis yapan şirket uçak motorları üretmek için de harekete çalışmaları sürdürüyor.

 
1 yıl sıra var
 
Ancak şirketin yeni atağı çok farklı bir alanda gerçekleşiyor. THY Başkanı Hamdi Topçu'nun verdiği bilgilere göre, şirket şu anda uçak koltuğu üretimine başlamak için gün sayıyor.
 
Kibar-Assan Grubu ile uçak koltuğu üretmek için testlerini tamamlanmak üzere olduğunu anlatan Topçu, 2012 içinde THY uçaklarının içinde olacaklarını söyledi ve şöyle devam etti:
 
-Sakın koltuk deyip geçmeyin. Ekonomideki bir koltukta 300 parça var ve fiyatı 6-7 bin dolar. Business sınıfı koltuklarının fiyatları ise 120 bin dolara kadar çıkıyor. Yani bir otomobil fiyatına denk geliyor.
 
-Şu anda ekonomi koltuklarında 1 yıl sıra var. İsteseniz de bulamıyorsunuz. Boeing koltuk yetiştiremiyor. Bu nedenle tam zamanında giriyoruz. Biz Boeing'ten uçak alan her şirketin kapısını koltuk satmak için çalacağız.
 
Amaç tasarruf
 
-Alıcılar iki önemli konuya; ince ve hafif olmasına bakıyor. Çünkü yük ne kadar az olursa yakıt o kadar az tüketiyor. Yaptığımız koltuk kompozit ağırlıklı. 2012'de THY uçaklarına girecek.
 
-Amacımız aranan, tasarruf ettiren ve herkesin 'Türk koltuğu' diye anacağı bir üretim yapmak. Şu anda Boeing ve Airbus koltuğu test etti. Boeing beğendi, Airbus'tan ise henüz cevap gelmedi.
 
-Kibar Holding'le birlikte ortak kurulacak bir şirketin yapacağı koltuğun üretim yeri İzmit'te ya da Gebze'de olabilir. 
 
-Uçaklarda yemek servisi yapılan troyler denilen arabalar ile mutfak bölmelerini yapıyoruz. Troylerleri daha hafif bir araba haline getirdik. 
 
Biz kimsenin şemsiyesi altına girmeyiz
 
Önümüzdeki yıl 20 noktaya daha uçmayı hedeflediklerini belirten Topçu, "Edinburgh başlıyor 30 milyon yolcuya yaklaştık" dedi. Avrupa'da değil dünyada mali problemi olmayan birkaç havayolundan biri olduklarına vurgu yapan Topçu, Avrupa'da sıkıntılar nedeniyle 3 tane şemsiye oluştuğunu belirterek şöyle devam etti: British Airways, Iberia'yı aldı. Air France, Hollandalı KLM'yi; Lufthansa ise Avusturya ve Swiss'i bünyesine kattı. Lufthansa ayrıca Alitalia için İtalya'da şirket kurdu. Biz şemsiye altına girmeyiz olsa olsa şemsiye oluruz.
 
THY'de 267 yabancı pilot çalışıyor dil sorunu olmaz
 
Hamdi Topçu, bir süre önce Danimarka'da bir gazetede yer alan "THY'de görevli Türk pilotlar İngilizce bilmiyor" şeklindeki haberin art niyetli ve THY'ye zarar vermeye dönük olduğunu kaydetti. Topçu şunları söyledi: 
 
"Biz de dünyanın değişik ülkelerinde yüzlerce pilot çalışıyor. Bu hareketler çamur atmaya dönük haberler.  Bizimle rekabet edemeyen rakiplerimiz artık böyle haksız yayınlardan medet umuyor.. Tabi buna dava açacağız. THY maliyetlerinde sinekten sağ çıkarmaya çalışır ama konu emniyet, denetim ve uçak bakımına geldiğinde en ciddi masrafları yapar. Kadromuzda 2 442 pilot var. Bunların 267'si yabancı. Yabancı pilotlar dahi bizde görev yapmak için İngilizce yeterlilik belgesi almak zorunda. 600 pilotumuz Toefl, kalanı ise ileri seviye (Level 4) havacılık İngilizcesi biliyor." 
 
THY'den taksi hizmeti
 
THY özellikle Ankara-İstanbul ya da İstanbul-Ankara hattında gelen yolçulara taksi imkanı sağlayacak. Buna göre, yolcuyu kapıda karşılayacak taksi şoförü gideciği yere götürdükten sonra, istediği taktirde tekrar havalimanına getirecek. 
 
Esprileri ile gündem belirliyor
 
-THY'de başarılara imza atan Hamdi Topçu sosyal hayatta da esprileri gündemi belirliyor...
 
-Topçu'nun "en meşhur Malatyalı kim" sorusu ile başlayan tartışma dalga dalga yayılıyor...
 
-Yunus Akdaş'ın önderliğinde MİAD çatısı altında örgütlenen ve etkinlikleri ile herkesin örnek gösterdiği bir sivil oluşum haline gelen Malatyalılar bu sorunun cevabını  bulmakta zorlandılar.
 
-Mecburen gelip Hamdi Topçu'nun kapısını çaldılar. Hamdi Topçu, Özal ve İnönü isimleri gelince sorunun yaşayan Malatyalılar'ı kapsadığını hatırlattı.
 
-Değişik isimler geldi. Malatya Pazarı'nın başarılı yöneticisi Çetin Palancı'nın dördüncü sırada olduğu öğrenildi. Ahmet Çalık da üçüncü sırada geliyordu.
 
. Peki birinci kimdi.. Çok isim geldi geçti... Sonunda ilk sırada Şaban Taçyıldız'ın olduğu ortaya çıktı...Şimdi ikinci sıra boş...Hamdi Topçu tartışmayı devam ettiriyor.
 
-THY'de eğitimi de kesintisiz devam ettiriyor Hamdi Topçu... Personel sayısı 8200 geçen THY'de eğitim kesintisiz devam ediyor...
 
-ODTÜ'yi birincilikle bitiren bugüne kadar başarıları ile örnek olmuş Menderes Çakıcı kaptana emanet edilen eğitimde hedef her türlü olumsuzluğa karşı hazırlıkla bir ekiple çalışmak...
 
-THY'nin Avrupa'nın en büyük eğitim merkezlerinden biri haline geldi. Arap ülkeleri, Balkanlar, İngiltere, Hindistan, Güney Afrika ve Türk Cumhuriyetler'den pilotlar simülatör eğitimleri için THY'ye geliyor... 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim