• BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Tırsan'dan müşterilere kataforez avantajı

Tırsan'dan müşterilere kataforez avantajı
Tırsan, 10 milyon Euro yatırım yaparak kurduğu kataforez tesislerinden çıkan ürünlerini bu yıl sonuna kadar ek ücret talep etmeden müşterilerinin hizmetine sundu.

Kataforez kaplama sayesinde treyler şasi ve parçalarına nüfuz eden çinko, şasi ve diğer parçalar darbe ya da delinme gibi dış etkilere maruz kalsa bile pasın yürümesine engel olarak Tırsan müşterisinin yatırımını koruyor, araçların ikinci el değerini artırıyor. Tırsan bu sayede müşterilerine 10 yıllık paslanmazlık garantisi verirken, bu yıl sonuna kadar da kataforez kaplamadan doğan bin Euro’luk ek maliyeti müşterilerine yansıtmıyor. 

Tırsan kataforez tesisinde, diğer tüm kataforez uygulamalarından daha başarılı ve güvenilir olan çinko tri-elektron metodu kullanılıyor. Şasiler kataforez boya kaplama öncesinde otomatik kumlama makinesinde kumlandıktan sonra, 12 farklı istasyonda 11 farklı işlemden geçerek kataforez kaplama uygulanıyor. En nihayetinde ise tüm işlemlerin daha kalıcı olabilmesi için şasi ve kataforez kaplanan diğer parçalar fırınlanıyor.

Tırsan’ın tüm perdeli ve tenteli treylerlerinde, hem şasiler hem de tüm kaynaklı çelik parçalar kataforez kaplanmaktadır. Bunun yanı sıra, damperli ve Tırsan frigo araçlarda şasilere kataforez uygulanmakta. Açık kasa araçlarda ise hem şasi hem de kapaklara kataforez uygulanmakta, paslanmazlık koruması sağlanmaktadır. Tırsan’ın etkin satış sonrası hizmetleri de düşünüldüğünde, bu sayede araçların ikinci el değeri ilk yatırım maliyetine göre korunduğundan, müşterilerin yatırım geri dönüşü artıyor, filolarının değeri yükseliyor.

Kataforez tesisi ile birlikte devreye alınan atık su arıtma tesisi ise, Sakarya’nın en modern kimyasal ve biyolojik entegre su arıtma tesisi. Saatte 10 m3 kimyasal atık su arıtan tesis, günde 200 m3 evsel atık su ve 440 m3 de toplam atık su arıtma kapasitesine sahip. Bu da, arıtma tesisi sayesinde her ay iki olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar çevreye zararsız suyun yeniden kullanıma kazandırılması anlamına geliyor.

5 bin 600 metrekare kapalı alana sahip kataforez tesisinde 15 Nisan 2014 tarihinde seri üretime geçilmişti.

Kataforez uygulaması nasıl gerçekleşir?

Kataforez, paslanmaya karşı metal yüzeylerin korozyon direncini artırmak amacıyla elektro-kimya prensiplerine dayanan ve metal yüzeylerde film oluşturan bir astar yöntemidir. Kataforez, oksijen ve nemin sac yüzeyine ulaşmasını engeller ve uzun süreli paslanmazlık için mükemmellik şartlarını sağlar.

Kataforez uygulaması ile pas nedeniyle oluşan çürüme ve erimenin önüne geçilmekte, treylerin omurgası olan şasisi, kataforez uygulaması sayesinde korunmaktadır.

Çinko, paslanmaya karşı yüksek direnci ile bilinmektedir. Tri-elektron metodu çinko kaplı yüzeye uygulandığında metale en dayanıklı paslanmazlık koruması sağlanmış olur. Tırsan, treyler sektöründe kullanılan demir-fostat kataforez uygulamaları yerine, otobüs üreticilerinin de yaygın olarak kullandığı ve uzun süreli paslanmazlık koruması için en etkili yöntem olan Çinko Tri-elektron metodunu kullanmaktadır. Arıtma tesisi sayesinde de standartlara uygun kalitede, çevreye zararsız atık su arıtımı gerçekleştirilmektedir.

MERAKLISI İÇİN KATAFOREZ SÜRECİ

Kumlama Prosesi: Kataforez boya kaplamanın yüzeye nüfuz etmesi için metal yüzeyin kumlama operasyonunda pastan, kaynak elektrodu kalıntılarından ve diğer pisliklerden arındırılması gerekmektedir.  16 türbinden oluşan, şasinin dik konumda girdiği kumlama operasyonu sayesinde şasinin her bölgesi temizlenerek toz oranı en aza indirgenmektedir.

Şasi döndürülerek üzerinde bulunan bilye ve kalıntıların dökülmesi sağlanır ve dökülen bilyeler sisteme otomasyon yoluyla geri kazandırılır.

Yüzey Hazırlama Prosesi:

Yağ alma: Sprey yağ alma temizlik işlemi için en önemli aşamadır. Çünkü kumlama ve kum temizlik operasyonu sonrası şasi kataforezde ilk operasyon olan sprey yağ alma tankına girmektedir. Burada şasi yüzeyine tank içindeki yüzlerce başlık aracılığıyla yağ alma kimyasalı püskürtülmektedir. Bu sayede yüzeydeki yağ ve tozlar püskürtmenin yarattığı mekanik etki ile etkili bir şekilde arındırılmaktadır.

Şasiden püskürtme etkisi ile düşen toz, bilye ve grid gibi kalıntılar tankın altındaki konik haznede toplanarak bu kalıntıların diğer tanklara geçmesine engel olunur.

Sac yüzey üzerinde koruma amaçlı yağ tabakası olabilmektedir. Kataforez boya kaplama operasyonunda sac yüzey üzerinden yağın arındırılması boya nüfuz edebilmesi için önemlidir. Yüzey temizliğinde ideal performans sağlamak için iki adet daldırma yağalma banyosu bulunmaktadır. Böylece şasi yüzeyindeki yağ, yağ alma tanklarındaki operasyonlar ile yüzeyden uzaklaştırılmaktadır.

Tank sirkülasyonu hidro siklon, torba filtre ve manyetik çubukların olduğu hazneden geçer ve tüm olası kontaminasyonlar, kirlilikler tanktan uzaklaştırılır. Çünkü şasi yüzeyi hazırlama esnasında şasiden düşen kalıntıların diğer operasyonlara geçmemesi önemlidir. Aksi durumda kontaminasyon (kirlenme) ile yüzey hazırlama tanklarının performansı düşer. Bu da kataforez boya kaplama performansını etkiler. Bunun için tanklardaki filtre sistemleri ile kalıntılar, kirlilikler önlenmeye çalışılır.

Yağalma banyoları düşük sıcaklıkta çalışır ve daha az enerji ile yüzey temizleme işlemi

gerçekleştirilir (40°C).  Yağalma tankı içinde kullanılan yeni nesil kimyasalın şasi yüzeyinde işlem görebilmesi için 40°C civarında bir sıcaklık olması gerekir. Diğer yağalma kimyasal tiplerinde bu sıcaklık 65°C’dir.

Fosfat Kaplama: Fosfat banyosu öncesi aktivasyon operasyonunda yüzeyler titanyum ile iyi fosfat kristal yapı oluşumuna hazırlanır.

Fosfat kaplama; asidik fosfatlar, çinko (Zn), manganez (Mn), nikel (Ni), kalsiyum (Ca) gibi katyonlar ve hızlandırıcılar sayesinde, metal yüzeyinde, değişik fazlarda Çinko Fosfat Kristallerinin oluşturulması operasyonudur.

Fosfat banyosunda metal yüzeye boya tutunmasını sağlayacak bir tabaka oluşturulur. Fosfat kaplama uygun olmazsa kataforez boyanın tutunma zaafiyeti oluşur. Bu durumda boya dökülmeleri yaşanabilir.

Fosfat kaplama ile kataforez boyası yapışma performansının artırılması sağlanır.

Boyalı metal yüzeyde korozyon direnci artırılır. Böylece fosfat kaplama ile paslanmaya karşı olan direnç artırılmaktadır.

Fosfat banyosundan sonra uygulanan pasivasyon operasyonu sayesinde fosfat kristallerinden oluşan kaplamalarda yüzey çok daha düzgün hale getirilerek, kataforez kaplama için gereken ideal yüzey oluşturulmaktadır.

Kataforez Boya Kaplama Prosesi:

Kataforez boya kaplama banyosuna gelmeden önce şasi saf su banyosuna daldırılarak temizlenir.

Kataforez boya kaplama banyosuna şasi otomatik tavan vinci ile bırakıldığında kataforez banyo sistemine redresör aracılığıyla 300V – 400V arasında DC voltaj uygulanır. Burada, banyodaki elektrodlara artı, şasiye eksi yük verilir ve şasi boya kaplama işlemi gerçekleştirilir. Şasi 30-35µm kalınlığında boya ile kaplanmış olur. Kataforez banyosundan sonra ultra-fitrasyonun gerçekleştirildiği iki adet banyo mevcuttur. Bu banyolarda şasi yüzeyinden artık boya alınır ve ultra-filtrasyon sistemi ile bu artık boya kataforez banyosuna kazandırılır. Ultra-fitrasyon banyolarından sonraki aşama kurutma fırınıdır. Şasi 200°C’lik fırında bir saat tutularak gerekli boya kürlenmesi sağlanır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim