• BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

TOBB: İşsizlik sorununu çözmeye kararlıyız

TOBB: İşsizlik sorununu çözmeye kararlıyız
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki işsizlik sorununu çözmeye kararlı olduklarını vurgulayarak, “Sanayide başlattığımız kursları, hizmetler sektörüne de yayacağız” dedi.

TOBB: İşsizlik sorununu çözmeye kararlıyız

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki işsizlik sorununu çözmeye kararlı olduklarını vurgulayarak, “Sanayide başlattığımız kursları, hizmetler sektörüne de yayacağız” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki işsizlik sorununu çözmeye kararlı olduklarını vurgulayarak, “Sanayide başlattığımız kursları, hizmetler sektörüne de yayacağız. Biz TOBB olarak sadece Türkiye içinde faaliyetler yürütmüyoruz. Diğer dost ülkelerin Sanayi ve Ticaret Odalarının gelişimine yönelik programlar hazırlamaya ve tecrübe paylaşımında bulunmaya çok önem veriyoruz” dedi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Genç İstihdamı İçin Beceri Geliştirme Projesi Kapanış Oturumunda yaptığı konuşmada, özellikle son iki yıldır dünyanın, hızlı bir ekonomik ve siyasi değişim içinde olduğuna işaret ederek, “Dünyanın dört bir yanından gelen haberler, küresel siyaseti ve ekonomiyi etkilemekte. Bu süreçte değişime hazırlıklı olmak kazanmanın anahtarı olarak karşımıza çıkıyor. İslam dünyasının birer parçası olarak bizler, etrafımızda olup bitenin farkında olmalıyız. Dönüşümü görmeliyiz. Hızla yükselen ekonomik güçleri gözden kaçırmamalıyız. Bunu yaparken özeleştiri yapmayı ihmal etmemeliyiz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde, SESRİC’in 2011 yılında İslam dünyasındaki ekonomik gelişmeleri ele aldığı raporunu incelediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “2011 itibari ile İslam Coğrafyasının nüfusu, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 23’ü. Fakat, 57 İslam ülkesinin dünya zenginliğinden aldığı pay sadece yüzde 11. Tek başına ABD dünya zenginliğinin yüzde 19’una, Çin ise yüzde 13’üne sahip. Biz 57 ülke toplamda bu zenginliğe ulaşamamışız. Dünya Bankası 57 İslam ülkesinden yalnızca 7’sini yüksek gelirli ülkeler kategorisinde koymuş. Öte yandan, şu anda ‘en az gelişmiş ülke’ kategorisinde olan 49 ülkenin 21’i maalesef İslam ülkeleri. En zengin İslam İşbirliği Örgütü üyesiyle en fakiri arasında 220 kat fark var. Zenginliğin yolu yatırım ve ticaretten geçer. İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacmine bakıyoruz; 2010’da ticaret hacmimiz 533 milyar dolarda kalmış. Bizim potansiyelimiz bunun katbekat üzerinde. Elbirliği ile çok daha iyisini yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.

-ARAP BAHARI İSLAM COĞRAFYASININ ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRDİ-

Arap Baharı olarak bilinen sürecin İslam coğrafyasının çehresini değiştirdiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Tunus’taki bir işsiz kardeşimiz bu sürecin fitilini ateşledi. Refaha ulaşmak için sıkıntılı, sancılı günler geçirildi. Sürecin tamamlanması zaman alacak, belki sıkıntılı günler devam edecek. Fakat sonuçta refaha da ulaşılacak; işsiz iş, aşsız aş bulacak. Görüyoruz ki dünyanın yaka silktiği işsizlik problemi, Arap Baharının da temelinde yatıyor” dedi.

Doğal kaynakların halkı zenginleştirmediğini, işsizliğe çare olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, “İşsizliğe çare kaynağı ticarettir, girişimciliktir. Risk üstlenecek, geleceğe yatırım yapacak müteşebbislere ihtiyacımız var. Ülkelerimizde girişimci orta sınıfı oluşturmalıyız. Bu müteşebbisler istihdam yaratacak, işsizlere iş sağlayacak, ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Fakat insan kaynağımızın yarısını kullanarak zenginleşemeyiz” diye konuştu. Kadınların iş hayatına katılmasını ve girişimciliğin teşvik edilesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Hepimiz Elhamdürüllah Müslümanız. Peygamber efendimizi örnek alıyoruz. Ama kadınların iş hayatına girmesi konusunda bir eksiğimiz var. Peygamber Efendimiz’in eşi Hazret-i Hatice çok başarılı bir kadın girişimci idi. Genç kızlarımıza Hz. Hatice’yi örnek gösterelim. Onların iş hayatında önlerini açalım” dedi.

-İŞSİZ ÇOK AMA NİTELİKLİ ELEMAN YOK-

Hisarcıklıoğlu, işsizliğin Türkiye için de çözülmesi gereken sorunların başında geldiğini belirterek, şu konulara dikkat çekti:

“Türkiye’de hala 2,4 milyon işsiz var. Ancak, ilginç bir şekilde, meseleyi iş adamlarımıza sorduğumuzda eleman ihtiyaçları olduğunu söylediler. Sonra araştırdık ve gördük ki, işsiz çok ama nitelikli eleman yok. Bu sorunu çözmek, işsizlerimize nitelik kazandırmak, nitelikli iş gücü yaratmak amacıyla UMEM Beceri’10 projesini başlattık. 3 gündür projeyi detaylı olarak incelendi. Kamu, özel sektör ve üniversite işbirliğinin müthiş bir örneği olan UMEM projesinin başarısını, paydaşlarımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin özverili çalışmalarına borçluyuz. Biz Türkiye’deki işsizlik sorununu çözmeye kararlıyız. Bu sebeple sanayide başlattığımız kursları, hizmetler sektörüne de yayacağız. Biz TOBB olarak sadece Türkiye içinde faaliyetler yürütmüyoruz. Diğer dost ülkelerin Sanayi ve Ticaret Odalarının gelişimine yönelik programlar hazırlamaya ve tecrübe paylaşımında bulunmaya çok önem veriyoruz. Bu sebeple, sizlerin 3 gündür yer aldığı bu çalışma ziyareti bizim için oldukça önemli. Ayrıca, güçlü, işleyen, hizmet üreten, girişimciliğe destek veren oda sistemi için, İslam Ülkelerine dönük olarak kapasite geliştirme programları uyguluyoruz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, organize sanayi bölgeleri, ulaştırma, ticaret borsaları gibi alanlarda deneyimlerimizi paylaşan eğitim programları gerçekleştiriyoruz.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim