• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

"THY'nin engellemeleri sonuçsuz kaldı"

"THY'nin engellemeleri sonuçsuz kaldı"
Hava-İş, THY A.O işverenin toplu iş sözleşme sürecine yönelik yeni engelleme girişiminin sonuçsuz kaldığını duyurdu. İşte Hava-İş'ten yapılan o açıklama...

"THY'nin engellemeleri sonuçsuz kaldı"

Hava-İş, THY A.O işverenin toplu iş sözleşme sürecine yönelik yeni engelleme girişiminin sonuçsuz kaldığını duyurdu. İşte Hava-İş'ten yapılan o açıklama...

Hava İş Sendikası, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı'nın toplu iş sözleşme sürecine yönelik yeni engelleme girişiminin sonucsuz kaldığını duyurdu.

İşte Hava - İş'ten yapılan o açıklama;

THY A.O İşvereni Resmi Arabulucu atanmasından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğünün Resmi Arabulucu Atama İşlemine İtiraz Etmiştir.

İşverence yapılan bu itiraz sonucu Bakırköy 5. İş Mahkemesi Resmi Arabulucu Atanması İşleminin Tedbiren Durdurulması Yönünde karar vermiştir.

Arabulucudan öğrendiğimiz bu olay üzerine sendikamız Hukuk Müşavirliği konuya derhal müdahale etmiş ve tedbirin kaldırılması yönünde Mahkemeye dilekçe sunmuştur.

Mahkeme sendikamızın bu dilekçesini dikkate alarak bugün duruşma düzenlemiş ve koyduğu TEDBİR DURDURMA KARARINI KALDIRARAK bu konularda yetkili mahkeme olmadığı yönünde karar vermiştir. 

Hukuk devletinin en temel kanunu olan Medeni Kanunun 2. Maddesi“Herkes haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına u ymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz” Şeklinde açık hükmünü sürekli zedeleyen THY A.O işvereni, aileleri ile birlikte 50 bin kişinin haklarını hiçe sayan bu tutumuyla hiçbir yere varamayacaktır. Yapılan bu hakkaniyetsizler elbette bir yerlere not olarak düşülmektedir.

Değerli Üyelerimiz;

Olay şöyle gerçekleşmiştir.

THY A.O işverenince yapılan itiraz nedeniyle yaklaşık 12 ay geç başlatabildiğimiz 23. Dönem toplu iş sözleşmesinde işveren, görüşme sürecinde de uzlaşmaz bir tutum içine girmiş taleplerimizin hiç biri kabul edilmediği gibi kazanılmış haklarımıza yönelik önemli sayıda maddede de karşı teklif getirilmiştir.
60 günlük görüşme sürecinin 42. gününde bu anlamda herhangi bir çözüm bulunamayacağı ortaya çıktığından, taraflar kendi rızaları ile 19 Mart 2012 tarihinde UYUŞMAZLIK TUTANAĞI tutmuşlardır.

2822 sayılı yasa gereği sendikamız Uyuşmazlık Tutanağı çerçevesinde İstanbul Bölge Çalışma Mü dürlüğüne RESMİ RABULUCU atanması için başvuruda bulunmuştur. İstanbul Çalışma Bölge Müdürlüğü bu başvurumuzu değerlendirerek, tarafları 9 Nisan 2012 tarihinde Resmi Arabulucu tayinini gerçekleştirmek üzere Bölge Müdürlüğüne davet etmiştir.

İşveren yetkilileri toplantıya geldiklerinde resmi arabulucu atamasının Bölge Çalışma Müdürlüğünce değil, İş Mahkemesince yapılması gerektiği yönünde itirazları olduğunu beyan etmişler, ancak Sayın Bölge Çalışma Müdürü yaptıkları işlemde bir hataları olmadığını, resmi arabulucunun bu toplantıda seçilmesini işveren yetkililerine bildirmiştir.

Bu açıklamadan sonra işveren yetkilileri resmi arabulucu tayin tutanağını imzalayacaklarını ancak şerh koyacaklarını belirtmişlerdir. Toplantıda taraflar herhangi bir arabulucu ismi üzerinde anlaşmadığı için kura çekerek Sayın Fevzi Yılmaz’ı arabulucu olarak belirlemişler ve bu konudaki tutanak taraflara verilmiştir.

Resmi arabulucu olarak atanan Sayın Fevzi Yılmaz görevine 17 Nisan 2012 itib arı ile başladığını sendikamıza iletmiş ve ilk toplantı için 25 Nisan 2012 tarihinde saat 15.30 da sendika Genel Merkezinin bulunduğu adreste toplantı düzenleyeceğini taraflara resmi olarak tebliğ edeceğini bildirmiştir.

Ancak sonrasında Resmi Arabulucu Sayın Fevzi Yılmaz sendikamızı arayarak THY A.O işvereninin Bölge Çalışma Müdürlüğünün kendisinin resmi arabulucu atanması kararına Bakırköy 5. İş Mahkemesinde itiraz ettiğini Mahkemenin karar vermek üzere işlemi ihtiyaten durdurduğunu bildirmiştir.

Sendikamız açısından resmi arabulucunun atanma şeklinin hiçbir önemi, yoktur. Yaşanan bu itirazla ilgili hem Bölge Çalışma Müdürlüğü yetkilileri hem de resmi arabulucu “bu tür itirazı ilk kez yaşıyoruz” diyerek hayretlerini gizlemediklerine göre, THY A.O işverenin bu garip tavrının, artık tehlikeli bir kibir haline gelen “ben her şeyi bilirim, yaparım” şeklindeki sakat mantığın bir eseri olduğu açıktır.

THY A.O işvereni toplu iş sözleşmesinin gidişatına hiçbir etkisi ve y aptırımı olmayan, şekilsel bir atama anlamındaki devletin bir kurumunun işlemine bile tahammül gösteremeyerek sizlerin umutla beklediği toplu iş sözleşmesini geciktirerek bu girişimi ile sizlere saygısızlık ve haksızlık yapmaya devam etmeyi bir marifet sanmaktadır.

Ne yazık ki bu gereksiz ve gerekçesiz itirazları da hukuktan dönmüştür.

Biz sendika olarak sorumluluk bilincimiz ve üyemizin desteği ile bu süreci kazanımlarla sonlandıracağımıza yürekten inanıyoruz. Ancak ne olursa olsun bu saygısızlık ve haksızlıkların hesabının sorulacağı gün mutlaka gelecektir. Saygılarımızla


HAVA-İŞ GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim