• BIST 9524.59
  • Altın 2492.843
  • Dolar 32.5552
  • Euro 34.7123
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

THY uçaklarına cep'le internet geliyor

THY uçaklarına cep'le internet geliyor
Sabah Gazetesi yazarlarından Şelale Kadak, Türk Hava Yolları'nın Boeing'den satın aldığı B777-300ER tipi yolcu uçağının teslim alınma törenine katıldı.

THY uçaklarına cep'le internet geliyor

Sabah Gazetesi yazarlarından Şelale Kadak, Türk Hava Yolları'nın Boeing'den satın aldığı B777-300ER tipi yolcu uçağının teslim alınma törenine katıldı. Kadak, Seattle'da edindiği bilgileri ve THY'de yaşanacak gelişmeleri köşesinden aktardı.

Seattle'dan uçağa binerken cep telefonumu kapattığımı sanıyordum. Sanırım ilk kez ABD'den hani neredeyse elimi kolumu sallayarak uçağa bindim. Havaalanı yüzü görmeden, korkunç güvenliklerden geçmeden… Belki de bu yüzden uçuşu da gerçek uçuş sanmadım (!) Bu rahatlık içerisinde meğer uçağa biner binmez telefonumu açmışım!

İşte bundan sonraki gelişmeleri ve Türk Hava Yolları'nda yakında yaşanacak yenilikleri sizlerle paylaşmak istedim.

Türk Hava Yolları'nın filosuna kattığı yeni Boeing 777 ile Seattle'daki Boeing tesislerinden yola çıktık. Fransız, ABD'li, Japon, Brezilyalı, Alman, Türk gazeteciler, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, uçak içi eğlence sistemini geliştiren Panasonic Avionics CEO'su Paul Margis, Boeing ülke temsilcisi, teknik ekip ve THY personeliyle, 337 kişilik uçakta 60 kişi uçuyoruz.

Bu arada bir dip not. Türk Hava Yolları, derecelere giren başta yemek servisi olmak üzere uçakta yaşattığı konforu özellikle yabancı gazetecilere gayet başarılı bir şekilde gösterdi.

Şahsen ben bir İngiliz şirketine yaptırılan 777'nin iç tasarımını çok başarılı buldum. Sıcak renkler kullanılmış, ekonomi koltuklarının dahi konforu uzun seyahatleri daha az yorucu hale getirmek üzerine tasarlanmış. Herkes uçağın içine bayılıyor. Hemen yan koltukta oturan Fransız gazeteci, bana bir yıl önce Milano-İstanbul arasını TK ile ekonomi uçuşu yaptığını ve müthiş bulduğunu anlatıyor. Düşünün artık, son 777'nin sağladığı konfor karşısında ne düşünüyordur.

iPhone'unla ekrana bağlan!

Business Class koltuklarında her yolcu için bir iPhone ya da iPad için özel kablo bulunuyor. Yolcu isterse önündeki ekrana Iphonu'u bağlayıp, kendi müziklerini, kendi filmlerini de seyredebilir yani. Benim için çok fonksiyonel oldu, çünkü şarjı zayıflamakta olan iPhone'umu böylece şarj ettim.

Hemen size cep telefonumu açık unutmam ile ilgili detayı anlatmak istiyorum.

Avrupa'nın üzerinde bir yerlerde uçarken, bir ara cep telefonumu elime aldım ve Turkcell'den bir mesaj geldiğini görüp irkildim. Telefonum hem açık kalmış hem de mesaj almıştı! Önümde oturan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'ya, 'Telefonum açık kalmış' deyince benim kadar heyecanlanmadı. Bana uçak içindeki eğlence sistemini geliştiren Panosonic Avionics'in CEO'su Paul Margis'i işaret etti ve 'Yakında cep telefonları kullanabileceksiniz zaten. Panosonic bu konuyu çalışıyor şu anda' dedi.

Norveç'e hoşgeldiniz!

CEO Paul Margis'in yanına gittim ve Turkcell'in ben havadayken, 'Norveç'e hoşgeldiniz' mesajı geçtiğini söyledim.

Margis de hemen kendi telefonunu açtı ama ne yazık ki onunki çekmedi. Sonra da anlatmaya başladı. THY, ocak ayından itibaren özellikle internet imkanını yolcularına sunacakmış.

Altyapıyla ilgili gelişmeler son aşamadaymış. Şu anda uçaklara anten yerleştiriliyormuş ve data transferi konusunu da Airmobile şirketiyle GSM şirketlerinin görüştüğünü söyledi.

Yani diyeceğim o ki, ocak ayından itibaren bir korkumuz daha sona erecek. Eminim aranızda benim gibi istemeden cep telefonu açık uçuş yapmışlarınız vardır. Ocak ayında hepimiz rahatlayacağız. Ama tabii umuyorum ki THY sadece sessiz iletişime izin verir. Ses dışı iletişime kimsenin bir itirazı olamaz. İnterneti kullanmayı, mesaj alıp, göndermeyi herkes isteyecek. Ama cep telefonuyla konuşmak bir uçak yolculuğunda hepimiz için rahatsız edici olabilir.

Yeni Boeing'i 30 yaşındaki Ferihan Işık indirdi!

Seattle'da yeni Boeing 777'nin kaptan pilotlarından birinin Ferihan Işık adında 30 yaşında bir kadın olduğunu öğrenince çok seviniyorum.
Binişten hemen önce uçağın kaptan pilotu Mehmet Öztürk'e uçağı Işık'ın kullanıp kullanmayacağını soruyorum.

Önce beni yanlış anlıyor ve kadın kaptana güvenemediğimi düşünüp, istatistiklere göre kadınların daha başarılı kaptan olduğunu söylüyor. Bilakis mutlu olduğumu söyleyince ise, deneme uçuşlarını yaptığı uçağı, İstanbul'a Ferihan Işık'ın indireceğini söylüyor. Nitekim, son anonsu Işık yapıyor ve bizi alkışlar arasında İstanbul'a indiriyor. Bu arada Hamdi Topçu, 1800 kaptan arasında 25 kadın pilotun yer aldığını ve sayının artmasını kendilerinin de istediğini söylüyor.

11 saatte İstanbul!

Seattle'a 11 saat Chicago'ya uçup, 2 saat bekleyip, ardından 4 saatlik bir uçuşun ardından varınca hepimiz çok yorulduk. Üç gece kaldığımız şehirden dönüşümüz ise kelimenin tek anlamıyla muhteşem oldu. Çünkü yeni Boeing 777, doğrudan Seattle-İstanbul yaptı, üstelik de bu uçuş topu topu 11 saat sürdü.
Mesafe yüzünden, bir daha oralara gitmeyeceğimi düşünüyordum ama şimdi farklı düşünmeye başladım.

Kaynak: Sabah

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim