• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Tofaş, Opel'e hafif ticari model üretecek

Tofaş, Opel'e hafif ticari model üretecek
Fiat, Alman Opel’le yaptığı anlaşmayla Tofaş’ın Bursa fabrikasında Opel ve Vauxhall markaları için 250 bin adet yepyeni bir hafif ticari model üretecek.

TOFAŞ, OPEL'E HAFİF TİCARİ ÜRETECEK

Fiat, Alman Opel’le yaptığı anlaşmayla Tofaş’ın Bursa fabrikasında Opel ve Vauxhall markaları için 250 bin adet yepyeni bir hafif ticari model üretecek.

TÜRKİYE dünya otomotiv liginde hergeçen gün yeni bir basamak daha tırmanıyor. İç pazarın beklentilerin üstünde büyümesi, fabrikaların dünya çapında üretim kalitesine ulaşması, Türkiye’ye yeni yatırımları beraberinde getiriyor. Koreli Hyundai’nin Türkiye’deki yatırımlarını artırıp yeni model üretimi vermesinin ortaya çıkmasının ardından bir başka iyi haberde İtalyan Fiat’tan geldi. 2014’te yılda 6 milyon adetlik üretime ulaşmak için bir taraftan Amerikan Chrysler’in yönetimini ele geçiren Fiat, diğer taraftan büyümek için uluslararası işbirliklerini artırıyor. Fiat, PSA (Peugeot-Citroen) Grubu’yla yaptığı ortak hafif ticari araç üretiminin bir benzerini Alman Opel’le de yapma kararı aldı.

NAFTA hariç heryere

Fiat ile Opel arasında dün imzalanan anlaşmaya göre, yeni Fiat Doblo platformunda geliştirilecek Opel markalı yeni bir hafif ticari araç Bursa’da üretilecek. Yeni Doblo platformunda, Opel ve Vauxhall markaları için toplam 250 bin adet üretilecek olan yeni araç, Ocak 2011 yılının sonundan itibaren NAFTA ülkeleri hariç Avrupa ve tüm diğer pazarlarda satışa sunulacak.

Ortak tasarım

Mevcut Opel Combo’nun yerini alacak ve Fiat Doblo platformu kullanılarak Tofaş tarafından üretilecek olan yeni araç, Cargo, Combi ve Panaroma karoser versiyonlarına sahip olarak banttan inecek. Yeni aracın tasarımı için Russelsheim’daki Opel-Vauxhall tasarım ekibi ile birlikte Fiat Group’un Torino ve Tofaş’daki mühendislik ve tasarım ekipleri birlikte aktif çalışmaya başlayacak.

1.3 milyon Doblo üretimi

Tofaş, 2011’in sonunda ilk 6 bin adetlik partiyi üretmiş ve ihraç etmiş olacak. Fiat ve Opel arasında imzalanan anlaşma, Tofaş tarafından Fiat-Opel işbirliği için üretilecek yeni Doblo bazlı 250 bin aracı kapsayacak. Böylece proje ömrü boyunca 1 milyon adet üretilmi planlanan Yeni Fiat Doblo platformudaki araç versiyonlarının toplam üretimi 1.3 milyon adete çıkacak. Anlaşmayla 2012’den itibaren Tofaş, Yeni Fiat Doblo üretim kapasitesini de 160 bin adete yükseltecek.

5 markaya aynı anda ticari araç üretecek

7 bini aşkın çalışana sahip ve Linea’dan Minicargo’ya kadar hem binek hem de hafif ticari kimliğinde çok farklı modelleri üreten Tofaş, bu anlaşma ile 2 markaya daha üretim yapmaya başlayacak. Böylece Tofaş, stratejik ortağı Fiat’tan sonra Minicargo projesiyle birlikte çalışmaya başladığı Peugeot ve Citroen’e ilave Opel ve Vauxhall markaları için de araç üreterek üretim yaptığı marka sayısını 5’e yükseltecek, global otomotiv arenasında gücünü ve etkinliğini daha da arttıracak.

Opel Renault’yla da ticari araç üretiyor

OPEL, Fiat’la yaptığı anlaşmayla Bursa’da Doblo platformunda yeni Combi’yi üretmeye hazırlanırken, diğer taraftan Fransız Renault’yla da bir üst segmentte 10 yıldır ortak üretim yapıyor. Renault, Master modelini Opel ve Vauxhall markaları için de Movano ismiyle üretiyor.

Kapasite 550 bine çıkıyor yeni otomobil geliyor

TOFAŞ, hafif ticari üretiminde yakaladığı bu başarıyı otomobilde de hedefliyor. Tofaş CEO’su Ali Pandır, sadece ticari araç üreticisi olmak istemediklerini belirterek, “Bunun için Albea’nın yerini alacak yeni model için görüşüyoruz. Ama planlarımız arasında yeni model yerine mevcut Albea’nın içini biraz boşaltıp ucuz otomobil olarak Afrika’ya da satabiliriz. Bu iki alternatifi görüşüyoruz” açıklamasını yapmıştı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da geçtiğimiz hafta, Pandır’ın bu açıklamasını teyit ederek, “Fiat ile B veya C sınıfında yeni bir model üretimi için görüşüyoruz” açıklamasını yapmıştı. Pandır, 200 milyon Euro’luk yatırımla 3 yılda Bursa fabrikasının kapasitesini 400 bin adetten 550 bine çıkartacaklarını da belirtmişti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim