• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

TOKİ Sulukule Konutları yıkılmayacak

TOKİ Sulukule Konutları yıkılmayacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, son günlerde gayrimenkul sektörünün gündeminde olan Sulukule ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

TOKİ Sulukule Konutları yıkılmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, son günlerde gayrimenkul sektörünün gündeminde olan Sulukule ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sulukule kentsel dönüşüm projesinde yıkım olmayacağını açıklayan Erdoğan Bayraktar, “Proje bitme aşamasına gelmiş, bir şey olmaz. Kaba inşaatlar bittiği için yıkım gerçekleşmez. Belki tazminat ödenmesi söz konusu olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Yapımı kura çekimine günler kala İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nce iptal edilen Sulukule kentsel dönüşüm projesinde yıkım olmayacağını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Proje bitme aşamasına gelmiş, bir şey olmaz. Kaba inşaatlar bittiği için yıkım gerçekleşmez. Belki tazminat ödenmesi söz konusu olabilir” değerlendirmesini yaptı
 
İstanbul'da Sulukule olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri yenileme alanında Fatih Belediyesi ile TOKİ ortaklığında yürütülen 640 konut yapım projesi, 26 Haziran olarak ilan edilen kura çekime günler kala İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin kararıyla iptal edildi. Bu karar AİHM'e de taşınan konuyla ilgili Türkiye'yi tazminat ödeme riskiyle karşı karşıya bırakılırken, iptal kararı sonrası projenin akıbeti, tamamlanma noktasına gelmiş durumdaki konutların yıkılıp yıkılmayacağı tartışma konusu oldu.
 
Mimarlar Odası dava açmıştı
 
TBMM'de önceki gün bir grup gazetecinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, henüz mahkeme kararını inceleme imkanı bulamadığını, ancak bu kararın yapılan konutların yıkımını gerektirmeyeceğini söyledi. Projenin Fatih Belediyesi ile TOKİ tarafından ortaklaşa gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Bayraktar, “Şu anda proje, bitme aşamasına gelmiş durumda. Bir şey olmaz. Belki tazminat ödenmesi söz konusu olabilir. Ama kaba inşaatlar bittiği için yıkım olmaz, konutlara taşınırlar” açıklamasını yaptı.
 
Tarihi Sulukule Nisan 2006'da Bakanlar Kurulu kararıyla ‘yenileme alanı' ilan edilmişti. Kamuoyunda büyük tartışma yaratan bu kararın uygulama projelerinin iptali için Mimarlar Odası İstanbul Şubesi 2008 yılında yürütmenin durdurulması ve iptal istemiyle dava açtı. Dava sürerken Mayıs 2009'da Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri'nde yıkımlar başladı. Haziran 2009'da İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma talebini reddetmesinin ardından Eylül 2009'da TOKİ konut inşaat ihalesine çıktı. Mayıs 2010'da da inşaat çalışmalarına başlandı. 26 Haziran'da konutlar için kura çekimi yapılması planlanırken, projenin iptaliyle ilgili konutların SİT alanı üzerine Koruma Bölge Kurulu kararına aykırı olarak inşa edildiği, Romanların mülkiyat hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle açılan 3 ayrı davadan da, iptal kararı çıktı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim