• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

THY'nin greve karşı açtığı dava ertelendi

THY'nin greve karşı açtığı dava ertelendi
Türk Hava Yolları’nın, grevde kanunsuzluk olduğu gerekçesiyle açtığı dava, hakimin emekliye ayrılması nedeniyle 20 Haziran tarihine ertelendi.
Türk Hava Yolları’nın, Hava İş Sendikası tarafından 15 Mayıs’ta başlatılan grevin usulsüz olduğuna ilişkin açtığı davada bugün karar çıkmadı. Çağlayan’daki İstanbul İş Mahkemesi’nde saat 13.30’da başlayan mahkeme, davaya bakan hakimin emekliye ayrılması nedeniyle yapılamadı. Mahkeme, 20 Haziran tarihine ertelenirken, davayı takip etmeyek isteyen bir grup grevci duruşma salonuna alınmadı.
 
THY’nin başvuru dilekçesinde grevin iptal edilmesini istemelerine gerekçe olarak aşağıdaki nedenler gösterilmişti:
 
- Dava dilekçemizde, 6356 sayılı yasanın 58/2 maddesi gereğince, Toplu İş Sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde, işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek amacıyla, yapılan grevin kanuni grev olabileceğini, Hava İş Sendikası’nın iş akdi feshedilen 305 kişinin, İş Kanunu’nda yer alan açık tanım gereğince, işçi olmadığını, bu kişilerin işe alınması için grev yapıldığını, bu nedenle grevin yasadışı olduğunun tespitini talep etmiştik. 
 
Sendika Başkanı, davanın açılmasından sonra,  27.05.2013  tarihinde, davalı Hava-İş Sendikasının internet sitesinde (www.havais.org.tr) yer alan açıklamaları  “ Zaten yasa bize böyle bir yetki vermiyor. Yasanın verdiği bir sendikanın grev yapma yetkisi o iş kolunda yani örgütlü olduğu iş kolunda toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması aşamasında en son kullanabileceği bir haktır. Yani direk toplu iş sözleşmesi görüşmesi ile ilintilidir. Yani biz işten atılan arkadaşlar ile bugüne kadar 305 arkadaş ile ilgili greve çıktık greve çıkıyoruz demedik. şeklindedir. Sendika Başkanı’nın, “305 arkadaş ile ilgili greve çıktık, greve çıkıyoruz demedik” beyanı gerçeğe aykırıdır.
 
Davalı Sendika Başkanı bu açıklamasında 305 kişi için grev yapılmasını yasadışı olarak değerlendirmektedir. 305 kişinin işe alınması için yapılan bir grevin yasadışı grev olduğu konusunda taraflar arasında bir görüş birliği vardır.
 
a) Grev kararının duyurulması için  Hava-İş Sendikası Genel Merkezinde yapılan toplantıda, Sendika Başkanı Atilay Ayçin, bile anlayacağı açıklıkta söylediğim bir lafı bir kez daha söylemek istiyorum 305 kişi işe dönmezse bu sözleşme bitmez bunu çok anlaşılır bir şekilde söylüyorum sözleri ile grevin 305 kişinin işe dönmesi için yapılacağını daha önce  söylediğini çok açık söylediğini, açık anlaşılır şekilde bunu tekrarladığını belirterek, grevin 305 kişinin işe dönmesi için yapılacağı konusunda, hiçbir yoruma meydan vermeyecek irade netliğini ve kararlılığı ortaya koymuştur. Toplantının görüntü kaydı mahkemeye verildi.
 
b) Grevin uygulama tarihinin duyurulması için Hava-İş Sendikası Genel Merkezinde yapılan toplantıda Sendika Başkanı  Atilay Ayçin’in beyanları  “Eğer 305’i işe iade ederlerse 24. Toplu İş Sözleşmesini de bitirebiliriz.” şeklindedir. Grev kararı duyurulurken ortaya konan netlik, grev uygulama tarihi duyurulurken de bir kez daha vurgulanmıştır. (Toplantının görüntü kaydı mahkemeye verilmiştir)
 
c) Hava İş Sendikası’nın 11 Mayıs 2013 tarihinde Taksim’de yaptığı basın açıklamasında Sendika Başkanı’nın beyanı, "305 dönmeden, sözleşme imzalamak yok" şeklindedir.  (Toplantının görüntü kaydı mahkemeye verilmiştir)  
 
d) 14 Mayıs 2013 tarihinde Kanaltürk televizyon kanalının ana haberlerinde yer alan görüntüde Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin : “35 kişinin Yargıtay’ca onanmış davası hazır önümüzde duruyor. Bu arkadaşları hemen işbaşı yaptırın, sizin işe iadeler konusunda samimi olduğunuzu bir görelim ben de toplu sözleşmenin bitirilmesine ilişkin greve saatler kala olmasına rağmen bu işi bitirmeye hazırım” şeklinde beyanda bulunmuştur. (Açıklamanın görüntü kaydı mahkemeye verilmiştir)  
 
e) Hava-İş Sendikası 28.03.2013 tarihinde yapmış olduğu basın açıklamasında, “305 üyemizi işten çıkarması ve işten çıkarılan bu üyelerimizin bilirkişi raporları ve mahkeme kararları ile kesinleşen işe iade kararlarının uygulanmaması temel uyuşmazlık konularıdır” ibareleri yer almaktadır.
 
f) Hava-İş Sendikası’nın 08.04.2013 tarihinde üyelerine email ile gönderdiği açıklamada “Sendikamız da bu tarih itibarıyla içinde 305 işçinin işe geri dönüşü olmayan hiçbir teklifi tartışmayacaktır. Tüm üyelerimize duyurulur.” ifadeleri yer almaktadır.
 
g) Sendika tarafından uygulanan grevin işten çıkarılan 305 kişinin işe iadesini sağlamaya yönelik olduğu hususunda yazılı basında yer alan haberler mahkemeye verilmiştir.
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim