• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Titanik’in batığını bulan gemi Didim’de

Titanik’in batığını bulan gemi Didim’de
Dünyanın en ünlü batığı olan Titanik’i Atlas Okyanusu'nun yaklaşık 4 bin metre derinliğinde bulan Nautilus adlı gemi, 48 kişilik ekibiyle Didim’e geldi.

Dünyanın en ünlü batığı olan Titanik’i Atlas Okyanusu'nun yaklaşık 4 bin metre derinliğinde bulan Nautilus adlı gemi, 48 kişilik ekibiyle Didim’e geldi.

48 kişilik ekibiyle D-Marin Didim Marina’ya demirleyen Nautilus personeli için marinada kokteyl düzenlendi. Kokteyle ‘Titanik Kaşifi’ olarak bilinen Amerikan Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Dr. Robert Ballard, Kayra Medeniyeti Kültür ve Sanat Vakfı (BOSAV) Başkanı ve Amerikan Deniz Araştırmaları Vakfı Türkiye Temsilcisi Tufan Turanlı, Didim D-Marin Müdürü Can Polat ile birlikte Nautılus araştırma ekibi katıldı.

Nautilus ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Dr. Robert Ballard, 16 gemi ekibi ve 32 araştırmacı ile Didim’e geldiklerini söyledi. Ballard, öğrenci, öğretmen ve çok sayıda araştırmacıyla Bodrum’un güney kısmında yer alan Klidos bölgesinde çalışma yapacaklarını ifade etti. Çalışmaların uydu üzerinden anında bir çok üniversiteye canlı olarak yansıtılacağını belirten Ballard, “Buranın ardından eski dönem gemilerin durağı olan Klidos’ta çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bugüne kadar birçok kalıntı bulduk, daha da bulacağız. Bünyemizde jeolog ve biyologlar da var o yüzden ne bulursak ilginç. Hedefimiz bulgularımızı artırmak. Sahil şeritleri bizler için zengin kaynak” dedi.

Türkiye’deki aralarında ADÜ’nün de bulunduğu 5 üniversite ile ortak çalışmalar yapacaklarını dile getiren Ballard, “Geçen yıl çalışmalarımıza Türkiye’den 2 kişi katıldı; bu yıl bu sayı 12 ‘ye çıktı. Türkiye denize kıyısı çok fazla olan bir ülke ve burada çalışmalarımız sürdüreceğiz” diye konuştu.

NAUTILUS BULGULARI SERGİDE SUNULACAK

Muğla’nın Datça ilçesinde yapılacak olan araştırmaların ardından geminin Didim’de kış aylarını geçireceklerini kaydeden Ballard, sözlerini şöyle sürdürdü; “Didim D Marin’e ilk defa geliyoruz ancak kendimizi evimizde gibi hissettik. Gemimiz burada kışlayacak ve deniz teknolojisi ile geçmiş. Şimdi ve gelecek çalışmalarını ve buluntulara ait yüzlerce saatlik çalışma kayıtlarını Türkiye’de ilk kez burada sergileyeceğiz”

BOSAV Başkanı ve Deniz Araştırmaları Vakfı Türkiye Temsilcisi Tufan Turanlı da, geminin bu yıl Türkiye'nin dışında Yunanistan, İsrail, İtalya, İspanya ve Portekiz'de çalışmalar yapacağını ardından 2012 yılında da Uzakdoğu'ya gideceğini açıkladı. Nautilus'un 65 metre uzunluğunda ve 10. 5 metre genişliğinde olduğuna değinen Turanlı, şunları söyledi: “Nautilus 6 bin metreden görüntüleme ve bulgu toplama yeteneğine sahip. Geminin ortaya çıkaracağı eserleri sergileyeceğiz. Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek olan sergiye ev sahipliği yapmaktan ve de kültürel zenginliğe katkı sağlamış olmaktan mutluyuz”

nautilus_1.20110822060939.jpg

nautilus_2.jpg

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim