• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

THY yazarın açtığı 'içki davası'nı kaybetti

THY yazarın açtığı 'içki davası'nı kaybetti
Bazı hatlarda alkollü içkiyi kaldırması nedeniyle eleştirilen THY, edebiyatçı Buket Uzuner’in açtığı ‘içki sansürü’ davasını da kaybetti. Yazarın yazdığı yazının içkili kısmını çıkaran THY'nin o sayısı tedavülden kalkacak.

Mahkeme edebiyatçının yazısının içkiyle alakalı bölümünü makaslayan havayolu şirketinin dergisi Skylife’ın o sayısının imha edilmesine karar verdi. Kararı Yargıtay da onadı.

Türk Hava Yolları’nın uçaklarda dağıttığı dergisi Skylife’ın Haziran 2009 sayısı için ‘Anadolu Yakasında Bir İstanbul Klasiği: Moda’ başlık bir yazı hazırlayan edebiyatçı Buket Uzuner, dergiyi eline alındığında büyük şaşkınlık yaşadı. Moda semtini anlatan yazısının İBB’nin Moda iskelesindeki kafeye alkol yasağı koymasını eleştirdiği bölümünün yayımlanmadığını gören Uzuner dergiye e-posta atıp “Neden yazımı sansürlediniz?” diye sordu. Aldığı yanıt ise “Alkolle ilgili” oldu. Bunun üzerine Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Uzuner’in avukatı Abdullah Egeli, THY A.Ş. aleyhine dava açtı.
 
ESKİ RUM MEYHANESİ DE ÇIKARILMIŞTI
 
Avukat Egeli, yayının durdurulmasını, derginin toplatılarak imhasını, yazının tamamının yeni sayıda yayımlanmasını ve 2 lira manevi tazminat ödenmesini istedi. THY avukatları, 1983’ten beri yayımlanan Skylife'ın politik tartışmalara girmediği, makalenin çıkartılan bölümünün ülke imajına zarar verebileceği iddiasıyla davanın reddini istedi. Eski Rum meyhanesi Koço restoranla ilgili bölümün de ‘reklam’ gerekçesiyle çıkartıldığı savunuldu.
 
Mahkeme Buket Uzuner’in meşhur bir yazar olduğunu vurgulayarak, sansürlenen makalesi için “FSEK uyarınca edebi eser mahiyetinde olduğu konusunda bir şüphe bulunmamaktadır” tespiti yaptı. Eser üzerinde her türlü tasarrufun yazara ait olduğunu ve izin alınması gerektiğini vurgulayan mahkeme davayı kabul etti. Kararda, “Davalı tarafın, davacıya ait eserden doğan manevi hakkının ihlaline yönelik tecavüzünün menine” denildi.
 
"YAZIDA BÜYÜKŞEHİR'İN YASAĞINI ELEŞTİRMİŞTİ"
 
Sansürlü yazının bulunduğu Haziran 2009 sayısının toplatılarak imhasına, THY internet sitesinden çıkartılmasına, 2 lira manevi tazminat ile 3 bin lira avukatlık ücretinin tahsiline, yazının tamamının karar kesinleştikten sonraki 3 ay içinde Skylife’ta yayımlanmasına karar verdi. THY’nin temyiz istemi ve karar düzeltme başvurusu Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından reddedildi ve karar kesinleşti. Yazının tamamı icra yoluyla dergide yayımlanacak.
 
"Anadolu Yakasında Bir İstanbul Klasiği: Moda" başlıklı yazının sansürlenen bölümü şöyle: “Bir Modalı olarak, İstanbul’un daima gurur duyduğum binlerce yıllık hoşgörü iklimine hiç ama hiç yakışmayacak biçimde, bu muhteşem iskeledeki kafede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir yıldır alkollü içki yasağı uyguladığını üzülerek belirtmek isterim. Yemek içmekten söz edilince, Moda’yla adı özdeşleşen Koço Restoran’ı mutlaka anmak gerekir. Çünkü Koço’suz Moda eksik kalır...”
 
thy-buket-uzuner.jpg
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim