• BIST 9524.59
  • Altın 2490.463
  • Dolar 32.5466
  • Euro 34.7015
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

THY'de kriz yok dediler işte işin gerçeği

THY'de kriz yok dediler işte işin gerçeği
THY’de Genel Müdür Temel Kotil ile Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu arasında haftasonunda yaşanan ‘izin krizi’ tatlıya bağlandı gibi gözükse de, yönetimde büyük problemler yaşandığını açıkça gözler önüne serdi.

 

Peki THY’nin en tepesindeki iki yöneticinin arasında yaşanan bu krizin perde arkasında neler yaşanıyor. İşte ayrıntıları...
 
TÜRK Hava Yolları (THY) bu kez ‘Genel Müdür-Yönetim Kurulu Başkanı’ kriziyle gündeme geldi. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıllarda da benzer krizler yaşanmıştı. Bu krizlerden Genel Müdür Temel Kotil zaferle ayrılmış o koltuğunu korurken yönetim kurulu başkanlığından önce Abdurrahman Gündoğdu sonra da Candan Karlıtekin ayrılmıştı. Şimdi yönetim kurulu başkanlığında Hamdi Topçu var. Aslında Hamdi Topçu ile Temel Kotil’in arasının çok da iyi olmadığı bilinen bir gerçek. Hamdi Topçu’nun her fırsatta şirketin başında kendisinin olduğunu vurguladığı iddia ediliyor. Hatta Kotil’in Topçu’nun davranışlarının yanı sıra genel müdürlük yetkilerine de karışmasından rahatsız olduğu da söyleniyor. Önce son krizi bir hatırlayalım...
 
RUJ YASAĞININ KALKMASI
 
THY geçtiğimiz günlerde hosteslerin kırmızı ruj kullanmasını yasaklamıştı. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, bu yasağı savunmuş, yeni birşey olmadığını dünyada havacılık şirketlerinin benzer kararları olduğuna vurgu yapmıştı. Ancak geçtiğimiz hafta Genel Müdür Temel Kotil bir açıklama yaptı ve “Alt kadro bize sormadan böyle bir iş yapmış, biz yasağı kaldırdık’ dedi. Yani, yönetim kurulu başkanının savunduğu yasaktan habersiz olduğunu belirtmekle kalmadı, bir de bu yasağı kaldırdıklarını açıkladı. Ruj çelişkisinin hemen ardından Milliyet gazetesi THY’de bir izin krizi yaşandığını duyurdu.
 
HABERSİZ İZNE ÇIKMA
 
Aşağıda tam metnini bulacağınız e-postalara göre önce özel büro Genel Müdür Temel Kotil’in bir ay izne ayrıldığını açıklıyor. Ardından hemen Temel Kotil gönderdiği e-posta ile bu durumdan habersiz olduğunu, bu kritik günlerde görevinin başında olduğunu duyuruyor. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu dün yaptığı açıklamalarda da, ilk kez bir genel müdür izne çıkınca kriz varmış gibi yansıdığını, Genel Müdür Kotil’in babasının rahatsızlığı nedeniyle izne ayrılmak istediğini söyledi.
 
E-POSTA İLE DUYURUYOR
 
Ancak Temel Kotil’in 1 ay izne gönderildiğini öğrendiğinde, cevap e-postası aslında ortada bir kriz olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Hamdi Topçu dün yaptığı açıklamada haftasonu nedeniyle Temel Kotil ile görüşemediğini belirttikten sonra genel müdürün Hava-İş grev kararı nedeniyle iznini bir hafta ertelediğini söyledi. Düşünün, dünyanın en büyük havayollarından birinin genel müdürü babasının rahatsızlığı nedeniyle izin almak istiyor, yönetim kurulu başkanı, genel müdürü e-posta ile 1 ay izne gönderiyor. Bunun üzerine de genel müdür e-posta ile görevimin başındayım mesajı veriyor.
 
Haftasonu telefon ile konuşamadılar
 
İnternet siteleri, gazeteler THY’de kriz haberleri veriyor, ama yönetim kurulu başkanı genel müdür ile ‘haftasonu’ olduğu için konuşamıyor. Sonra da ‘THY’de kriz yok’ diyor. Peki arada ne yaşandı, gerilim neden azaldı. Kulislerde konuşulanlara göre Hamdi Topçu ile Temel Kotil arasında yaşanan gerilim sonrasında devreye Ankara girdi. Hava-İş’in grev kararı aldığı hatırlatılarak kriz görünümünün bir an önce sonlandırılması talep edildi. İki taraf da geri adım attı. Yine kulislerde konuşulanlara göre Temel Kotil görevinin başına dönmeseydi 15 Mayıs’ta yapılacak olası bir greve çok daha fazla sayıda THY personeli katılacaktı. Çalışanların daha önceki grev nedeniyle görevinden uzaklaştırılanlara karşı duruşu nedeniyle tepki için genel müdürü destekleyecekti.
 
THY’de kim yolcu olacak
 
THY’nin bir yüzünde vizyoner, Barcelona, Mancester United gibi sponsorluklarla adını duyuran, servis hizmeti ve kalitesiyle parmak ısırtan dünya markası bir şirket var, diğer yüzünde garip hostes kıyafetleri tasarlatan, içki yasağı koyan, ruj renklerine karışan ve son olarak yöneticileri kapışan bir şirket var. THY’de kavga sona ermezse üst yönetimde bir ayrılık yaşanması kaçınılmaz olacak. Bakalım THY’den kim yolcu olacak?
 
İşte o e-postalar
 
Özel Büro’dan yöneticilere
 
Değerli Yöneticilerimiz, Ortaklığımız Genel
Müdürü Sn. Temel KOTİL  13 Mayıs–10 Haziran 2013 tarihleri arasında
yıllık izinde olacağından, yerine Genel Müdür (Mali) Yardımcısı  Sn. Coşkun KILIÇ vekalet edecektir.
 
Saygılarımızla
 
ÖZEL BÜRO MÜDÜRLÜĞÜ
 
Temel Kotil’den yöneticilere
 
Değerli mesai arkadaşlarım,
 
Özel büronun benim izine çıktığımla ilgili bir e-mail sizlere gönderdiğini az önce öğrendim. Babamı hastanede ziyaret etmek için saat 6:00 PM gibi ofisten erken ayrıldım ve olaydan zamanlı bir şekilde haberim olmadı. Bana danışılmadan bu e-mail
(e-posta) gönderilmiştır. Özellikle böyle bir dönemde, şirketin bütün yöneticilere ihtiyaç duyacağı bu günlerde bırakın herhangi bir yöneticimizin izin kullanması benim izne çıkmam imkansızdır. Siz yönetici arkadaşlarım, çok özel bir durumunuz yoksa gelecek hafta boyunca izin kullanmayın.
 
Arkadaşlar önümüzdeki pazartesinden başlayarak daha erken ofislerimizde olmaya çalışalım. Bildiğiniz gibi ben her sabah saat 8:00’den erken gelmeye çalışırım. Bundan sonra siz çalışma arkadaşlarımı en az saat 8:00’de işinizin başında görmek isterim.
Arkadaşlar pazartesinden başlayarak hep beraber daha iyi bir tempoyla yeni bir dönem başlatalım.
 
Hepiniz Allah’a emanet olun.
İyi geceler.
 
Temel Kotil- President & CEO
Turkish Airlines Inc.”
 
THY: Kriz yok
 
TÜRK Hava Yolları’ndan (THY) yapılan açıklamada, THY Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil’in,  babasının rahatsızlığı sebebiyle talep ettiği iznini, Hava-İş Sendikası’yla yürütülen Toplu İş Sözleşmesinde gelinen süreç nedeniyle, önümüzdeki haftaya ertelendiği belirtildi. Açıklamada “Türk Hava Yolları yönetiminde herhangi bir anlaşmazlık söz konusu değildir” denildi. Bu arada THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da THY’de kriz yaşanmadığnı söyledi. Topçu, grev kararıyla ilgili de şunları söyledi: “Çalışanımız şirketine sahip çıkıyor. ‘Greve gitmek istemiyoruz’ diye mail atıyorlar. Lokavt kararı almadık Sendika provokatif eylemler peşinde.”
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim