• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

THY Olağanüstü Genel Kurul kararı aldı

THY Olağanüstü Genel Kurul kararı aldı
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği düzenlemelere göre halka açık şirketlerde bağımsız üye bulundurma zorunluluğu çerçevesinde THY de Olağanüstü Genel Kurul kararı aldı.

 

10 Ekim 2012 Çarşamba günü toplantıda şirket ana sözleşmesinin bazı önemli maddeleri değişecek. 
 
Yapılacak değişiklikler içinde en dikkat çeken husus şirket ana sözleşmesi 10. maddedeki düzenlemede olacak. 
 
Bu maddedeki değişiklik kabul edilirse THY’nin Yönetim Kurulu üye sayısı 7’den 9’a çıkacak. Bilindiği gibi THY’de hisseler A ve C (imtiyazlı hisse) grubu olarak ayrılmış durumda. 
 
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait bir adet C grubu hisseyi THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu temsil ediyor. THY Ana Sözleşme Tadil Tasarısı‘nda dikkat çeken diğer bir değişiklik ise 11. maddede gerçekleştirilecek. 
 
Bu değişikliğin kabulüyle THY’nin en fazla 3 yönetim kurulu üyesinin yabancı uyruklu kişilerden seçilmesinin önü açılacak. Çünkü maddede, “THY Yönetim Kurulu’nun en az 6 üyesinin Türk vatandaşı olması zorunludur” düzenlemesine yer verildiği görülüyor. 
 
İki bağımsız üyenin katılımıyla birlikte 9 üyeden oluşacak THY Yönetim Kurulu‘nda toplantı ve karar sayıları da değişecek. 
 
14. maddeye göre yönetim kurulu en az 6 üyenin katılımıyla toplanıp, en az 5 üyenin olumlu oyuyla karar alabilecek. Yeni düzenlemelerle birlikte THY’nin etnik taşıyıcılıktan çıkıp tam anlamıyla “international” olabilmesi için gereken yasal altyapı da hazırlanmış oluyor. 
 
Böylece THY hisselerini elinde tutan önemli yabancılara THY Yönetim Kurulu‘nda temsil hakkının da önü açılacak. 
 
Ayrıca halen ana sözleşmede geçici 1. madde olarak yer alan “4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkındaki Kanun”un öngördüğü düzenlemeler iptal ediliyor. 
 
Böylece THY‘nin kamuyla olan bağı da önemli derecede asgariye indirilmiş olacak. Öte yandan THY’de 2006’dan bu yana etkin olarak görev yapan 3 kişilik İcra Komitesi ile diğer komitelerin yasal dayanağına Türk Ticaret Kanunu‘nun yanı sıra Sermaye Piyasası Kanunu‘nun da eklenmesi sağlanacak.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim