• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

TID 154 LONDON çürümeye yüz tuttu

TID 154 LONDON çürümeye yüz tuttu
Turizme kazandırılmadığı her geçen dakika biraz daha paslanan, biraz daha çürüyen Gemikonağı’ndaki gemi ile yanındaki eski iskele etrafa tehlike saçıyor.

Lefke bölgesinde, Gemikonağı deniz sahilinde “TID 154 LONDON” isimli; CMC maden şirketine uzun yıllar hizmet veren gemi; çürümeye yüz tuttu.
Lefke bölgesindeki birçok çevre örgütü temsilcisi, atıl vaziyette duran yük römorkörünün bölgenin sembolü olduğunu belirtiyor ve yıllardan beri bir müzeye kaldırılıp korunmasını talep ediyor.

Ancak, turizme ve ülkemize kazandırılmadığı her geçen dakika biraz daha paslanan, biraz daha çürüyen gemi; etrafa da tehlike saçıyor.

Kıbrıs’a  daha önce çeşitli defalar açıklama yapan Lefke Turizm Derneği Başkanı Ergun Taşkın, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Tamer Dayıoğlu, Denizli ve Gemikonağı Kalkındırma Deneği Başkanı M. Türkay Fotalı, Turizmci ve Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) eski başkanı Hasan Karlıtaş, tarihi değer taşıyan geminin bölgede yapılacak bir müzeye konulmasını istemişti.

Ergun Taşkın, sahilde yıllardır atıl vaziyette duran römorkörün, hiçbir şekilde korunmadığından yan tarafı ve iç kısımlarında çürüme meydana geldiğini söylemiş; “1975’ten sonra kendi kaderine terk edilmiş bu römorkör gibi Kıbrıs Maden Şirketi (CMC) alanında bulunan vagonlar ile lokomotifler de restore edilerek, kurulacak yeni bir turizm müzesinde koruma altın alınmalıdır” demişti.

Bölge halkı, hâlâ bu isteklerinde ısrarlı

Bunun yanında, römorkörün yattığı sahilden denize uzanan eski iskele de tehlike saçıyor. Bazı amatör balıkçılar, oltaları ile bu iskeleye çıkıp balık tutuyor. Ancak bölge sakinleri, “Bir gün çökecek ve birilerinin başına bir şey gelecek” derken, Denizli- Gemikonağı Kalkındırma Başkanı M.Türkay Fotalı ise Lefke bölgesi ve özellikle Gemikonağı’nın sembolü olan geminin daha korunaklı bir yerde muhafaza edilmesi gerektiğini iskelenin de tamir edilmesini istediklerini dile getiriyor. 

TID 154 LONDON ismiyle anılan bu gemi (Römorkör) Lefke’nin en önemli simgelerinden biri olarak kabul ediliyor. Önünde fotoğraf çektiren yeni evli çiftler bile var. Hasan Karlıtaş’a göre 1945 yapımı olan bu gemi 1947 yılında Kıbrıs’a getirildi. CMC maden şirketine uzun yıllar hizmet verdi. 1974 yılında “Barış Harekatı”nı bahane eden şirket, tüm kirini bıraktığı gibi bu gemiyi de bırakıp, adadan ayrıldı.

Bir dönem Gemikonağı’nın yıldızı olan geminin CMC şirketinin faaliyetlerine son vermesinden sonra sahilde kendi kaderine, terk edildiğini belirten Karlıtaş, “Şu an baktığımızda çürümüş, paslı ve dökülmeye başlamış bir vaziyette. En büyük temennimiz dünyada 183 adet üretilip ve şu an sadece 8 tanesi mevcut olan bu paha biçilmez değerimizin koruma altına alınmasıdır” şeklinde konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim