• BIST 9557.92
  • Altın 2487.648
  • Dolar 32.4936
  • Euro 34.7959
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

TOFED, "Süper Belge” düzenlemesi istedi

TOFED, "Süper Belge” düzenlemesi istedi
TOFED'in Karayolu Yolcu Taşımacılığı 2. Bölge Toplantısı Hatay’da gerçekleşti. Otobüsçüler toplantıya katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan B1- B2-D1-D2 ve D4 belgesini kapsayacak “Süper Belge” düzenlemesi istedi.

TOFED'in Karayolu Yolcu Taşımacılığı 2. Bölge Toplantısı Hatay’da gerçekleşti. Otobüsçüler toplantıya katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan B1- B2-D1-D2 ve D4 belgesini kapsayacak “Süper Belge” düzenlemesi istedi.

TOFED Karayolu Yolcu Taşımacılığı bölge toplantısının 2’incisini Hatay’da gerçekleştirdi. Has Otomotiv’in ev sahipliğini üstlendiği toplantıya Türkiye’nin 4 bir tarafından şehirlerarası yolcu taşımacısı katıldı. Üretici firmaların üst düzey yöneticilerinin de katıldığı toplantının en önemli konuğu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’dı. Otobüsçüler isteklerini birebir Bakan’a anlatma olanağı buldu.

“Süper Belge” isteği

TOFED Genel Başkanı Rüştü Terzi tek belgeye kayıt zorunluluğunun sektörü çok zorladığını söyleyerek karayolu yolcu taşımacılarının kullandığı B1-B2-D1-D2 ve D4 belgelerini kapsayacak bir “Süper” belge uygulamasının getirilmesini istedi.

 Terzi, isteyen otobüsçünün bu belgeyi alarak her tür yolcu taşıması yapabilmesini istediklerini anlattı. Bu belgeyi alacak taşımacıya 1500 koltuk ve 250 bin lira özsermaye zorunluluğu getirileceğini bunun da firmaların birleşmesini ve kurumsallaşmayı getireceğini vurguladı.

Terzi; “Halen B1, D1, B2, D2 ve D4 belgelerini ayrı ayrı kullanıyoruz. Ancak tek belge mevzusu Doğu ve Güneydoğu'daki illerde bizi sıkıntıya sokuyor. İsteğimiz elimizde bulunan tek tip belgelerin tamamını kapsayan süper belgedir. Süper belge sayesinde otobüs firmalarımız kurumsallaşacak ve otobüsçülüğün önündeki tek belge sorunu ortadan kalkacaktır" diye konuştu.

Koltuk başına değil kaza başına sigorta

Terzi, yaşadıkları en büyük sorunların başında sigorta meselesinin geldiğinin altını çizerek herhangi bir kaza anında koltuk başına değil kaza başına sigorta uygulamasının getirilmesini istediklerini de dile getirdi.

TOFED Başkanı Terzi, diğer taraftan da havayolu taşımacılığındaki fiyat dengesizliğinin giderilmesini, istediklerini bunun da mevcut yönetmelikteki ilgili maddeye 'Tavan ve taban ücretleri bakanlık tarafından belirlenir' eki getirilmesi ile gerçekleşebileceğini savundu. Terzi diğer taraftan da havayolu ulaşımındaki gibi elektronik bilet kesebilmeyi istediklerini anlatırken; F1 belgelerini verecek kurumun da TOFED olması gerektiğini böylece bakanlığın üzerinden büyük bir yükü alacaklarını söyledi.

Korsan taşımacıların her şeyi yasal olan taşımacıdan yüzde 15-10 yolcu aldığını dile getiren Rüştü Terzi bakanlığın denetimleri artırmasını meslektaşları adına istedi.

Önce not aldı, sonra cevapladı

Terzi'nin sektörün isteklerini dile getirdiği konuşmasını büyük bir dikkatle dinleyen ve zaman zaman notlat alan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 2004 yılından bu yana taşımacılık sektöründeki sorunlara yönelik gerçekleştirilen çalışmaların meyvesini almaya başladıklarını söyledi.

Bakan Yıldırım ilk olarak, şu an koltuk başına sigorta uygulamasının kaza başına sigorta uygulamasına dönmesi için Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’a talimat verdi.

Bakan Yıldırım; “Halen sizlerden alınan koltuk başına sigorta bedelini bu toplantıdaki önerileriniz sayesinde kaza başına sigorta olarak değiştirmek için müsteşarımıza talimat veriyorum. Hepinize hayırlı olsun" dedi.

“Süper belge süper olur”

Karayolu yolcu taşımacılarının kullandığı 5 yetki belgesini tek belgede birleştirilmesi isteğine de yanıt veren Bakan Yıldırım; “Süper belge süper bir şey olur” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Benim tek endişem şu an yaptığımız düzenlemeleri geriye götürmesidir. Eğer böyle olmayacaksa süper belgenin olabilirliğini tartışırız.”

“Tarifelere müdahale edemeyiz “

Bakan Yıldırım havayolu taşımacılığına da taban fiyat getirilmesi isteğine de değindi. “Tarifelere müdahale etme yönünde hareket etmemiz bu saatten sonra çok zor” diyen Bakan Yıldırım, piyasanın kendi kendine düzene gireceği zamanların çok uzak olmadığını belirtti. Yıldırım havayolu taşımacılığındaki yıkıcı rekabetten havayolu şirketlerinin de rahatsız olduğunu söyledi.

Yıldırım konuşmasını bitirdikten sonra sektör üyelerinin sorularını da cevapladı. Otogar çıkış ücretlerinin çok yüksek olduğu yönündeki bir siteme yanıt veren Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığının düzenlemesi ile otogar çıkış ücretlerinin düşürüldüğünü pek çok otogar işletmesinin bundan şikayetçi olduğunu ifade etti.

Karayolu yolcu taşımacıları hemen her sıkıntılarını anlattıkları, kimine olumlu kimine olumsuz yanıt aldıkları toplantı sonrasında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’a birer plaket armağan etti. Yıldırım ve Aydın otobüsçüleri akşam yemeğinde de yalnız bırakmadı.


Kaynak: Tasimacilar.com

Güncel haberler için AksiyonHaber'i takip edin.

www.AksiyonHaber.com

İSTANBULHABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim