• BIST 9530.47
  • Altın 2477.556
  • Dolar 32.4275
  • Euro 34.7132
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Torbalı banliyo hattının temeli atıldı

Torbalı banliyo hattının temeli atıldı
Aliağa-Cumaovası banliyö hattını Torbalı'ya uzatacak olan hattın temel atma töreni İzmir'in Torbalı ilçesinde yapıldı.

Torbalı banliyo hattı temeli atıldı

Aliağa-Cumaovası banliyo hattını Torbalı'ya uzatacak hattın temel atma töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'e yeni bir müjde verdi ve İzmir-Ankara hızlı tren için 14 Aralık'ta ihaleye çıkılacağını söyledi.

Aliağa-Cumaovası banliyö hattını Torbalı'ya uzatacak olan hattın temel atma töreni İzmir'in Torbalı ilçesinde yapıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri, Torbalı, Bayındır, Ödemiş ve Kaymakçı başta olmak üzere çevre köylerden katılan halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bugün tarihi bir gün yaşandığını ve İZBAN'ın Torbalı'ya uzatıldığını ifade etti.

Yıldırım, şöyle konuştu: "Üzerinde bulunduğumuz demir yolu bir buçuk asır önce yapılmış bir demir yoludur. O günün imkanlarıyla yapılan bu demir yolunu bugünün teknolojisiyle hızlı tren teknolojisiyle çift hatlı yeni metro hattının, yeni bir raylı sistemin temellerini atıyoruz. İzmir ve Türkiye'ye de yakışan budur. Hayırlı uğurlu olsun. Bu hat şu açıdan önemli. İki tane antik tarihi şehri var İzmir'de. Bergama veE fes. İzmir'e gelen yolcu sayısı, turist sayısını üçe beşe katlayacak. Bu da İzmir'e zenginlik katacak, bunun için bu hat önemli. Bu hattın sözünü vermiştik. Sözün gereğini bugün yapıyoruz. Elbirliği ile çalışma becerisi gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Devlet Demiryolları Genel Müdürü'ne teşekkür ediyorum."

İZMİR'E HIZLI TREN MÜJDESİ

İzmir'e her seferinde yeni bir şeyler söyleme alışkanlığını sürdüren Bakan Yıldırım, "İzmir'e bugün çok büyük bir müjdemiz var. Bugün ilk defa sizlere açıklıyorum. Ankara- İzmir hızlı tren ihalesini 14 Aralık'ta yapıyoruz. Adım adım İzmir'i başşehrimize hızlı trenle, İstanbul'a otoyolla bağlıyoruz. İzmirli gün kararmadan İzmir'den Ankara'ya, oradan İstanbul'a gidip İzmire dönecek." açıklaması yaptı.

KÖYLERİN SERVİS MİNİBÜSÜNDEN METRO HATTI TALEBİNE UZANAN SÜREÇ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da pankartlara dikkatle bakıldığında Türkiye'nin geldiği noktanın görüleceğini ifade ederek, yakın bir geçmişte köylerin yol beklediğini, o yoldan geçecek bir minibüsü, yerel yönetimlerden sefer yapabilecek bir servis beklediğini hatırlattı. Bakan Günay, "Şu pankarta bakınız. Develi köyü metro durağı istiyor. Türkiye artık bu noktalara geliyor. Dünyanın 16. büyük ekonomisiyiz, Avrupa'nın 6., dünyanın turizmde 7. ekonomisiyiz. Avrupa'da önümüzde turizm alanında İngiltere ile başa baş geliyoruz. Fransa, İtalya, İspanya kaldı önümüzde. Dünyada da Amerika ve Çin. Bu başarıda ulaştırma bakanımızın çok büyük katkısı var. Havayolu ağımız bu kadar güçlenmese, demiryolu, denizyolu, karayolu ağımız bu kadar güçlenmese 2011 yılının sonunda 30 milyon yabancı ziyaretçi getiremezdik." dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da yaptığı konuşmada Türkiye'de ilk defa bir kamu kurumu ile yerel yönetimin Devlet Demiryolları ile başlattığı bu projenin bütün imkanlar zorlanarak bitirildiğini ve bir yıldır hizmette olduğunu hatırlattı. Bugün temel atılan Torbalı Cumaovası hattının İzmir'in iki sanayi aksı olan Torbalı sanayisi ile Aliağa sanayisini birleştireceğini kaydeden Kocaoğlu, Aliağa ve Torbalı ilçe nüfusunun 200-250 bin olacağı varsayılarak buna göre planlama yapıldığını söyledi. Hattın Torbalı'dan Selçuk'a, Aliağa'dan Bergama'ya, Menemen'den Manisa'ya uzatılacağını anlatan Başkan Kocaoğlu, dolayısıyla bugün 80 km olan hattın Torbalı ile 110 km, Selçuk'la 145 km, Bergama'yla 185 km'ye, Manisa açıldığında 210 km civarına çıkacağını dile getirdi.

Kocaoğlu şöyle dedi: "Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi tekerlekli taşımacılıktan raylı sistem taşımacığılığına geçmek için 11 km olan metro hattını bu ay 3 km, yılbaşında 2,5 km, önümüzdeki yıl haziran 4 km ilave ederek iki katına çıkararak 21 km'ye ulaştıracaktır."

Torbalı'dan bu projenin olmazsa olmaz akslarından bir tanesi olduğunu ve DLH ve Devlet Planlama Teşkilatı'ndan geçen Üçkuyular'dan Halkapınar'a 13 km'lik tramvay hattının ihalesine çıktığını dile getiren Kocaoğlu, "Arkasından şu anda Devlet Demiryolları'ndan kiralanacak 1800 km'lik Buca banliyo hattını devraldığımızda 5,5 km'lik Şirinyer-Tınaztepe hattının ihalesine çıkılabilecek duruma geliyoruz. Sayın bakandan bu demiryolu hattının tahsisini talep ediyorum."

Kocaoğlu, Develiköy'ün metro istasyonu talebine de fizibilitesi yapıldıktan sonra karar verileceğini belirtti.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da törende yaptığı konuşmada, 30 kilometrelik Torbalı-Cumaovası hattının Egeray'a dahil edilmesi projesinde elektrifikasyon, altyapı, sinyalizasyon gibi işleri TCDD tarafından 120 milyon lira maliyetle yapılacağını belirtti. Gar ve istasyon birimlerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını bildiren Karaman, hattın 8 ayda hizmete gireceğini, Torbalı-Cumaovası hattının Egeray'a dahil edilmesiyle Torbalı'nın ulaşımda önemli bir destinasyon haline geleceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından bakanlar ve protokol üyeleri birlikte butona basarak hattın temelini attı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 150 yıl önce İzmir-Torbalı tren hattının yapımında kullanılan ve müzede sergilenen malanın ölçüleriyle yaptırılan inşaat malalarını Ulaştırma Bakanı Yıldırım ve Kültür ve Turizm Bakan Günay'a verdi.

18 ay içinde tamamlanacak olan 35 km'lik hattın devreye girmesiyle hat uzunluğu 112 km'ye çıkacak. Hattın demiryolu döşemesi, elektirifikasyon ve sinyalisazyon işlerini TCDD, dört yeni istasyon, hemzemin geçitleri ve yedi karayolu yaya alt ve üst geçidini İzmir Büyükşehir Belediyesi yapacak.

1.20111007185903.jpg

2.20111007185913.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim