• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

TİM'de 10 yıl çalışan uzman olabilecek

TİM'de 10 yıl çalışan uzman olabilecek
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) ve ihracatçı birliklerinde en az 10 yıl hizmeti bulunanlar en geç iki yıl içinde uzman yardımcısı unvanı almak üzere görevde yükselme sınavına girebilecek

TİM'de 10 yıl çalışan uzman olabilecek 

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) ve ihracatçı birliklerinde en az 10 yıl hizmeti bulunanlar en geç iki yıl içinde uzman yardımcısı unvanı almak üzere görevde yükselme sınavına girebilecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) ve ihracatçı birliklerinde en az 10 yıl hizmeti bulunan ve üniversitelerin dört yıllık eğitim veren fakülte ya da yüksekokullarından mezun personel, uzman yardımcısı için aranılan fakülte ya da yüksekokul bölüm şartı aranmaksızın, en geç iki yıl içinde uzman yardımcısı unvanı almak üzere görevde yükselme sınavına girebilecek. TİM ve Birliklerde belirli süreli hizmet sözleşmesiyle en az bir yıldır görevde olup bu eleme sınavı ve yaş sınırı dışındaki şartları taşıyanlar, talepleri halinde 31 Aralık 2011 tarihine kadar yapılacak sözlü sınavda başarılı olmaları halinde, eğitim durumları ve yabancı dil bilgilerine karşılık gelen kadroların birinde daimi hizmet sözleşmesi ile istihdam edilecek.

Ekonomi Bakanlığı’nın Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birlikleriyle ilgili yönetmelikleri Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemelerden ilki Türkiye İhracatçılar Meclisi Ve İhracatçı Birlikleri İnsan Kaynakları Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Yönetmeliğin geçici görevlendirme, personelin görevi nedeniyle yurt içi ve yurt dışında geçici olarak görevlendirilmesiyle ilgili 11. maddede yapılan değişiklik çerçevesinde yeterlik sınavında başarılı olanların sınav sonuçları özlük dosyalarına işlenecek. Yeterlik sınavı başarı sıralaması uzmanların kıdem sıralamasına esas teşkil edecek.

-GÖREVDE YÜKSELME SINAVI-

TİM ve Birliklerde en az 10 yıl hizmeti bulunan ve üniversitelerin dört yıllık eğitim veren fakülte ya da yüksekokullarından mezun personel, bu Yönetmeliğin istihdam edilen personele yönelik sözleşme türlerine yönelik esasları belirleyen 5. maddesi uyarınca uzman yardımcısı için aranılan fakülte ya da yüksekokul bölüm şartı aranmaksızın bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde, Genel Sekreterliklerine müracaat etmeleri kaydıyla, uzman yardımcısı unvanı almak üzere görevde yükselme sınavına girebilecek.

-HİZMET SÖZLEŞMESİ DEĞİŞİKLİĞİ-

TİM ve Birliklerde belirli süreli hizmet sözleşmesiyle en az bir yıldır görevde olup bu Yönetmeliğin 5. maddesindeki eleme sınavı ve yaş sınırı dışındaki şartları taşıyanlar, talepleri halinde 31 Aralık 2011 tarihine kadar yapılacak sözlü sınavda başarılı olmaları halinde, eğitim durumları ve yabancı dil bilgilerine karşılık gelen bilgisayar programcısı, uzman yardımcısı, idari memur, şoför veya hizmetli kadrolarından birinde daimi hizmet sözleşmesi ile istihdam edilecek. Bu sınavın gerçekleştirilmesinde izlenecek usul ve esaslar TİM tarafından belirlenecek.

-BİRLİKLER BAKANLIK ONAYI İLE KURULACAK-

Ekonomi Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye İhracatçılar Meclisi İle İhracatçı Birliklerinin Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğine göre ihracatçı birlikler, aynı sektörde faaliyet gösteren ve son iki takvim yılı itibarıyla ortalama yıllık ihracatları; tarım ile ilgili sektörlerde 100 milyon dolarının, sanayi ve madencilik ile ilgili sektörlerde 200 milyon dolarının altında olmamak kaydıyla, ilgili sektörün son iki takvim yılındaki ortalama yıllık ihracatının yüzde yirmisinin üzerinde olan en az yetmişbeş ihracatçının, ihracatlarını gümrük beyannameleri ile tevsik ederek veya resmi dış ticaret kayıtları ile teyit edilerek TİM’e yapacakları başvuruya istinaden; TİM’in teklifi ve Bakanlık onayı ile kurulacak. Kurulacak birliğin gelirlerinin giderlerini karşılaması esas olacak. Bu sektörlerin dışındaki alanlarda faaliyet gösterecek birlikler, TİM’in teklifi üzerine Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre yapılacak başvurunun TİM tarafından değerlendirilmesini müteakip, Bakanlık onayı ile kurulacak.

-KURULUŞ AMACININ ORTADAN KALKMASI-

Kuruluş amacının ortadan kalkmasının şartları şöyle belirlendi:

“İki takvim yılında üst üste, üyelerinin toplam ihracatının, ilgili sektörün toplam ihracatının yüzde ikisinin altında kalması, sektöründe tek olan birlikler hariç olmak üzere, genel kurula katılma hakkını haiz üye sayısının birlik kurulması için gerekli üye sayısının altına düşmesi ve bu durumun takip eden genel kurulda tekrarlanması, iki yıl üst üste genel kurulunu gerçekleştirememesi, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üçüncü yılın sonunda personel giderlerinin, gelirlerinin yüzde kırkından fazla olması veya sonraki dönemlerde iki yıl üst üste personel giderlerinin gelirlerinin yüzde kırkından fazla olması hallerinden birinin meydana gelmesi durumunda, TİM’in teklifi ile Bakanlık tarafından sona erdirilebilecek.”

Birden fazla birliğin işlerinin aynı genel sekreterlik tarafından yürütüldüğü durumlarda, ortak gider ve işlere ilişkin kararlar, yönetim kurulu başkanları tarafından müştereken alınacak. İnsan Kaynakları Yönetmeliği çerçevesinde kadro tespit çalışmaları ile genel sekreter ve genel sekreter yardımcılarının atanması işlemleri, ilgili birliklerin yönetim kurullarının aldığı kararlar çerçevesinde yönetim kurulu başkanları tarafından müştereken yürütülecek. Oylamalarda eşitlik halinde koordinatör başkanın oy verdiği taraf çoğunluğu sağlamış olacak.

-BİR ÖNCEKİ YIL PERSONEL GİDERLERİ, GELİRLERİNİN YÜZDE 40’INDAN FAZLA OLAN BİRLİK, YENİ PERSONEL İSTİHDAM EDEMEYECEK-

Ekonomi Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de konuyla ilgili yayımlanan bir diğer yönetmeliği de “Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i oldu. Buna göre, belirli süreli ve özel hizmet sözleşmeli olarak birlik genel sekreterliğinde istihdam edilen personel sayısı, daimi hizmet sözleşmesi ile istihdam edilen personel sayısının yüzde 10’unu ve herhalükarda 7 kişiyi geçemeyecek. Bir önceki yıl personel giderleri, gelirlerinin yüzde 40’ından fazla olan birlikler ise belirli süreli ve özel hizmet sözleşmeli yeni personel istihdam edemeyecek.

Ayarıca, mücbir sebepler dışında, belirlenen sürelerin bitiminden itibaren azami üç işgünü içinde göreve başlamayan personelden fazla geçen sürelerin ücretleri geri alınacak ve haklarında disiplin cezası uygulanacak. Bu sürenin üç işgününden fazla olması halinde personelin genel sekreterlikle ilişiği kesilecek.

-PERSONELE YILDA 4 KEZ İKRAMİYE ÖDENECEK-

Daimi hizmet sözleşmeli personele, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim ayları içerisinde yılda dört defa giydirilmiş ücretleri tutarında ikramiye ödenecek. Aday personel ise adaylık döneminin başarıyla tamamlanmasının ardından ikramiyeye hak kazanacak. Ayrıca personele, yönetim kurulu kararı ve TİM’in uygun görüşüne istinaden, TİM tarafından ilan edilen performans kriterleri ile belirlenen oranlarda, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki defa performans primi verilecek. Performans priminde, her dönem için personelin geriye dönük altı aylık performansı değerlendirilecek.

-ÇALIŞANLARA BİR AYLIK ÇIPLAK ÜCRETİ TUTARINDA DOĞUM YARDIMI YAPILACAK-

Personele, doğan her çocuğu için bir aylık çıplak ücreti tutarında doğum yardımı yapılacak. Eşlerden her ikisinin de genel sekreterlik personeli olması halinde bu yardım sadece birine verilecek.

Personelin evlenmesi halinde bir defaya mahsus olmak üzere iki aylık çıplak ücreti tutarında evlenme yardımı yapılacak. Eşlerden her ikisinin de genel sekreterlik personeli olması halinde bu yardım yalnızca eşlerden birine verilecek. Personel ile bakmakla yükümlü olduğu kimseler için, esasları TİM tarafından belirlenmek üzere grup sağlık sigortası yaptırılabilecek. Ayrıca personelin ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören çocuklarına eğitim yardımı yapılacak. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim